Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Moralna i etička sramota novinarstva

Manjinski mediji, ako žele na tržište, neka se sami financiraju

 
 
Pupovčeve Novosti ponovno su se pokazale i prikazale kao moralno posrnuli, najprimitivniji tjednik u Hrvatskoj u ovoj epidemiji koronavirusom koja je zatekla svijet i Hrvatsku. Usporediti jednog političara na naslovnoj stranici s virusom Corona je primitivno, ispod svakog ljudskog i civilizacijskog nivoa. Karikatura “koroniziranog” Škore koji u rukama drži viruse korone, emitira ih u okolinu, pretpostavlja da je Škoro veća opasnost od korone.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/03/564729_cetnicikoljucoveka830x0_ff.jpg
"SVETAC" SRPSKE CRKVE – Sveti Milorad Vukojčić, zvani Maca, koljač tijekom Drugoga svjetskog rata i predvodnik četničke crne trojke u Pljevljima
 
“Pupovčeva najveća nesreća je ta što mora lijegati i buditi se u zemlji koja se zove Hrvatska i on će s crnim vragom surađivati da radi protiv Hrvatske”, komentirao je Bosiljko Mišetić. Portal Novosti je tjednik čiji novinari sami pišu i radi sve ono za što optužuju, kritiziraju i izruguju se svima drugima, a sve to u najgorem izdanju predstavlja  upravo njegovo uredništvo. Znači sve drugo i druge vide njegovi novinari i kolumnisti, samo sebe ne vide! Za sebe kažu da: "U Novostima pišu neki od najboljih novinskih autora u Hrvatskoj i regiji, što je jedna od kvaliteta koje tjednik čine zanimljivim i čitateljstvu izvan srpske zajednice". Samo ne znam po čijim i kojim kriterijima su najbolji?
 
Novosti su licemjeran, nemoralan, uvrjedljiv, primitivan i krajnje neobjektivan tjednik Srpskog narodnog vijeća, koje je osnivač i nakladnik tjednika, i koji je financiran iz Proračuna RH!A istina o osnivaču SDSS-u, Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranki, je slijedeća. Stranka je osnovana neregularno! Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) osnovana je 5. ožujka 1997. u Vukovaru spajanjem Srpske demokratske stranke (SDS) i Samostalne srpske stranke (SSS) iz Zagreba. Važno je napomenuti da je odlukom hrvatskih institucija 1992. godine zabranjen rad i djelovanje Srpske demokratske stranke (SDS). S danom 18. veljače 1992. stranka je brisana iz Registra političkih stranaka Republike Hrvatske. Postavlja se opravdano pitanje kako su se mogle spojiti 1997. godine gore navedene stranke kada je jedna od njih (SDS) 1992. godine hrvatskim zakonom zabranjena i brisana iz Registra? Kako je tako osnovanu stranku Ministarstvo uprave moglo upisati u registar stranaka?
 
Nakon donošenja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina 2002. godine mijenja se način formiranja i organiziranja manjinskih vijeća. Vijeća se biraju tajnim izborima koje organizira država (do sada su održana četiri kruga – 2003., 2007., 2011. i 2015.) u svim jedinicama samouprave na čijem području broj Srba prelazi 1,5 posto. U jedinicama lokalne samouprave vijeća se biraju ukoliko na tom području živi više od 200 pripadnika srpske manjine, a u jedinicama regionalne samouprave ukoliko njihov broj premašuje 500. U slučajevima kada nije ispunjen barem jedan od ovih uvjeta, a na području samouprave živi najmanje 100 pripadnika manjine, bira se predstavnik. Znači ne vrijedi etnički sastav stanovništva, odnosno 1/3 udjela u ukupnom broju stanovništva jedinica lokalne uprave, već se i tu pogodovalo srpskoj nacionalnoj manjini. Zaključno sa 2019. godinom, održano je pet krugova izbora. Sada mrežu SNV-a čini 144 vijeća i predstavnika, a ukupan broj vijećnika je 1744.
 
Na koje sve načine SDSS i Milorad Pupovac zlorabe Ustavni Zakon o pravima nacionalnih manjina? Prof. dr. Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke SDSS-a, zastupnik u Hrvatskom saboru kao predstavnik srpske nacionalne manjine, hrvatski je državljanin! Time što je hrvatski državljanin i zastupnik u Saboru, sve je rečeno! Zna se kako treba ponašati po Ustavu RH jedan državljanin, saborski zastupnik i pripadnik nacionalne manjine čiji je udio u ukupnom broju stanovnika od 4.284.889, iznosi 186.633 ili 4,36 posto po zadnjem popisu stanovništva 2011. godine. Međutim, djelovanje pripadnika srpske nacionalne manjine, Milorada Pupovca kao eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj, odvija se u nekoliko pravaca medijsko-propagandnog rata, kao nastavka oružanog rata koji su Srbi i JNA u Hrvatskoj, izgubili. Upravo Novosti igraju glavnu ulogu u tom medijsko-propagandnom  ratu protiv Hrvatske, financiranom iz Proračuna Republike Hrvatske, a sve zamaskirano Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Uredništvo Novosti nikada nije odgovarajuće sankcionirano, što im stalno daje nova krila u širenju nesnošljivosti prema Hrvatskoj i svemu hrvatskome. Njihova zloupotreba državnog novca, nažalost, ne podliježe pravnoj kazni koja bi imala funkciju prevencije, da im se uskrati dotok novca, pa ne bi više pod izlikom satire gazili dostojanstvo hrvatskog čovjeka.
 
Milorad Pupovac i SNV-a od 1999. vrše neprestani mentalni i psihološki teror nad pripadnicima hrvatskog naroda i hrvatske države koje svojim poreznim izdvajanjima plaćaju hrvatski građani. Nije li to duboko nemoralno, politički nekorektno, nedostojno zvanja novinara i javnog djelatnika i konačno sadistički i necivilizacijski nehumano? Je i puno gore od toga, to je potvrda jedne bezobzirne, zločinačke mržnje, koju iskazuju neprestano u svakom broju, a da za sve to što oni rade optužuju hrvatski narod, koji ih plaća! E pa doista nema opisa za takve ljude.
 
"SNV se bavi zaštitom i promocijom ljudskih, građanskih i nacionalnih prava Srba, te pitanjima njihova identiteta, participacije i integracije u hrvatsko društvo", pišu oni u Novostima i dodaju: "Samostani srpski tjednik Novosti su novine općeinformativnog karaktera, koje prate i kritički pišu o svim relevantnim političkim, društvenim i kulturnim događajima u Hrvatskoj, regiji i svijetu. Novosti s povećanom pažnjom prate rad institucija srpske zajednice i događaje bitne za nju. Prioritetne teme su povratak izbjeglica, reintegracija srpske manjine, borba za manjinska prava te razvoj regija pogođenih ratom. Dio novina posvećen je procesu kulturne i privredne razmjene među postjugoslavenskim zemljama, kao i općenito pitanjima demokratizacije, razvoja civilnog društva i vladavine prava." Spadaju li u pitanja "demokratizacije, razvoja civilnog društva i vladavine prava" ili "reintegracija srpske manjine, borba za manjinska prava i povratak izbjeglica" ovakvi napisi:
 
1. Nakon pada dva aviona Hrvatskog zrakoplovstva na naslovnici Novosti objavljen je izrugivački naslov "oba su pala" sa prikazom hrvatskog vojnika kao krvožednog vampira tijekom Oluje. Tadašnji hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je mu se naslovnica ne sviđa, da je neukusna te da je na izdavaču da razmisli treba li nastaviti takvu uređivačku politiku. Prosvjedovale su i braniteljske udruge, ali očito je Novostima sve dopušteno. Hrvatski helsinški odbor izrazio je prosvjed zbog naslovnice  tjednika Novosti: "Poštujući slobodu izražavanja, pravo grafičkog i slikovnog uređivanja novina pa i lista Novosti, HHO prosvjeduje jer se Novosti financiraju iz naših džepova, a samim time Vlada i Hrvatski sabor moraju biti svjesni implikacija takvih poruka. Važno je i to da je državno funkcioniranje tog lista posljedica koalicijskog sporazuma HDZ-a sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom' HHO zamjera i kako Novosti izdaje Srpsko narodno vijeće, krovna institucija Srba u Hrvatskoj, a na njenom je čelu potpredsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac. 'Činjenica kako je on istovremeno predsjednik jedne nevladine udruge i potpredsjednik stranke predstavlja sukob interesa i nespojivo je s idejom civilnog društva', stoji u prosvjednom pismu HHO-a". I ne samo to Milorad Pupovac zastupnik je u Hrvatskom saboru, što potvrđuje naprijed navedenu činjenicu da se preko Novosti vodi specijalni medijsko-propagandni rat protiv države Hrvatske. Novosti neprestano unose nemir i namjerno provociraju, i onda kada nakon takvih objava dobiju prijetnje, jer su povrijedili osjećaje hrvatskog naroda, onda su "ugroženi". To je točno namjerno izazivanje i provociranje u vođenju  medijsko-propagandnog rata.
 
2. O Hudoj Jami, odnosno Barbarinom rovu, gdje su pronađeni posmrtni ostaci živih zazidanih i žicom vezanih preko 3000 kostura, napisali su da su proustaške izmišljotine.
 
3. Katolička Crkva je neprestano udarna tema Novosti, a u svojim su člancima više puta kršili zakone o slobodi vjeroispovijesti i slobodi  mišljenja koje su definirane Ustavom RH.
 
4. Novinarka Novosti Tamara Opačić svojim je člankom javno izvrijeđala i neutemeljeno napadala Katoličku Crkvu (time i sve njezine vjernike) i Alojzija Stepinca, koji se gotovo redovito spominje  kao "ustaški vikar" u svim političkim rubrikama. A nikada se ne osvrnu na Srpsku pravoslavnu crkvu koja je četničke koljače proglasila svecima. O tome ni slova.
• Sveti Milorad Vukojčić, zvani Maca koljač tijekom Drugoga svjetskog rata bio je predvodnik četničke crne trojke u Pljevljima, gdje je njegova “sveta” ruka tijekom trajanja njemačke uprave zaklala nekoliko desetina žena iz partizanskih porodica. Milorad Vukojičić (1917.-1945.), zvani pop Maca (deminutiv od “macola”) ili pop Koljač, je bio crnogorski svećenik SPC-a, vođa četničke crne trojke u Drugom svjetskom ratu. Nakon rata je osuđen na smrt i pogubljen. Proglašen je za sveca Srpske pravoslavne crkve 2005. godine.
• Fašist Joanikije Lipovac, mitropolit crnogorsko primorski (1940.-1945.) bio je aktivni suradnik njemačkog i talijanskog okupatora, odgovoran za stradanje tisuća ljudi, Srpska pravoslavna crkva ga kanonizirala 1999. godine.
• Pop Slobodan Šiljak, poznati četnički koljač, pripadnik četničke trojke, klao i silovao, kanoniziran skupa sa svojim suborcem Miloradom Vukojičićem Macom u manastiru Žitomislić 2005. godine.
 
5. Urednica Dnevnika HRT-a Sanja Mikleušević, našla se pod udarom kritika novinara Novosti, zbog toga što je prije prijenosa završnice US Opena 2014. u kojoj je igrao Marin Čilić, prikazala reportažu o Čilićevoj obitelji u Međugorju, koja je otkrila da Marinov uspjeh leži u njegovoj pripadnosti katoličkoj vjeri i zavjetovanju Gospi Međugorskoj. Novosti su u jesen 2016. objavile seriju članaka o katoličkom vjeronauku u školama te ga tom prilikom nazvali "primitivnim srednjovjekovljem", a vjeroučitelje "luđacima" i "neoustašama"
 
6. I ne može se ne spomenuti ruganje i uvrjedljivo pisanje gnjusnih (da upotrijebim njihovu riječ) stihova Hrvatske himne Lijepa naša haubico, umjesto Lijepa naša domovino. I u tom slučaju je DORH odbacio kaznenu prijavu sa obrazloženjem da se radi o satiri. A mogao se pozvati na Zakon o grbu, zastavi i himni Republike Hrvatske te zastavi i lenti predsjednika Republike Hrvatske (N.N., 55/90, 26/93.), koji je na snazi od 9. IV. 1993. S ovih nekoliko primjera dokazala sam kako Novosti razvijaju "razumijevanje, solidarnosti, snošljivosti i dijalog sa hrvatskim narodom".
 
7. Tekst novinarke Mašenjke Bašić, Kontinuitet desnila, u kojem kritizira raspodjelu sredstava Vlade RH iz Proračuna za Udruge: "Udruge koje se bave ljudskim pravima i demokratizacijskim procesima, a u javnosti su vidljive kao kritičari određenih politika, posljednjih godina iz natječaja iščezavaju". Ili žalopojke pijavica, kako ih ja nazivam jer sišu Proračun RH: "Institucionalne potpore su neizmjerno važne za opstanak udruga civilnog društva, to je i glavni razlog zašto je njihovo ukidanje i smanjivanje toliko opasno i ujedno privlačno. Služe za osiguravanje stabilnosti i zadržavanje profesionalnog kadra, često omogućuju financiranje prostora i drugih stavki poput opreme i režija koje projektno inače nisu prihvatljive, a nužne su za opstanak ili rad udruge", kaže Morana Starčević, izvršna direktorica Inicijative mladih za ljudska prava.
 
Dalje nabraja u svom tekstu Mašenjka Bašić: "2016. godina bila je ključna i za antifašističke udruge. Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) dobivao je dotad oko 600.000 kuna godišnje od Ministarstva branitelja. Te je godine SABA dobila tek 40.000 kuna za virtualni muzej hrvatskog antifašizma. Usporedbe radi, Udruga za njegovanje uspomene na žrtve Macelja 1945. dobila je za svoja dva projekta ukupno 120.000 kuna, a po 100.000 kuna dobili su Hrvatsko društvo političkih zatvorenika, žrtava komunizma i udruga Hrvatski križni put, Središte za istraživanje komunističkog totalitarizma i njegova nasljeđa".
 
Naredne godine vlada Andreja Plenkovića povećat će ta sredstva pa će od ukupno odobrenih 490.000 kuna SABA dobiti 80.000 kuna. Sredstva se 2018. penju na 880.000 kuna, a SABA dobiva 310.000 kuna. Još četiri antifašističke lokalne udruge dobile su ukupno 90.000 kuna. Prošle godine od dodijeljenih 650.000 kuna SABA je dobila 150.000 kuna, rekao nam je predsjednik ove udruge Franjo Habulin. Na taj natječaj prijavljuju se i domobranske udruge i organizacije koje se bave, kako kaže predsjednik SABA Franjo Habulin, čistim povijesnim falsifikatima, poput Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac ili Hrvatskog žrtvoslovnog društva. Uz sredstva iz natječaja Ministarstva branitelja, SABA od Sabora dobiva još oko 300.000 kuna za komemoracije i obljetnice. Franjo Habulin, koji je lažni borac iz Drugoga svjetskog rata, jer u njemu nikako nije mogao sudjelovati, rođen je naime 1957. godine, a Drugi svjetski rat završio je 1945., bezobrazno i licemjerno, bez imalo morala i srama usudi se reći da su čisti povijesni falsifikati programi domobranskih udruga, Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac ili Hrvatskog žrtvoslovnog društva. Doista ne treba komentar, sve je rekao sam o sebi!
 
"Iz toga financiramo komemoraciju u Jasenovcu, Dan pobjede i Dan antifašističke borbe", kaže Habulin, dodajući da Počasni blajburški vod samo za Bleiburg dobije 500.000 kuna.
Koliko je to nabrajanje i prozivanje Vlade RH, licemjerno i neprimjereno vidi se iz raspodjele sredstava koje godišnje dobiju Novosti
U 2017. godini SNV je dobio 3.747.000,
U 2018. godini SNV je dobio 3.780.000,
U 2019. godini SNV je dobio 3.947.000,
Novinarka Novosti Mašenjka Bašić bez imalo morala i srama proziva Vladu da ne daje po njenim mjerilima dovoljno sredstava za Udruge i SABA koje ona smatra važnima, a ne spominje koliko Novosti dobiju svake godina iz Proračuna. A dobiju puno i previše za ono što rade i za ono koliko vrijede. Niti jedna udruga, pa ni nacionalne manjine ne bi se trebale financirati iz Proračuna, već neka izađu na tržište sa svojom ponudom i neka se same financiraju, putem sponzorstva ili prodajom svojih usluga ili proizvoda. I Novosti bi se trebale same financirati, kao i svake novine i svaki drugi portal, pa bi vidjeli kako bi opstali na tržištu i kako bi i na koji način onda pisali. Tada bi se vidjelo kolika je potražnja za njihovim načinom pisanja i koliko vrijedi njihovo novinarstvo.
 

Lili Benčik

Povezani članci

Hrvatska je pobijedila srpski fašizam

HF

U pitanju je naš ostanak i opstanak

HF

Hrvatska konvencija protiv Istanbulske

HF

Preko noći promijeniše ploču i Milanović i Kotromanović

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...