Hrvatski Fokus
Kultura

Hommage Jacksonu Pollocku

Žunjić je naslikao nekoliko uspješnih ciklusa posvećenih velikom umjetniku i njegovu djelu

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Mladen Žunjić, jedan je dio svoga doista opsežnog i kompleksnog opusu posvetio Jacksonu Pollocku i to na sebi svojstven način, varirajući motive američkog umjetnika.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/ulje-platnu-ritam-jeseni-mladen-zunjic-promotivni-popust-slika-122423708.jpg
Varijacije slikar temelji na istraživanju kolora a zatim i boja pojedinačno, preko različitih oblika koji nastavaju Jacksonovo djelo do kombinirane dinamike koje karakteriziraju opus. Žunjić je naslikao nekoliko uspješnih ciklusa posvećenih velikom umjetniku i njegovu djelu.
 
Žunjić je bazirao svoje cikluse na većim i velikim formatima platna, od jednog metra na više, vješto koristeći i ulje i akril, strastveno slikajući  u izazovnom svijetu nefigurativnog slikarstva, slikarstva prepunog zamki i neskrivenih opasnosti.
 
Tih nekoliko izvrsnih ciklusa Mladena Žunjića, u kojima ponajprije blista igra pojedinih boja uz obavezne energetske silnice koje nezaustavljivo jure i pomiču svakovrsna tijela i forme na njegovim slikama. Žunjić i druge svoje omiljene teme radi na velikim formatima, s jednakim žarom koristeći široki koloristički dijapazon.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2019/11/000000000_zunjic_varijacije.jpg
Posebnost Žunjićeva slikarstva jest izraziti osjećaj dojma slobode, oslobođenosti, a koji jasno izvire iz slika, nastao u u žestokom sučeljavanju slikara s platnom i bojama. Ciklus posvećen Jacksonu Pollocku, riječ je o uljima na platnu, 150 x 100 cm, vrlo aktivnog hrvatskog umjetnika Mladena Žunjića, sjajan je primjer slikareve hrabrosti i neutažive želje za otkrivanjem kako vlastitih mogućnosti ali i motiva i tehnika kojima se služimo.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Nova serija akrilika Duška Šibla

hrvatski-fokus

Nemojmo se pokajati

HF

Za svjetlom kreni

HF

Preobrazba figura u pokretu Duška Šibla

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više