Hrvatski Fokus
Kultura

Knjiga Antonija Milanovića

Pravi prijatelj, invalidska kolica, napadi panike i prva diploma

 
 
Antonio Milanović, Istinom protiv svih, Hrvatsko književno društvo Ogranak Zadar, Biblioteka Donat, Zadar, 2019.
Onima koji su padali i rasli sa mnom bezuvjetno, posveti knjigu Antonio. Ne znam kada sam nad kojom knjigom šutio više. Zatvoren u krug sebe, u koji je sve više ulazilo tuge one ljudske i miješala se sa radošću i ponosom na sebe uz tolike druge što sam dio ove priče, dio od knjige, Antonijeve knjige, imajući stalno potrebu ustati i nakloniti se ovome mladome čovjeku. Život u koricama knjige. Koliko je toga prošao Antonio ne klonuvši duhom. Prošao i opstao. Izdigao se i nadrastao. Govore podnaslovi – Križne postaje, Antonijevoga životnoga Križnoga puta:
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/Istinomprotivsvih.jpg
Istinom protiv svih;Prvi susret majke sa mnom nakon poroda; Konačno u majčinim rukama; S pet i pol mjeseci prvi puta na operacijskom stolu; Postoperativni oporavak i nove „crne“ prognoze; Mukotrpne terapije, operacija Ahilovih tetiva; Oporavak od operacije i odlazak u Krapinske Toplice; Plastične longete, promjena bolnice te naposljetku i nova operacija; Oporavak od operacije te odlazak u Bresciu; Užas predškolskih dana, težak upis u Osnovnu školu, i Prva školska godina; Odnosi unutar obitelji i rodbine pred dolazak mog brata; Problemi s novom učiteljicom, ugodan prelazak u više razrede i novi zdravstveni problemi; Izvantjelesno iskustvo na teškoj operaciji, kućna nastava i težak oporavak; Završetak osnovnoškolskog obrazovanja i nova operacija u Splitu; Postoperativni oporavak, konvulzije u moru i Srednja škola pred vratima; Teške pripreme za prijemni, te diskriminacija na prijemnom zbog invaliditeta i nagla popularnost; Studentske brige, ponovna operacija, problemi s profesorima, obiteljski problemi, strinin „odlazak“;Pravi prijatelj, invalidska kolica, napadi panike i prva diploma; Volontiranje u Gradskoj knjižnici, ponovne operacije, odustajanje od upisanog magisterija, te ponovni upis i ulazak Ivane u moj život; Pisanje diplomskog rada, titula magistra u rukama, posjet predsjednici RH, javno predstavljanje rada, izmijenjeni zakoni i konačno zaposlenje.
 
Iz potrebe da se osvrne na svoj život, na svoju prošlost, na sve ono što mu se dogodilo,  nastala je Antonijeva knjiga. Shvatio sam da život juri prema naprijed, a neke stvari možeš razumjeti samo kad film odvrtiš unatrag. I uistinu vrti se pred nama život – film, Antonijev život. Tišinimo misli. Zatečeni, bez riječi, nijemi. Toliko pitanja. Čuđenja. Misaonoga jednosmjerja. Nisam od onih koji kukaju, žale se, a znam mnoge takve, e takvima ću preporučiti da pročitaju ovu knjigu i ne samo njima. Još pod dojmom knjige – života, ne dolazim sebi. Nesvjesno ustajem držeći knjigu i gledam na zanaslovnicu, gledam Antonijevu sliku i u nevjerici vrtim glavom.
 
Antonijeva životna i ljudska putanja, napisah u knjizi: Antonijeva životna i ljudska putanja, ukoričen je, život – knjiga, tu je kao poticaj, smjernica koja usmjeruje, pokazuje, daje snagu i nadu za ugledati se, nakloniti se i pružiti ruku ovome izuzetnome mladome čovjeku. Antonio Milanović, rođen je u Zadru 14. ožujka 1988. godine. Pohađao osnovnu i klasičnu gimnaziju u Zadru. Završio pred diplomski studij Informacijski znanosti 2011., a 2016., godine završava studij Novinarstva i odnosa s javnosti također u Zadru. Trenutno radi u Gradskoj knjižnici u Zadru, uz to piše članke i kolumne za portale. Velika mu je želja upisati doktorski studij.
Znajući Antonija, sumnji mjesta nema.
 

Nikola Šimić Tonin

Povezane objave

Imaginacije Krešimira Ivića

HF

Tuđice

HF

Puccinijeva Tosca u Zagrebu

HF

Ciklus mixed media na platnu Duška Šibla

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više