Hrvatski Fokus
Kultura

SA ciklus Ranka Ajdinovića

Različitost formi uz nazočnost određenih boja

 
 
Svaki novi ciklus akademskog slikara Ranka Ajdinovića, svaka dovršena slika, svaki napor umjetnika govori o njegovom nastojanju, o kontinuiranom autorskom promišljanju, proniknuti u izazov i nutrinu motiva, definirati zamisao, oživotvoriti je stvaranjem traga doživljaja koji snažno svjedoči o složenosti unutarnjeg, često instinktivno skrivenog, vidljivog i prepoznatljivog ili tek simboličnih naznaka, nazočiti u opusu, u slici, u skulpturi.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/03/37fb45f231c63ec48a7530a1f563de2a.jpg
Aktualni dio opusa, ciklus je tajanstvenog naziva SA, iznikao iz već poznatog niza slika Unutarnji pejzaži ili možebitno formiran paralelno. SA ciklus izveden je na platnima vrlo različitih formata, od malih i manjih, preko srednjih do velikih, u akrilu, izrazitog kolorizma s nekoliko  dominantnih boja, plava, žuta…., numerički označen, broj umjesto naziva.
 
Valja naglasiti kako se SA ciklus prirodno, logično uklapa u cjelinu opusa Ranka Ajdinovića i temom i bojom. Osobitosti ovoga ciklusa jest isticanje u prvi plan specifičnog balansa oblika koji žive, postoje na pojedinim ili svim slikama, lebdeći u volumenima, titrajući nevidljivim trzajima, tek navješćujući gibanje. Različitost formi uz nazočnost određenih boja ukazuje na tajnovitu šifru koja otkriva skrivenost, stvarno značenje, ukazuje na potrebu za razotkrivanjem.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/03/KOmpozicija-SA-1-1024x722.jpg
Oblici i boje u međusobnom odnosu govore vjerojatno, koliko o posve običnim, svakodnevnim situacijama, tiho ili glasno izgovorenim riječima, šutnji, pogledu, pamćenju, osjećajima toliko i o idejama koje prate čovjeka od njegova postanka, o životu i smrti. Svaka slika jest mnoštvo hijeroglifa i čeka na svog otkrivatelja. Istodobno, razmišljam o SA ciklusu, kao o strukturiranom nizu, zabilježenih, sačuvanih trenutaka,koji su za svaku osobu ključni, neprolazni. To su trenuci koji određuju svaki život zasebno.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Vukovarska sonata

HF

Novi ciklus slika Tonka Smokvine

HF

Pjesnik i domoljub

HF

Najčešće sam radio Krista na križu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...