Hrvatski Fokus
Kultura

Diplomski rad “Beskonačnost pokreta”

Napravio sam trodimenzionalne slike sa vizualno kinetičkim efektom koje potiču promatrača na interakciju

 
 
Nedavno se karlovački umjetnik Ranko Ajdinović, slikar sa značajnim iskustvom i brojnim samostalnim izložbama, pridružio formalno akademski obrazovanim slikarima. Diplomirao je na ALU-u u Ljubljani.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/10/ranko-ajdinovic-pokret-4.jpg
• Što je bila tema diplomskoga?
-Tema diplomskog rada (teorijskog) bila je "Beskonačnost pokreta", u kojem sam prikazao kako je potreba za prikazivanjem pokreta utjecala na razvoj slikarstva u XX. stoljeću.
 
• Uz rad na diplomskom aktivno ste radili i na ciklusu koji se bavi pokretom.
-Kroz diplomski rad paralelno sam radio i na seriji likovnih radova kroz koje tematiziram pokret. Kako mi je cilj bio pomicanje vlastitih granica tako sam napravio nešto potpuno novo i drugačije od dosadašnjeg opusa. Napravio sam trodimenzionalne slike sa vizualno kinetičkim efektom koje potiču promatrača na interakciju na način da i gledatelj sam čini fizički pokret u promatranju slika, kako bi vidio stvarno kretanje unutar slike.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/10/ranko-ajdinovic-pokret-1-500x218.jpg
• Približite čitateljima bit ovih radova.
-Na trodimenzionalnoj površini naslikano je više slika koje se prilikom promatranja iz različitih kutova preklapaju i međusobno isprepliću te na taj način dolazi do mnoštva različitih varijacija u kompoziciji koje proizlaze iz jedne slike, nakon čega gledatelj više nije pasivni promatrač, već aktivni
sudionik u stvaralačkom procesu.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Ljubav prema naciji ne može se naučiti

HF

Premijera opere Stanac Jakova Gotovca

hrvatski-fokus

Bit će novi jedrenjaci, jahte…

HF

Prisjećanje na Husniju Hrustanovića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više