Hrvatski Fokus
Kultura

Večer kaštelanski’ glendi i batudi

Smij i suze iz stari’ vrimen’ u Sućurcu po sedmi put

 
 
Sedma Večer kaštelanski’ glendi i batudi koju je Gradska knjižnica Kaštela iove godine organizirala u sklopu Kaštelanskog kulturnog ljeta u četvrtak 29. kolovoza i ove je godine u Gospojsku štradu u Kaštel Sućurcu privukla brojnu publiku željnu smijeha koja je u “prvi od sedan Kaštili” stigla iz svih Kaštela i okolnih mjesta, kako bi uživala u “funcutarijama, glendama i batudama naši’ stari”.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/Vecer-glendi-i-batudi-2019_GKK_zajednicka.jpg
Igrokazi na čakavštini koji su bili protkani šaljivim crticama iz kaštelanske prošlosti u izvedbi djece Dramske skupine GKK, starinske kaštelanske glende i batude u izvedbi Ivice Žegarca-Žutog, kao i šaljivi autorski uradci gostiju i ove su se godine pokazali kao dobitna kombinacija za privlačenje velikog broja posjetitelja na “Večer kaštelanski glendi i batudi”. Baš kao i prethodnih godina, i ove je godine prostor Gospojske štrade bio premalen za primiti sve gledatelje željne lijepe i šaljive čakavske riči.
 
Večer je započela stihovima pjesme “Od stoljeća sedmog” kaštelanskog pjesnika Ive Cvitića koje je kazivala Mira Marinović Batić povodom obilježavanja 100. obljetnice ovog iznimnog kaštelanskog pjesnika, a nastavljena je izvedbama šaljivog igrokaza na kaštelanskoj čakavštini “Još u našoj svići jema uja ili Nismo još za pod čenprese” autorice Renate Dobrić i “Svađom” bračkog pjesnika Stjepana Pulišelića. Vjernim povratkom “u nika stara vrimena, kad se živilo u zajedništvu – uz rad, trud, znoj, tugu, veseje, plač, smij, svađu, korteđavanje, uncutarije, glende i batude mladi glumci: Anton Jerkunica i Nevena Kovač, te Anja Katalinić, Marijeta Batina i Roko Jerkunica su među gledateljima izazvali oduševljenje, koje je postalo i još jače, kad su im se pridružili i mladi plesači i svirači iz KUD-a “Putalj”, otplesavši i odsviravši kaštelanski šotić.
 
Za scenografiju je i ove godine bila zadužena Anamarija Kelava, vrativši uređenjem prirodne pozornice pod zvijezdama i izvođače i publiku u neka davna vrimena, dok je djecu za izvedbu igrokaza pripremila Marijana Jerkunica, voditeljica Dramske skupine GKK. Inicijator i scenarist Večeri kaštelanski glendi i batudi je ravnateljica GKK Renata Dobrić, koja je ujedno svih i provela kroz ugodnu sparnu ljetnu sućuračku večer protkanu šaljivim stihovima, glendama, pjesmom, plesom i dobrom zabavom. Ogroman pljesak i gromoglasan smijeh, koji su uslijedili nakon svakog od tri nastupa Ivice Žegarca-Žutog, “meštra o’ glendi i batudi”, nastavili su se i nakon što su se za za “staru sućurašku šentadu” u Gospojskoj štradi smjestili gosti: Danica Bartulović, Željka Blažević, Joško Dadić, Nađan Dumanić, Marijan Grbavac i Mladen Vuković, koji su publiku nasmijali kazivanjem stihova, šala, skečeva i ostalih šaljivih točaka, za što su nagrađeni velikim pljeskom. Iako je bio najavljen, gosp. Dinko Sule se ispričao zbog nedolaska i uputio Kaštelanima veliki pozdrav.
Na Večer glendi i batudi ove je godine stigla i prof. dr. sc. Sanja Nikčević, teatrologinja, književnica, publicistica, filmska i kazališna kritičarka, koja je po svršetku programa na poziv ravnateljice dala svoj osvrt na događanje kao posebna gošća.
– Veliko mi je zadovoljstvo što se večeras nalazim s vama u Kaštel Sućurcu, na ovom prekrasnom mjestu, na ovom predivnom i preemotivnom događanju koje mogu nazvati povratkom pravom i istinskom kazalištu, koje publika voli posjećivati i u kojem publika uživa. Večerašnja večer je večer očuvanja tradicije, kulturne baštine, smijeha i radosti, večer ozarenih lica, večer u kojoj sam jedva uspjela doći do stolice za sjedenje. Upućujem velike pohvale inicijatorici ove večeri za ideju, rad i trud, kao i svima ostalima koji u istoj sudjeluju, jer ovo je kazalište kakvo bi kazalište i trebalo biti. Hvala za ovu večer, istaknula je Sanja Nikčević, koja je, ponesena ugođajem, i sama naposljetku ispričala šalu, koju je publika nagradila velikim pljeskom i smijehom.
 
Nakon dvosatnog događanja prepunog smijeha i dobrog raspoloženja, večer je zaključena uz nastup Lane Rubelj i riječi ravnateljice R. Dobrić:  Veseli me što smo vas još jednom, po sedmi put, uspjeli vratiti u stara vrimena, kad seu Kaštilima živilo uz trud i znoj, radost i tugu, smij i suze, uz glende i batude… Vaša nasmijana lica, pljesak, odobravanje i potpuno ispunjena Gospojska štrada govore više od riječi, a upravo zbog toga su Večeri glendi i batudi jedno od meni najdražih događanja, koje organiziramo s radošću upravo zbog vas, publike, i zbog vaše stalne podrške. Osim dobrog raspoloženja, večeras je ostvaren još jedan cilj, a to je uključivanje djece u projekt očuvanja kaštelanske nematerijalne kulturne baštine koji GKK provodi tijekom cijele godine pod naslovom “Kaštelanska kulturno-povijesna baština”, a koji podupiru Ministarstvo kulture RH, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Kaštela i Zračna luka Split-Kaštela. Svima hvala od srca na stalnoj podršci.
 

Renata Dobrić

Povezane objave

Božićni koncert u HAZU-u

HF

Protiv duhovnoga nasilja

HF

Usud je lutrija

HF

Tradicionalna ljetna Likovna kolonija “Stubaki 2021.”

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više