Hrvatski Fokus
Religija

Ugrožena fešta svetoga Duje

Sudamja 2020.

 
 
Fešta svetog Duje 2020. godine, kao i svi drugi događaji, prolazi u znaku koronavirusa i mnogih restriktivnih mjera zbog kojih će brojni Splićani po prvi put svog sveca zaštitnika slaviti – ostankom kući.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/05/plakat-sudamja.jpg
Plakat za Sudamju tradicionalno, svake godine, obilježava vrijeme u kojem je oblikovan, vezujući se uz neki događaj te tako vizualno integrira crkveno i svjetovno. Prijašnjih godina tema je izričito bila splitska, no ove godine i svjetska tema pandemije koronavirusa postala je splitska. Zato je ovogodišnji plakat za Sudamju nazvan Plakatom utjehe nulte godine i obilježava svetkovinu putem vrlo jednostavne, ali snažne, u ovom trenutku najpotrebnije Isusove poruke, one koju je i Sv. Dujam usvojio i prenosio putem svojih propovijedi. Poruku svih poruka, a koja glasi „Ne bojte se!“.
 
Plakat, koji je dizajnirao Stjepko Rošin, podsjeća na najznačajniji događaj u povijesti Kršćanstva, Isusovo raspeće, na kojem se temelji cijela religija, a koji je upravo sada posebno važan. Mukom i Uskrsnućem otkupio je sve grijehe i spasio svijet od zla, pa tako i bolesti. Ni jednom riječju kao i ni jednom slikom plakat ne prikazuje „zlo“ Coronu, ali se ona jasno iščitava iz prikaza. Plakat prikazuje Isusovu trnovu krunu – latinski „CORONA SPINAE CHRISTI“, a ona je pak simbol Isusa, njegove muke, otkupljenja i spasenja. Nije prikazana ni krv već navodnici i točke kao asocijacija na nju, a koja na ovakav način prikazana metaforički predstavlja riječi, mudrost i utjehu. Dodatna nadgradnja svjetovnog dijela plakata, sekundarno čitanje, je to što je apliciran zajedno s oznakama za tisak, odnosno dijelom grafičke pripreme kojom se kontrolira kvaliteta tiska i rezanje plakata na zadanu dimenziju, a koja se inače odstranjuje i ne prikazuje s plakatom. Naime, u duhu trenutnog svakodnevnog života i poruke Nacionalnog stožera civilne zaštite „OSTANIDOMA“, tako ni plakat nikad neće ugledati svjetlo dana. Programa proslave nema, ljudi su uglavnom doma, pa nema ni potrebe za inače uobičajenom tiskanim plakatom. Tako je i ovaj plakat za Sudamju, vjerojatno prvi put u povijesti „samo“ plakat za doma, pripremljen, ali ne i otisnut. Kako bi se plakat doslovno obilježio oznakom sv. Duje ili Splitom kao gradom slavljenikom, osim naziva Sudamje, brojke 2 (2020.) koja je istovremeno i biskupski štap, aplicirana je u pozadini fotografija Vestibula kroz čiji se kružni otvor u stvarnosti pod određenim kutom vidi sv. Duje. I vidi se jedino ako pogledamo prema gore.
 
Za svoj prošlogodišnji rad za Sudamju 2019. Rošin je dobio srebrenu nagradu Graphisa, jednog od svjetski najuglednijih američkih časopisa za grafički dizajn i oglašavanje, sa sjedištem u New Yorku, a plakat je uvršten u Graphis Design Annual 2020! Splitsko gradsko vijeće je na svojoj 35. sjednici potvrdilo prijedlog Komisije za dodjelu javnih priznanja i donijelo odluku  o dodjelama tradicionalnih nagrada grada Splita, podijeljenih u tri kategorije – za životno djelo, osobno i skupno postignuće.
Nagrade za životno djelo u 2019. godini su dobili:
-Radijski voditelj i urednik Jadran Marinković – za osebujan i prepoznatljiv dugogodišnji novinarsko istraživački rad te izniman doprinos promicanju pomorske kulture kod nas i u svijetu.
-Marija Županović – za požrtvovan rad, doprinos promicanju medicinske djelatnosti i unapređenju struke medicinskog sestrinstva,  posebno organizaciji i razvoju ratne i mirnodopske sestrinske prakse.
-Akademik Jakša Fiamengo, posmrtno – za izuzetan doprinos kulturi grada Splita i vrhunski poetski izričaj vječno ugrađen u najljepše stihove kojima je dočarao duh, tradiciju i kulturu grada Splita i Dalmacije.
-Prof. dr. sc. Borben Uglešić – za cjelokupan i izniman doprinos stručnom, nastavnom i znanstvenom radu, razvoju i unapređenju medicinske znanosti posebno u području mentalnog zdravlja te području problematike psihičkih bolesti i poremećaja.
U kategoriji osobne nagrade u 2019. godini, nagrađeni su:
-Prof. dr. sc. Matko Marušić – za knjigu „Mi Hrvati“ u kojoj na neobičan i specifičan način opisuje Split i njegove stanovnike u razdoblju od 1945. godine do danas. To je knjiga koja kroz prikaz Hrvata, njihovih vrlina i mana, opisuje stoljetnu čežnju za samostalnom i slobodnom državom. Znanstvenik i književnik, Matko Marušić pripovijeda kroz svoja iskustva i iskustva svoje obitelji i poznanika, o životu hrvatskih domoljuba i vjernika od vremena socijalističke Jugoslavije do danas. Knjiga je humoristična ali i prožeta brojnim potresnim pripovijetkama o stradanjima, siromaštvu i isključenosti iz političkoga i društvenog života i ovjekovječuje jedan isječak povijesti života, mentaliteta, nadanja, sreće i patnji. U knjizi autor dodiruje sve glavne sastavnice života, od gradnje kuće i domoljublja, preko vjere i ljubavi do umjetnosti i sporta. Često duhovito, a ponekad i romantično iznose se bolne istine i novija hrvatska povijest predstavlja kroz oči običnoga hrvatskoga čovjeka.
-Ivan Gudelj – za nesebičan trud i zalaganje te doprinos senzibilizaciji i edukaciji društva prema bolestima jetara.
-Tomislav Veršić – za sveukupno glazbeno djelovanje i postignuća u umjetničkom radu i vodstvu  sa školskim zborom IV. gimnazije „Marko Marulić“.
-Doc. dr. sc. Irena Zakarija – Grković – za nesebično zalaganje i rad na popularizaciji dojenja. Članica je i osnivačica Nacionalnog povjerenstva za zaštitu i promicanje dojenja pri Ministarstvu zdravlja te edukatorica u UNICEF  programu „Rodilište-prijatelj djece“. Od 2012. godine suvoditeljica je Hrvatskog ogranka talijanskog Cochrane centra kojeg predstavlja na domaćoj i međunarodnoj razini, te koordinira brojne aktivnosti ovog Centra koji djeluje pri Medicinskom fakultetu, promovirajući medicinu utemeljenu na dokazima. U 2019. godini pokrenula je novu inicijativu „Sveučilište – prijatelj djece“. Njenim zalaganjem prošle godine gradu Splitu je dodijeljena organizacija velikog stručnog kongresa „Europskog kongresa o dojenju“ koji će se održati 2021. Prepoznavši njen rad međunarodna organizacija „International MedicalCorps“, donirala je prošle godine Medicinskom fakultetu vrijednu opremu, koji je prepoznat kao centar izvrsnosti za edukaciju o dojenju u čitavoj Hrvatskoj i okolnoj regiji.
U kategoriji skupne nagrade u 2019. godini, nagrađeni su:
-Prof. dr. sc. Marko Trogrlić i prof. dr. sc. Stjepan Matković – za petogodišnji timski rad na djelu Političke bilješke Ante Trumbića 1930.-1938. Ovo djelo predstavlja golemi doprinos budućim istraživačkim nastojanjima u proučavanju Trumbićeva života i djela, a onda i hrvatske političke povijesti konca 19. i prve polovice 20. stoljeća pa u tom kontekstu i političke povijesti grada Splita. Ovo djelo ima poseban značaj za grad Split jer je velikan splitske i hrvatske povijesti Ante Trumbić rođen u Splitu, biran za zastupnika u Dalmatinskom saboru, splitski Gradonačelnik i cijelog života s njim bio neraskidivo povezan.
-Kuglački klub „Mertojak“ za ostvarene sportske rezultate u 2019. godini.
-Kulturno umjetničko društvu Jedinstvo Split – za značajnu i trajnu aktivnost u promicanju i razvoju kulturno-umjetničkog amaterizma i kulturne baštine.
Dodjela nagrada laureatima ove godine će se s obzirom na preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite uručiti na svečanosti kad okolnosti budu dozvoljavale.
 

Nives Matijević

Povezane objave

Obljetnica mučeništva don Jurja Gospodnetića

HF

SOLUS CATHOLICUS – Prezreni Krist

HF

Proslava Sv. Nikole u svetištu Gospe od Pojišana u Splitu

HF

Apostoli Tadej i Bartolomej

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više