Hrvatski Fokus

Zar 30.327.000 milijuna eura potrošiti na promociju propale jugokomunističke ideologije?

 
 
Kako je objavljeno na službenim stranicama Rijeke 2020, planirani prihodi iznose 30.327.000 eura, od čega se 10.000.000 eura odnosi na sredstva iz proračuna Republike Hrvatske; 10.327.000 eura na sredstva iz proračuna Grada Rijeke;
http://www.novilist.hr/Kultura/Kako-Rijeka-EPK-izgleda-u-brojkama-Raspitali-smo-se-koliko-kostaju-programi-evo-troskovnika?meta_refresh=true
3.000.000 eura na sredstva iz proračuna Primorsko-goranske županije; 3.000.000 eura na sredstva putem natječaja iz EU fondova i programa; 3.000.000 eura na sredstva od sponzora te 1.000.000 eura na sredstva iz ostalih izvora.
Planirani rashodi su 23.185.051 eura za programe, 3.812.269 eura za promociju i marketing, a 3.329.680 eura za upravljanje, administracija i ostalo.
30.327.000 milijuna eura potrošiti na promociju propale yugokomunističke ideologije?
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/02/rijeka_2.jpg
Troškovi otvorenja financiraju se iz nagrade »Melina Mercouri« od 11,3 milijuna kuna, koju je Rijeka osvojila u listopadu prošle godine za kvalitetnu provedbu i pripremanje ukupnog projekta Europske prijestolnice kulture.
Cijena "Spomenika crvenoj Rijeci" – zvijezda petokraka
Kontroverzne reakcije javnosti izazvala je najava umjetničke intervencije "Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik" Nemanje Cvijanovića. Riječ je o skulpturi-objektu od armiranog betona i željezne konstrukcije u obliku velike, odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake, koja bi 3. svibnja ove godine trebala biti postavljena na vrh Riječkog nebodera. Ukupna cijena konstrukcije, montaže i demontaže "zvijezde" na Riječki neboder iznosi 74.500 kuna. Neto honorar autora Nemanje Cvijanovića je 5.000 kuna, dok je ukupni izdatak Muzeja moderne i suvremene umjetnosti 6.960 kuna. Za sada je ukupni iznos cijelog projekta 81.460 kuna, bez police osiguranja koja će biti oko 2.000 kuna.
Cijena preuređenja broda Galeb u muzej
Radovi su vrijedni 46.858.218,91 bez PDV-a odnosno 58.572.773,64 kuna  s PDV-om i financiraju se, među ostalim, i EU sredstvima. Naime, Galeb je, uz Palaču šećerane, dio projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ za koji je Grad Rijeka dobio 68.9 milijuna kn bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”.
Zar je brod Galeb "valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“?
Brod  zasigurno nije "spomenik riječke industrijske baštine" jer je poznata povijest broda Galeb koji osim što je bio potopljen u riječkoj luci i nema druge poveznice  sa Rijekom osim što je trebao ići u rezalište.
Brod je izgrađen i porinut 1938. u brodogradilištu Ansaldo, u Genovi u Italiji, pod imenom “Ramb III” i bio u funkciji transportnog broda. Početkom Drugog svjetskog rata pretvoren je u ratni brod  kao prateća krstarica. Nakon kapitulacije Italije 1943. brod su preuzeli Nijemci, dali mu ime “Kiebitz” i ugradili mu šine za izbacivanje mina. “Kiebitz” je tijekom 1944. postavio više od 5000 mina u Kvarneru i sjevernom Jadranu, a potopljen je 5. studenog 1944. u riječkoj luci, u savezničkom bombardiranju, odakle ga je 1948. godine izvukla tvrtka “Brodospas”. Nakon obnove u pulskom brodogradilištu “Uljanik”, uvršten je u sastav Jugoslavenske ratne mornarice kao Školski brod Galeb. Sa Galebom je predsjednik bivše, propale države Jugoslavije J.B.Tito preplovio svjetska mora u funkciji pokreta nesvrstanih,  koji je isto  propao. Brod je najviše vremena bio usidren u splitskoj vojnoj luci Lora i u Puli zbog blizine Brijuna,gdje je Tito često boravio.
30 327 000 milijuna eura potrošiti na promociju propale države i propale yugokomunističke ideologije ???
58.572.773,64 kuna za obnovu Galeba i 68 900 000 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”. 
Svi ti silni novci za promociju propale države i propale ideologije koju je i sam EU Parlament proglasio zločinačkom?
Svi ti silni novci da bi se SDP-ova  klika ili manjina koja upravlja Rijekom 30 godina pakosno iživljavala nad osjećajima državljana Republike Hrvatske, a naročito hrvatskih  branitelja, invalida, roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja?
Svi ti silni novci da ta SDP-ova bolesna klika prikaže svijetu himnu propale države "Hej Slaveni " koju je u vici i buci izvodio  finski zbor muškaraca u  Operi industrijale? I kao desert pjesmu talijanskih partizana Bella ciao?
I kad smo već kod deserta ne može se zaobići ni degutantna torta sa simbolom falusa koju je na svečan način razrezao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel (adio pameti )
Svi ti silni novci da bi se provociralo i poručilo  svijetu sa petokrakom na vrhu riječkog nebodera,  koji je djelo kršćanskog arhitektaUmberta Nordija, danas zaštićenog kulturnog dobra; " vidite da nam nitko ništa nemože"? A ta je petokraka provokativno podsjećanje na stravične zločine koji su pod tim režimom počinjeni, ali i na one zločine koje je tijekom Domovinskoga rata, počinila JNA, čiji su vojnici s crvenom zvijezdom na čelu i na jugoslavenskim zastavama, uz pomoć četnika i pobunjenih Srba, krenuli u razaranje hrvatskih gradova, sela, kulturnih i sakralnih objekata, te istrebljenje hrvatskoga naroda.
Svi ti silni novci da bi se nakon izvođenja hrvatske himne "Lijepa naša domovino" u kazalištu Ivan pl.Zajc, poručilo da nas nema -NEMA NAS Hrvata?
Svi ti silni novci da bi se izmjenio tekst opere Ivana pl. Zajca " Nikola Šubić Zrinjski " u ariji "U boj, u boj”  koja simbolizira borbu hrvatskog naroda za slobodu, besramno je izmjenjena  sa namjerom omalovažavanja te borbe za slobodu?
Da točno voljeli bi oni da nas nema, što su zorno pokazali u svojim izjavama saborski zastupnici Nenad  Stazić (SDP) "'Izgleda da u svibnju 1945. posao nije obavljen temeljito. Kakva šlampavost pobjednika" i Krešo  Beljak ( HSS) , koji je rekao da UDBA nije pobila dovoljno političkih emigranata Hrvata ?
Svi ti silni novci da bi se  predstavila propala država i propala ideologija, koja nikakve povezanosti sa hrvatskom kulturom nema? NEMA!
Svi ti silni novci bačeni u propalu državu i propalu ideologiju, a u blizini ni 5 kilometara udaljenosti od centra Rijeke, nalazi se Dječja bolnica Kantrida u oronilim zdanjima u kojima se liječnici i medicinsko osoblje trude liječiti i spašavati živote naše djece?
Bolnici stižu  donacije;
Nova oprema te obnova zgrade i hitne ambulante prijeko su potrebne Klinici za pedijatriju Dječje bolnice Kantrida u Rijeci. Odlučili su pomoći i naši nogometni reprezentativci.
Na samo dvadeset četvornih metara pruža se hitna pomoć malenim pacijentima Dječje bolnice Kantrida. U idealnim uvjetima radilo bi se u peterostruko većem prostoru.
Dječjoj bolnici Kantrida – Društvu dječje kirurgije uručen ček s iznosom od 20.000 kuna. Donacija je to Kluba navijača Armada, a prihod od ulaznica prodanih za nogometni spektakl „Povratak na Kantridu“ zasigurno je pristigao u prave ruke.
Sramotno je tolike novce utrošiti na kulturu, koja nije kultura, a ne sjetiti se djece koja se liječe u neprikladnim prostorima.  Evo kako je reagirala riječanka Antonija Ercegović na Facebooku gdje je objavila više fotografija s Kantride;
“Od doktora do medicinskih sestara, čak i čistačice, za sve te ljude imam samo riječi hvale. Od savjeta do toplog razgovora u onim trenucima kad ti najviše treba, kad misliš samo na svoje dijete i eto oni su tu, da te utješe i da ti pomognu.
Žalosno je što ti isti ljudi rade u ustanovama koje izgledaju kao da je jučer bio rat na Kantridi i nadaju se da će za koju godinu dobiti premještaj u novu dječju bolnicu… Nadaju se.
Je*em ti nadu, je*em ti državu, je*em ti sve na ovom svijetu kad takvo nešto može uopće postojati u ovom stoljeću dok se gospoda okolo ku*če s parama iz EU fondova za obnovu onog Titovog govna, kad se troši na aute i avione, kad se troši na je*ene izbore, jer mislimo da će nam bit bolje. Treba vas sve poredati ispred ove zgrade da vas se dobro nabije nogom u guzicu i da se zamislite što radite i gdje trošite novac koji je djeci potreban”, napisala je mama Antonija.
“Dječja bolnica izgleda kao da je jučer bio rat na Kantridi”
Ali uzalud, do njihovih" visina " ne dopiru vapaji majki kojima se djeca liječe u Dječjoj bolnici Kantrida, pa ni u bolnicama u drugim gradovima diljem Hrvatske, jer su političke elite potpuno neosjetljive, bez savjesti  i svijesti da bi trebale biti u službi građana i raditi za njihovu dobrobit .
KBC Rijeka, lokalitet Kantrida. Odjel za kardiologiju i pulmologiju u kojem su sobe za pacijente premalene, te je fasada zgrade u derutnom stanju.
 

Lili Benčik

Povezane objave

Srbi – najveće nacifašističke sluge

HF

Izolacijske mjere su štetne i nepotrebne

HF

Ne postoji nijedan zakon koji bi zabranjivao isticanje povijesnog hrvatskog grba s prvim bijelim (srebrnim) poljem

hrvatski-fokus

Naštihana poezija Aleksandra Stankovića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više