Hrvatski Fokus
Kultura

Modri Kolori Mladena Žunjića

Boja koje sugestivno dominira cjelokupnim volumenom ciklusa

 
 
U mnoštvu novonastalih slika suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara Mladena Žunjića, sve velikog formata,ulje i akril na platnu, na svojevrstan se način ističe ciklus Modri kolori.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/Modri-Kolori-Mladena-Zunjica-2-840x630.jpg
Naravno, u svakom ciklusu, na svakoj slici se može osjetiti jači ili slabiji, ali svakakako nazočan, duh eksperimenta, istraživački nerv slikara koji sve odlučnije i riskantnije ali i hrabrije korača tlom nepoznatog, nedodirljivog pa i nevidljivog, neopipljivog, tajanstvenog svijeta velikih formata koga ispunja složeni svijet nefigurativnih motiva.
 
U ovom ciklusu motivi grade polu prepoznatljivi svijet imaginarnih krajobraza, čudesnih prostora stiješnjenih između neba i zemlje ili pogled iz udaljenog kutka svemira prema našem planetu, ispresijecanog neshvatljivom mrežom. Istaknimo i značajnu prisutnost plave, modre boje, po kojoj ciklus i nosi ime. Riječ je o boji koje sugestivno dominira cjelokupnim volumenom ciklusa.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/Modri-Kolori-Mladena-Zunjica-4-840x630.jpg
Stvarno nestvarni svijet velikih formata, na kojima već dugo u svom opusu inzistira, slikara Mladena Žunjića, izveden čvrstim, snažnim potezima vrlo primjetljivih nanosa boja u tvorbi zamišljenog, možda i paralelnog svijeta, iz slike u sliku, iz ciklusa u ciklus, kontinuirano raste, proširujući krug pitanja i možebitnih odgovora.
 
Žunjićeve slike odaju napetost, pršte energijom i nisu dosadne. K tome posjeduju i izrazitu dekorativnost. Žunjić se u svom radu, u svom slikanju, ne obazire, slijedi samo svoj instinkt i slika i  istražuje, neprestano.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Kolor ili boja su važniji od motiva

HF

Izložba Putevima mira Ivane Jovanović Trostmann u Splitu

hrvatski-fokus

Časno ime jezika hrvatskoga

HF

Veliki bijeg

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više