Hrvatski Fokus
Bosna i Hercegovina

Radomir Šušnjar – zvijer koja je palila…

Srbija je ostala složna i jedinstvena u poricanju zločinâ

 
 
Zvijer u ljudskom obličju, pripadnik „Vojske Republike Srpske“ Radomir Šušnjar koji je zajedno s krvnicima Milanom i Sredojem Lukićem i drugima sudjelovao u spaljivanju najmanje 119 živih ljudi – muslimana u Višegradu, u srijedu (30. listopada 2019.), od strane suda u BiH nepravomoćno je osuđen na 20 godina zatvora. Okrutna smaknuća dogodila su se na dvije lokacije u Višegradu: 14. lipnja 1992. u jednoj kući u Pionirskoj ulici i dva tjedna poslije u drugoj kući na području Bikavca. U prvom slučaju, iz kuće su bile izvedene neke od žena i silovane, potom su vraćene nazad, kuća je zaključana u nju ubačena bomba i potom zapaljena, tako da je živo izgorjelo 59 osoba. Nekolicina koja je preživjela ovaj okrutni masakr svjedočila je na procesu pred MKSJ u Den Haagu dvojici počinitelja zločina, Milanu i Sredoju Lukiću.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/607_20140404182331_susnjar.jpg
Na Bikavcu su krvnici postupali slično. Dana 27. lipnja pod prisilom su natjerali i zatvorili u jednu sobu oko 70 muslimanskih civila koje su prije toga temeljito opljačkali i potom kuću zapalili. Izgorjelo je najmanje 60 osoba. Dana 4. prosinca 2012., za ove su zločine pravomoćno osuđeni u Den Haagu Milan Lukić (na doživotni zatvor) i Sredoje Lukić (na 27 godina zatvora). Pri izricanju presude Lukićima, predsjedavajući Sudskog vijeća, sudac Robinson je zločine u ovom predmetu okarakterizirao kao „bezobziran i izopačen prijezir prema ljudskom životu”.
 
Radomir Šušnjar uhićen je u travnju 2014. godine u Parizu, nakon što je njegovo izručenje zatražila BiH, izručen je u lipnju 2018., a suđenje mu je počelo krajem kolovoza iste godine. Tijekom procesa potvrđena je odgovornost Šušnjara na temelju optužnice u kojoj se pored ostaloga kaže: „Šušnjar je ubacio ručnu bombu, a istodobno je iz automatskog oružja pucao po kući kako bi spriječio civile da pobjegnu. U kući je bilo zatočeno 57 civila, među kojima su žene, djeca i starci, koji su živi zapaljeni. Nekoliko ih je uspjelo pobjeći i spasiti se, a posmrtni ostaci ubijenih do danas nisu pronađeni.“ Milan Lukić, vođa srpske paravojne skupine „Osvetnici“ koji je bio glavni organizator zločina i za kojega se u optužnici Tribunala u Den Haagu navodi kako je vjerojatno odgovoran za smrt najmanje 132 identificirane žrtve (ljudi, žena i djece), u „Republici srpskoj“ i Srbiji uživa status nacionalnog heroja.
 
Tako se u posljednjih nekoliko godina u Srbiji naveliko promovira njegova knjiga „Ispovest haškog sužnja“ u kojoj negira zločin i odbacuje svaku krivnju. Predstavljanja knjige odražana su na brojnim mjestima u Beogradu, među ostalim i u Hramu svetog Save, Domu omladine u Beogradu itd., a promotori ove kampanje su Srpska pravoslavna crkva i Srpska radikalna stranka. Srbija je ostala složna i jedinstvena u poricanju zločina – rekao bi Sreten Ugričić, nekadašnji ravnatelj Narodne biblioteke Srbije.
 

Zlatko Pinter

Povezane objave

BiH po mjeri Amerikanaca

HF

Mirna disolucija disolucionirane beha zajednice

hrvatski-fokus

U Daytonskim pregovorima upisano je koliki je komad zemlje unijela pojedina vojska

hrvatski-fokus

Bosanskohercegovačka unija triju regija

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više