Hrvatski Fokus

Treba li se sramiti institucija ove države?

 
 
Ovih dana nekako u gotovo isto vrijeme dogodile su se dvije stvari, na prvi pogled nepovezane, a nakon pomnijeg razmišljanja znakovite glede funkcioniranja EU-institucija u nas. Božidar Kalmeta je oslobođen svake krivnje u svezi neupitno utvrđenog izvlačenja novca iz HAC-a i HC-a, sektora čiji je ministar bio upravo on, uz obrazloženje sutkinje da „Indicije i optužbe nisu pretočene u dokaze da bi se Kalmeti sudilo“?! Nekako u isto vrijeme Ivan Penava gradonačelnik Vukovara izjavljuje „…da se srami institucija ove države i osoba koje ih vode…“?! Penavina izjava nema nikakve veze sa „slučajem“ Kalmeta i organiziranom pljačkom u HA-u i HC-u, ali ima veze s „institucijom“ ove države, kao i odluka sutkinje u slučaju „Kalmeta“!
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/09/Mautstation-Kroatien-scaled.jpg
Ivan Penava je to izjavio revoltiran u svezi lošeg rada, točnije rečeno nikakvog rada istražno pravosudnih institucija u svezi brojnih neriješenih slučajeva privođenja pravdi protuhrvatskih zločinaca, odnosno sramotnog ponašanja prema čovjeku koji je izgubio dva sina da bi se sutkinja mogla ponašati prema njemu kao nekom huliganskom prijestupniku. Ja bih pak tomu dodao da svaki normalan i pošteni građanin treba biti revoltiran oslobađanjem Kalmete od bilo kakve odgovornosti za utvrđeno izvlačenje novca iz HAC-a i HC-a, jer za to ima više razloga, od kojih navodim samo neke one koji su najočitiji:
– Kalmeta je svojevremeno izjavio: „Možda se kralo, ali zar ja kao ministar trebam to znati?“.
– Prema takvoj Kalmetinoj logici NITKO ni na kakvoj državnoj odgovornoj funkciji nije kriv ako mu se povjereni sektor pretvori u leglo svakovrsnog kriminala, jer on to nije naredio, on samo NE ZNA što mu se događa u povjerenom mu sektoru?!
– Nisu predočeni dokazi da je izvršena provjera imovine Kalmete, kao i njezina podrijetla!
– Nisu predočeni dokazi da Kalmeta s onima koji su osuđeni u ovom predmetu, nije imao nikakve kontakte za vrijeme obnašanja ministarske dužnosti!
– U Zagrebu postoji lokal sa nazivom „Kod lažnog svjedoka“, pa budući je sutkinja u obrazloženju oslobađanja Kalmete od bilo kakve krivnje, rekla da ga niti jedan od 97 saslušanih svjedoka nije teretio, postavlja se pitanje jesu li možda ti „svjedoci“ dovedeni iz navedenog lokala?
– Kalmeta je proglašen nevinim, a njegova tri SURADNIKA su proglašena krivim?! Ovolika nelogičnost bila bi previše i za bilo kojeg pacijenta psihijatrijske ustanove Jankomir!
 
Možda je sutkinja čak imala neko moralno „iščašeno“ pravo osloboditi Kalmetu svake odgovornosti, no ovdje se radi ne samo o sutkinji, već o institucijama, o kojima Ivan Penava govori. Svojevremeno je u jednom TV nastupu, jedan naš ugledni odvjetnik, na pitanje zašto tolike optužnice „padaju“ na sudovima, izjavio da „nije sud kriv ako su optužbe, nestručno i nekvalitetno podnesene sudu“, pa se na osnovi njih ne mogu donijeti osuđujuće presude! A tko sastavlja/podnosi sudu optužne prijedloge? Institucije koje su zadužene za istragu i njihovi djelatnici MUP-u i DORH-u! Penava možda je, a možda i nije bio svjestan koliko je bio u pravu kad je rekao da se srami institucija ove države, i onih osoba koje ih vode?! Jer odista se imamo čega sramiti u tom pogledu, jer jedino oni koje je Penava apostrofirao nemaju nikakvog srama glede onoga što rade, ne rade ili bi trebali raditi!
 
Ako je to ono što Andrej Plenković rado ističe kao njegovo dostignuće u NEOVISNOSTI INSTITUCIJA, onda je možda bolje da se takve institucije liše svake neovisnosti, a učine OVISNIM jedino od slova zakona koji treba važiti za sve. Milan Bandić sve to zna i zato se ne slučajno, sprda sa istim pozivajući ih da rade svoj posao! Koji oni, dapače, NE RADE!
 

Laslo Torma, dipl. el. ing.

Povezane objave

Nema opravdanja za suce Haaškoga suda

HF

Cijepiti se ili ne cijepiti, pitanje je sad?

hrvatski-fokus

Sastav Vlade Srpsko-hrvatske koalicije

HF

HRT u službi velikosrpske politike

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više