Hrvatski Fokus
Kultura

Žuti kolori Mladena Žunjića

Snažno prisustvo energije ili energija, silno gibanje, protjecanje…

 
 
U posljednjih smo nekoliko godina vidjeli veći broj novih ciklusa suvremenog hrvatskog likovnog umjetnika, slikara Mladena Žunjića, izvedenih na većem formatu u ulju i akrilu.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/10/000000000_zunjic_zuti_kolori.jpg
Svaki zaokruženi mini ciklus naslikan je na više slika na istome formatu, kao i ovaj najnoviji, ŽUTI KOLORI, na formatu 1120 x 100 cm, isto, u ulju i akrilu. Ono što je ključno za sve ove nizove Žunjićevih slika jest snažno prisustvo energije ili energija, silno gibanje, protjecanje, naoko zarobljeno okvirom slike, no ostaje dovoljno i dubine i visine za nesmetano kretanje.
 
U Žutim kolorima slikar je uspješno pronašao dodatne i do sada skrivene količine energetskih naboja i jednostavno ih prepustio platnu,pokrivajući ih  s nekoliko izrazitih boja u tvorbi novoga sustava. To stalne traženje i istraživanje gibanja kolorističkih pravaca i raznolikih oblika jest ključan element Žunjićevog slikarstva.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2019/10/20190420-151404_5cc6b8513121d-scaled.jpg
Žunjić iz ciklusa u ciklus „mijena brzine“ gibanja, neprekidno nastojeći uočiti i kolorističke promjene, mijene koje se dešavaju u kruženju energije. Novi ciklus predstavlja gotovo, potpuno oslobođene forme, koje se prelijevaju iz jednog oblika u drugi, zadržavajući tek kolorističku naznaku. Ipak, u ovom se ciklusu pojavljuje se neobičan motiv, stvaranje oka, oka koje promatra. Oko u središtu zbivanja.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Vatra mržnje

HF

Pletem ti priču

HF

Zbjerbank – štedna banka Rusije

HF

Crtež je osnova likovnog izražavanja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...