Hrvatski Fokus
Kultura

Varijacije u temperi Gorana Doleneca

Slikar sve više naginji nefiguraciji, tražeći istodobno najbolji ritam

 
 
Svaka životna promjena ostavlja svoj trag, pa tako i pedagoško djelovanje akademskog slikara Bojana Doleneca na njegov do sada vrlo zanimljivi, rekli bi i intrigantni opus. Uslijed manjka vremena i neimanja adekvatno opremljenog atelijera, slikar ipak djeluje u uvjetima koje ima i koji mu pružaju određene mogućnosti za rad, za slikanje, za promišljanje o likovnom fenomenu.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/04/Bojan-Dolenec-1-1-scaled.jpg
U neposredno proteklom vremenu slikar istražuje raznolike inačice krajobraza, njegove pojedine elemente, koristeći se temperom i papirom. Tako je i nastao novi ciklus varijacija na motive krajobraza.
 
Dolenec vrlo često slika vodu, more, obale, oblake, brda u daljini, koja se uzdižu pored samog voda, pa tako i ovom prigodom, razgrađujući strukturu u niz samodostatnih oblika koji čine cjelinu prostora. Možemo reći kako slikar sve više naginji nefiguraciji, tražeći istodobno najbolji ritam u kome se pokreću mnogobrojna tijela, kvadratična, ovalna, s pojavom svjetlosti u daljini.
 
Pred nama je iznenada oživljeni, uznemireni svijet raznobojnih čestica , koji poput poput jata žive svoje živote.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/04/Pejsaz-4.jpg
Taj stvarno nestvarni krajobraz nazočan je već neko vrijeme u opusu Bojana Doleneca, izvođen uspješno u raznim tehnikama, najčešće u ulju i akrilu na platnu. Novi ciklus s nizom varijacija prostora koji nas okružuje ili rado zamišljamo, u temperi, idući je logični korak umjetnika u produbljivanju istraživanja i realizaciji različitih aspekata iste teme.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Mediteranski horizonti Mladena Žunjića

HF

Nešto kao oporuka

HF

Na baštinskim zasadama

HF

Umjetnost je duhovna djelatnost

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...