Hrvatski Fokus
Hrvatska

Kilava liberalna Hrvatska vlada

Njemačka preko Srbije je već zaobišla Hrvatsku

 
 
U uglednom stručnom časopisu Geopolitika valjanomisleći gospodin Marin Kutuzović je napisao zanimljiv članak Hrvatska i Balkan. Svakako se moramo složiti sa g. Kutuzovićem da je Balkan zemljopisna fantazmagorija, tj. da takav poluotok ne postoji, ali i da male sukobljene državice JI Europe (uglavnom pravoslavne i muslimanske) možemo promatrati kroz prizmu zajedničke povijesti ili mentaliteta. Srce takvoga Balkana je po Kutuzoviću Moravsko – vardarsko, tj. čine ga Srbija i Makedonija.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/tan2017-3-14_181252497_0-640x427.jpg
Kutuzović smatra da je nova orijentacija Njemačke prema Srbiji opasna po Hrvatsku jer postoji mogućnost zaobilaženja hrvatskih interesa i namirivanja Srbije preko tzv. Zapadnog Balkana (ne spominje autor izrijekom Zapadni Balkan, op. T.T.). Podsjećam da su Italija i Njemačka imali izrazito srdačne odnose s Kraljevinom Jugoslavijom i njenim liderom Stojadinovićem, te da im namjera nije bila rušiti Jugoslaviju sve do ožujskih demonstracija 1941. u Beogradu organiziranih od strane Engleza. Pa i uoči ubojstva Franza Ferdinanda u Sarajevu 1914. jedna delegacija austrijskih i njemačkih bankara željela je investirati u prometnice koje bi povezale Srednju Europu sa Carigradom. Srbija je interesom Engleza i Francuza trebala biti prepreka tome, pa i po cijenu svjetskoga rata. Jedina svrha Jugoslavije bila je sprječavanje ruskih i njemačkih interesa na Jadranu.
 
Kutuzović budućnost Hrvatske vidi u povezivanju sa inicijativom Triju mora, tj. skupinom država od Baltika do Jadrana (Poljska, Mađarska, Slovačka, Češka, baltičke republike), što je navodno i Amerikancima dopadljivo. Strateški to jako podsjeća na stanje nakon Prvoga svjetskoga rata kada su teoretski te države mogle biti zid između Njemačke i Rusije. Prostora za ekonomsku suradnju ima, taj blok bi i u EU-u imao svoju glasačku težinu, veći dio tih zemalja ima i katolički svjetonazor i slična gledišta, uostalom tome svijetu Hrvatska je većinom povijesno i gravitirala, dok je dijelom toga svijeta Srbija postala tek zauzećem Vojvodine 1918. godine.
 
Drugi potez koji po Kutuzoviću ostaje jest suradnja s Albancima koji su demografski jaki i nalaze se u srcu tzv. Balkana narušavajući Makedoniju konstantnim biološkim rastom. Racionalna i zanimljiva analiza postaje problematična kada upućuje na suradnju s Englezima. Hrvatska nije Dubrovačka Republika da može igrati na više karata, znatno je veća, osjetljivija i ekonomski ovisnija. Njemačka svake godine utroši 200 milijardi eura u strateško kupovanje obveznica drugih država. Što se Engleske tiče ne podcjenjujem je. Ona može EU dijelom nadomjestiti partnerstvom sa SAD-om, ostaju joj utjecaji u Kanadi, Australiji, rudnici u Africi, pa i mogućnost neočekivanih dogovora s geopolitičkim protivnicima. Njezin utjecaj na formiranje prve (Steed, Watson Setton) i druge Jugoslavije je veliki, a politika 1991. i 1993. izrazito štetna Hrvatskoj. Njihov interes kao zemlje Rimlanda (Rubozemlja) je ne dopustiti euroazijske integracije energetske, prometne i robno financijske sveze Heartlanda (Srcozemlja). Uostalom Boris Grozni Johnson otvoreno nastoji u najosjetljivijem političkom trenutku poslati Parlament na godišnji, i to u kolijevci liberalne demokracije! Iran se suprotstavlja Britaniji, Brazil se sprda s Francuskom, svijet postaje multipolaran.
 
Naša vlada, koja predstavlja protuprirodnu koaliciju anacionalnih neoliberala i tajkunofila iz HNS-a sa tobože desnim i nekad dijelom demokršćanskim HDZ-om, uz asistenciju dr. Pupovca "cvilidrete" nije učinila ništa, propustila je administrativnu reformu, poljoprivreda zamire, demografija je očajna, proizvodimo skoro pa ništa, gubimo trgovinu (Agrokor), nemamo ni banke niti vanjske politike, školska reforma je čista liberalna kozmetika. Retorika srbijanskih političara je teško podnošljiva, stvaranje naroda od Bunjevaca u režiji Vučića je odvratno, uspoređivanje Hrvatske s NDH radi oficira Dobrivoja Arsića, koji prisvaja parkirališno mjesto u Rijeci, ili nekoga Petka koji nosi majicu sa likom Draže M. (neka radije nosi Robinsonov lik) je crna komedija, ali plasiraju se medijske poluistine, stvara se novi slučaj Mlinar kao devedesetih.
 
S druge pak strane tko može naštetiti Hrvatskoj osim Hrvata? Pa učlanjeni smo u EU i NATO! Neugodni suživot u Vukovaru, svađe po krčmama u okolici Knina i sivi život koji s nama dijele naši dragi pravoslavni sugrađani u Zagrebu, Rijeci, Karlovcu, Gospiću itd. nisu neka realna ugroza. U BiH Hrvati i Srbi imaju zajednički interes u otporu centralizaciji i unifikaciji u čemu sliči BiH na mini Jugoslaviju. Prometni pravci kojima Turska povezuje istočnu BiH sa Srbijom izvlače neke srpske dijelove BiH iz izolacije, ali i povezuju Sandžak sa Sarajevom. Uostalom cijeloj JI Europi prijeti odlazak mladih i stručnih u inozemstvo, (čak i Albanija je zemlja iseljenika, trećina Albanaca je u inozemstvu i to većinom muškaraca!), nabijanje u metropolama, bujanje administracije; nepotizam, korupcija, građevinska mafija, gusarska privatizacija je stvarnost europskoga Istoka. A niti veće države ne mogu igrati igru s Velikima, pa Ukrajina  gurnuta od Zapada u sukob je ostala na cjedilu, (to je čuveno englesko prijateljstvo gospodine Kutuzoviću koje je i Poljska osjetila) bez Krima (princip Kosova), sa stalnim rascjepom između Istoka i Zapada države i zaobiđena energetski pravcima preko Turske i Sjevernoga mora.
 
Plan davanja dijela srbijanskoga teritorija naseljenog Albancima za dio sjevera Kosova može biti vrlo nezgodan (petitio principi) za međunarodne odnose i uvesti nas u novu eru nestabilnosti. To je, dragi Kutuzoviću, bit engleske politike, inače će lav biti u zapećku, čak bez Škotske i njezine nafte. S Englezima je kao nekada s Venecijom; treba ju duboko poštovati, s njome trgovati i biti preljubazan na velikoj distanci. Kao lisica u La Fontainovoj basni s ostarjelim lavom! Ipak srž Kutuzovićeva teksta je točan i originalan, on prvi iznosi novu Njemačku vanjskopolitičku realnost! Izrazito je ta realnost neugodna i dosadna, kao i ova hrvatska kilava liberalna Vlada.
 

Teo Trostmann

Povezane objave

U DHK obilježena 222. obljetnica rođenja bana Josipa Jelačića

hrvatski-fokus

MALI OGLASNIK – Podižem moral amoralnima

HF

Hrvat iz Slunja

HF

Misa zadušnica je trenutak poniranja u molitvu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više