Hrvatski Fokus

Lisičina karikaturalna izvedba Lijepe naše

 
 
Prvi, i zadnji, dojam na maloj priredbi ustoličenja na Pantovčaku: kišni tmurni dan, a svečanost ponajviše nalik na komemoraciju. U vezi s njom doživio sam i dva šoka. Najprije sam se na ogromno zaprepaštenje u nečemu složio sa Zrinkom Vrabec Mojzeš, a zatim me šokirala Lisičina izvedba Lijepe naše. ZVM je, na N1, a prema Direktno hr (18. 2. 2020.) izjavila, citirajući Ivu Josipovića kako „inauguracija nije privatna stvar“. Pa još dodala: „I kod bivše predsjednice bili su građani koji su se veselili, i na Mesićevoj i Josipovićevoj inauguraciji također. Oni su se veselili, to je trenutak proslave demokracije i meni se čini da je ovo isključivanje javnosti i da će se inauguracija gledati isključivo putem prijenosa HTV-a – elitizam i isključivanje javnosti“, rekla je Zrinka Vrabec Mojzeš, javlja N1.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/02/Zoran-Milanovic.PNG
I doista, na maloj pantovčačkoj zabavi inauguracije, bilo je dvadesetak onih koji su Milanovića doveli, barem (fol, samo) polit-marketinški na vlast (izborni stožer), među njima i poneki zgubidančić, te nešto onih s vrha vlasti – sudske, parlamentarne i izvršne, po dva tri „delegata“. Jedino koga tu nije bilo, ni u tragovima su-građani, pa ni oni koji su glasali za Milanovića. Ništa od „proslave demokracije“ ni zrnce veselja ni za simpatizere/ glasače usuprot čak i činjenice što je vrijeme karnevala. To izgleda ovako: izabrali ste me, kao i oni koji nisu, a većina ih je – tko vas sve šiša. Pričaju o Milanovićevoj uštedi na ustoličenju, ali ona „nije ni za kavu“.
 
Ako me je ZVM šokirala (pozitivno) Josipa Lisac me svojom izvedbom Lijepe naše dotukla, tim više što je među našim pjevačkim divama koje doista cijenim. Njezina karikaturalna izvedba himne u potpunom je neskladu sa činjenicom da ju je otpjevala na predsjedničkoj inauguraciji. Ostalo me ne zanima, tek ću ponoviti ono što pišem godinama, na što me ova „komemoracija inauguraciji“ dodatno inspirira: Ceterum censeo… neposredni izbor predsjednika RH treba ukinuti, a kako je krenulo mogao bi funkciju predsjednika i sam aktualni Predsjednik povesti tim putem.
 

Mato Dretvić Filakov

Povezane objave

Plenković i Milanović protiv rezolucija EP-a

HF

Naprijed Hrvatska, Start, Pametno…

HF

Od Berije do Orepića

HF

Knjiga Safeta Jakića – Hrvata muslimanske vjeroispovijesti

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više