Hrvatski Fokus
Gledišta

Velemajstor manipulacija i(li) čovjek bez skrupula

Gosp. klanje svinja služi kao poticaj i podrška za očuvanje opstojnosti Hrvata u Vojvodini!

 
 
U prošlom otvorenom pismu povodom sastanka uposlenika Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU "Hrvatska riječ”od 31. siječnja 2020. godine, koji je proglašen povjesnim, napisao sam: Dakle, sastanak je čisti brifing centralnog komiteta subotičkih “bunjevačkih Hrvata” ovdašnjih hrvatskih medija po direktivi ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, i očito je da je on i sazvao ovaj povijesni skup jer mu se izmiče tlo pod nogama.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/02/99103a94a7492f5ba9a23e03e405e645-photoshop-photography-photoshop-photos.jpg
Ne treba reći da je u pitanju velemajstor manipulacija i čovjek bez imalo skrupula i obraza, jedini živi velikan u “bunjevačkih Hrvata”, g. Tomislav. I već prva “Hrvatska riječ” poslije ovog sastanka u br. 877 od 7. veljače 2020. godine potvrđuje da je sastanak upravo bio takav! I to odmah u uvodniku, čim otvorimo ovaj tjednik, kojeg piše nova glavna urednica! Sada je jasno i da, do nedavno glavna urednica “Hrvatske riječi”, dr. sc. Jasminka Dulić, nije bila dovoljno lojalna g. Tomislavu, pa je smijenjena. Ona je, naime, u gustom proredu pisala uvodnike u kojima su samo malo lucidnji mogli shvatiti koliko drži (ili ne drži?) stranu svom vlastodršcu. A ovaj jedini živi velikan unazad nekoliko godina koristi sve moguće metode da eliminira neistomišljenike, i to do posljednjeg, samo da ne izgubi niti jednu od svojih funkcija, pozicija i privilegija. Zato nova urednica (koja u uvodnicima koristi u proredu svaki drugi red jer nema kapacitet prethodne urednice) piše jasno, plitko i otvoreno ono što joj je naređeno. Ovaj put pod naslovom “Izbori samo što nisu” (?!) očito priprema teren g. Tomislavu ne bi li ovaj u još jednom mandatu “zastupao” 57.900 Hrvata u Skupštini Republike Srbije!
 
I sve je podređeno tome. Od povijesnog sastanka uposlenika hrvatskih krovnih institucija u Srbiji, do pozdravnog govora g. Tomislava izgnanim Hrvatima iz Srijema u zagrebačkom restoranu “Borsalino”, a povodom svinjokolja. G. Tomislav ovim nesretnicima kaže da im klanje (svinja) “služi kao osnaživanje i učvršćivanje veza s nikada zaboravljenim zavičajem i bitan je poticaj i podrška za očuvanje opstojnosti Hrvata u Vojvodini, napose onih u Srijemu”. Čudo je da izgnanim srijemskim Hrvatima g. Tomislav, obzirom na moć i sredstva kojima raspolaže, ne organizira svinjokolj u Zagrebu bar svakog vikenda. To bi sigurno mnoge srijemske Hrvate vratilo svojim kućama, a nama koji smo ostali osiguralo trajnu opstojnost! A budući su ovog puta ovom klanju (svinja), kako piše “Hrvatska riječ”, nazočili i predstavnici bunjevačkih Hrvata, rješeno je i jedno od stoljetnih, pa i danas prioritetnih pitanja u odnosu Srbije i Hrvatske, bunjevačko pitanje!
 
No, da vidimo sada i što nam to piše nova urednica u svom uvodniku u današnjoj “Hrvatskoj riječi” pod nazivom “Izbori samo što nisu” (dakle, već rade “uzavrele strasti”): Za registriranje političke stranke potrebno je (ovdje) 10.000 potpisa, a ako se dosjetite da stranci prikačite nacionalni predznak taj broj se smanjuje za čak deset puta. Ako je već tako, zašto to ne iskoristiti? (citat) Onda urednica kaže da po tom principu danas ima 12 bošnjačkih, po 7 slovačkih i ruskih, po 6 albanskih i mađarskih, te ukupno 70 političkih stranaka koje se deklarativno bore za interese nacionalnih zajednica. Navodi i primjere iz njoj bliske sredine kako na taj način marginalci postaju respektabilni politički čimbenici   (podsjeća li vas to na još nekoga?): Najžešća oporba aktualnoj vlasti u Somboru je zastupnica Ruske stranke Dunja Prokić, a broj pripadnika ruske zajednice u ovom gradu može se svesti na nivo statističke greške.
 
Mnogo poznatiji slučaj je Đorđa Vukadinovića, iz starosjedelačke obitelji somborskih salašara, koji je preko noći postao Vlah i tako u republičku skupštinu ušao na mala vrata. (citat) (podsjeća li vas to na još nekoga?) Ali, vladajuća stranka u pokušaju da privuće što više onih koji neće bojkotirati izbore, a da ne napravi pravi kaos u parlamentu, sada predlaže zakon po kojem stranku koja zastupa intertese nacionalne manjine mora odrediti nacionalno vijeće te manjine. Pa nova urednica piše: Očekivano, na to su reagirale pojedine stranke nacionalnih manjina izražavajući bojazan da će potvrdu koja im omogućuje ulazak u politički ring dobiti samo one stranke bliske nacionalnim vijećima (u nekim slučajevima to znači i bliske sadašnjoj vlasti), dok će nepodobne biti eliminirane. (citat)
 
U svemu što piše urednica “Hrvatske riječi” možemo prepoznati slučaj g. Tomislava. On je, da zastupa Hrvate, ušao u Skupštinu Republike Srbije na mala vrata preko srpskih glasova Demokratske stranke. Ali sada se priključio Vojvođanskom frontu, koji ne može dobiti epitet nacionalni, a možda ne prijeđe ni cenzus, bez obzira što je spušten na 3 %. Zato bi se možda (ako bude usvojen novi zakon) trebalo vratiti svojim “bunjevačkim Hrvatima”, odnosno samostalno izaći na izbore sa svojom strankom (DSHV) za koju će njegovo nacionalno vijeće (HNV) sigurno potvrditi da zastupa interese svih Hrvata u Republici Srbiji!!! Zato, tako raskrečen g. Tomislav angažira sve svoje poltrone (plaćene uposlenike ovdašnjih hrvatskih institucija) na prepariranju (varanju) Hrvata (Tomini trikovi) i zato ovakav uvodnik u “Hrvatskoj riječi”! A polemike, argumenata za i protiv (svega što će još uraditi g. Tomislav) te uzavrelih strasti tek će biti! – kaže na kraju uvodnika nova urednica “Hrvatske riječi”.
 

Branimir Miroslav Tomlekin

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Povezani članci

Baklje i huliganstvo nisu način

HF

Jasmina Popović protiv opstojnosti hrvatskoga naroda

HF

NATO se priprema za rat s Rusijom

HF

Tromblon piše Medvedu i Bandiću

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...