Hrvatski Fokus
Gledišta

Kupovina glasova obrovačkih Srba

Gruba manipulacija registrom i popisima birača s prebivalištem u Hrvatskoj od 2000. godine

 
 
Mr. sc. Edo Zenzerović, dipl. ing. elekt.
Ožujska 12, 10 000 Zagreb
mob. 099 5713 399
 
URED PREDSJEDNICE REPUBLIKE
gospođa Mirjana Hrga
Pantovčak 241, 10 000 Zagreb
 
Predmet: Gruba manipulacija registrom i popisima birača s prebivalištem u Hrvatskoj od 2000. godine
Poštovana gospođo Hrga,
Od 2014. godine obraćao sam se voditeljima emisija na HRT-i: Mislavu Togonalu, Miloradu Šikanjiću, Mileni Jukić Ugrin, Sanji Rabuzin Pavić, Ivici Ružičiću i drugima u vezi izbornog zakonodavstva te odluke Ustavnog suda 2014. i 2015. godine o zabrani Referenduma o izbornim pravilima i ukidanju nekih odredbi iz promjena Zakona za izbor zastupnika u Hrvatski sabor od 13. veljače 2015. godine na zahtjev Demokratske stranke žena ali oni nisu prenijeli hrvatskoj javnosti bitne primjedbe na postojeće nakazno izborno zakonodavstvo. Potpisnik sam peticija građanskih inicijativa "Glasujmo imenom i prezimenom" i "Narod odlučuje", jedan od osnivača HDZ-a i načelnik stožera civilne zaštite tijekom Domovinskog rata u Vrbanima te član udruge Antikorupcija i suradnik udruge Korektiv. Napravio sam analizu svih provedenih izbora od 1990. godine s kretanjem broja birača na njima. Analiza dokazuje da je utjecajem političke kaste HDZ-a, SDP-a i ostalih stranaka onemogućeno hrvatskim državljanima referendumsko izjašnjavanje o izbornim pravilima grubom manipulacijom brojem birača.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/10/protest-belgrade.jpg
Kako se broj birača s prebivalištem u Hrvatskoj iz evidencije u Registru birača od 21. rujna 2014. do 30. svibnja 2018. godine u 00 sati prema Rješenju koje je potpisao ministar uprave Arsen Bauk smanjio za samo 251 dan za 225.430 birača sa  4.042.522 na 3.817.092 neka nama hrvatskim biračima dokažu: potpisnik Rješenja Arsen Bauk, ministar Lovro Kuščević i ustavni suci? Jedan od ova dva podatka sigurno nije istinit, a to je podatak na ispravi (ako postoji) koji su prihvatili ustavni suci za 21. rujna 2014. godine u 00 sati. Za takvo smanjenje broja birača treba godišnje da preko 327.816 birača umre i/ili promjeni prebivalištem iseljenjem iz hrvatske više nego ih punoljetnošću stekne biračko pravo. Ovo je dokaz grube manipulacije brojem birača s prebivalištem u Hrvatskoj.
 
Prema izjavi zastupnika Vlahe Orepić u emisiji "Dogmatica" na Z1 televiziji 4. prosinca 2018. godine da vlasti Republike Hrvatske sprječavaju sređivanje Registra birača provjeravanjem prebivališta i za Slobodnu Dalmaciju svibnja 2017. godine prema kojoj je iz Registra birača s prebivalištem u Hrvatskoj trebalo izbrisati 269.516 birača te tvrdnjama demografa prof. dr. sc. Stjepan Šterc i prof. dr. sc. Anđelko Akrap da u Hrvatskoj ima između 3,3 i 3,4 milijuna birača s prebivalištem u njoj Građanska inicijativa "Narod odlučuje" je skupila više od 10 % potpisa birača s prebivalištem u Hrvatskoj i bez potpisa birača koje je Kuščevićevo Povjerenstvo "festivalom demokracije" po proizvoljnim kriterijima proglasilo nevažećim.          
 
Zbog osnovane sumnje na grubu manipulaciju Registrom i popisima birača od 2011. godine, na temelju provedene analize kretanja broja birača i izjave bivšeg ministra unutrašnjih poslova Vlahe Orepića, podnio sam kaznenu prijavu USKOK-u 7. prosinca 2018. godine protiv odgovornih u vladama: Jadranke Kosor, Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića te sudaca Ustavnog suda. Molimo Vas da potaknute javnu raspravu o gruboj manipulaciji Registrom i popisima birača koja je započela 3. siječnja 2000. godine izborima za Zastupnički dom Hrvatskog državnog sabora i predsjednika Republike Hrvatske 25. siječnja 2000. godine. S ovakvim viškom birača s prebivalištem u Hrvatskoj izbori nemaju smisla.
 
HRT i dalje ignorira i pristrano izvještava hrvatsku javnost o pitanju održavanja Referenduma o izbornim pravilima koji je svojim potpisima tražilo 2014. godine 380.649 hrvatskih državljana s prebivalištem u Hrvatskoj, a 2018. godine preko četiristo tisuća. Analiza kretanja broja birača s prebivalištem u Hrvatskoj od 2012. godine ( Pogledajte priloženi CD s analizama! ) dokazuje grubu manipulaciju brojem birača koju je bivši ministar Arsen Bauk i njegova stranka SDP s koalicijskim partnerima provela uz pomoć Ustavnog suda i Vladimira Šeksa kako bi spriječila referendumsko izjašnjavanje o izbornim pravilima. Hrvatska radiotelevizija snosi veliki dio odgovornosti u gušenju procesa demokratizacije našeg društva kršeći propise o pravodobnom i istinitom informiranju građana.
Gospođo Hrga otkrili ste malverzacije s kupovinom glasova birača srpske nacionalne zajednice na lokalnim izborima 2017. godine u Obrovcu, koji je na svim analiziranim izborima imao više birača od stanovnika.
 
Zahtjevi građanske inicijative "Glasujmo imenom i prezimenom":
1. Preferencijsko glasovanje s tri preferencijska glasa bez prohibitivne klauzule za priznavanje preferencijskih glasova;
2. Smanjenje izbornog praga s 5 % na 3 %,
3. Veće izborne jedinice i biranje 20 ili više zastupnika u izbornoj jedinici ovisno o broju birača;
4. Ujednačavanje vrijednosti glasova birača u izbornim jedinicama;
5. Zabrana dijeljenja županija i grada Zagreba na više izbornih jedinica,
6. Glasovanje dopisnim ili elektroničkim putem;
7. Preduvjet za kandidaturu izvan parlamentarnih stranaka potpisom najmanje tri tisuće birača i
8. Samostalni nastup stranaka na izborima.
 
Naš je stav da se u izborno zakonodavstvo obavezno uključe 7. i 8. zahtjev s time da sve stranke moraju skupiti do 1% potpisa potpore registriranih birača izborne jedinice u skladu s preporukama Venecijanske komisije "Kodeks dobre prakse u izbornim pitanjima". Ukoliko se ti zahtjevi ne ispune može doći u pitanje provedivost izbora s preferencijskim glasovanjem za Hrvatski sabor. Ponavljanje izbora s postojećim Zakonom za izbor zastupnika u Hrvatski sabor nema nikakvog smisla. Rezultati trećih izbora za Europski parlament s 33 kandidacijske liste potvrđuju moja ukazivanje na provedivost izbora s preferencijskim glasovanjem bez uvjetovanja sudjelovanja na izborima potpisima potpore birača stranačkim kandidacijskim listama. Amsterdamska koalicija sa sedam stranaka u koaliciji nema nikakvog smisla, a jedva je prešla izborni prag.
 
Najveći izborni gubitnici na trećim izborima za EU parlament su 365.512 birača koji nisu zastupljeni u Europskom parlamentu. To je posljedica nejedinstva na desnici, a profitirali su SDP s 2 i HDZ s 1 zastupničkim mjestom dobivenim D'Hondtovom raspodjelom i Amsterdamska koalicija. Da su Hrvatski suverenisti, Neovisni za Hrvatsku i nezavisna lista Marijane Petir nastupili zajedno SDP bi dobio jedno zastupničko mjesto manje, a Amsterdamska koalicija bi ostala bez zastupničkog mjesta. Nejedinstvom na desnici nagrađeni su HDZ, SDP i Amsterdamska koalicija koji su ugušili udruženim zločinačkim poduhvatom  neposrednu demokraciju sprječavanjem referenduma za promjenu izbornih pravila 2014. i 2018. godine.
S  poštovanjem!
Zagreb 4. rujna 2019.
 

Mr. sc. Edo Zenzerović, dipl. ing. elekt.

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezane objave

Genocid nad Hrvatima 1945. je najveći genocid poslije Drugoga svjetskog rata

HF

Slavene, još ste u Jugoslaviji

HF

Dvokružni mješoviti izborni sustav

HF

Utvrđuje se ništetnim ukaz/dekret srbskog kralja Aleksandra od 17. lipnja 1920. o ujedinjenju svih pravoslavnih crkvenih oblasti u Kraljevini SHS

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više