Hrvatski Fokus
Religija

Obiteljski križni put, 10. postaja

Odjeni nas u čistoću ljubavi svoje, Gospodine!

 
 
Ova postaja posvećena je bezuvjetnoj ljubavi, ljubavi koja ostaje i nakon što je osoba izvrgnuta ruglu, nakon što je ponižena i obešćašćena. Čistoj ljubavi ništa ne može biti sramota. Skidanje odjeće smatra se razgolićavanje ne samo tijela.već i duše! Skidanjem odjeće simbolično izgleda kao izgon iz Raja.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/05/b5ff74446eaddcddef7921e4b4a7a3e8.jpg
Svučeni Isus podsjeća nas da smo svi izgubili „Pravu odjeću“, to jest sjaj Božji. Vojnici se pod križem kockaju za jadno imanje, za njegovu odjeću.Sjetimo se kako Ivan kaže da je predmet kockanja bila Isusova haljina, „otkana u komadu odozgo do dolje“ (Iv 19,23). Gospodin kuša sve vrste i stupnjeve ljudske izgubljenosti i svaki je stupanje njihove gorčine jedan korak otkupljenja. Ogoljela tijela i duše, sami vidimo što su nam prioroteti, što nam je najvažnije u životu! Shvatimo da je odjeća samo vanjski sjaj, da je zamjenjiva, a da je puno važnije biti čiste duše sam pred sobom i pred svijetom.
Isus i to  podnosi da bi nas ponovno zaodijenuo  odjećom obnovljene nevinosti srca, duha, duše i tijela, obnovljenim pogledom na život i suživot. “Čisto srce stvori mi, Bože, i duh postojan obnovi u meni.” (Psalam 51).
 
10. POSTAJA
 
ISUSA SVLAČE
 
Biblijski tekst
„Ja ostajem napušten, samotan. Skinuh haljinu mira, odjenuh se u kostrijet svojih vapaja. Sve svoje dane zazivat ću Vječnoga. On će me izbaviti iz ruku mojih neprijatelja.“
(Baruh 4, 19-21)
-Klanjamo se Tebi, Isuse, i blagoslivljamo Tebe!
-Jer si po svom svetom križu svijet otkupio.
Isus je cijeli život bio siromašan. Sada je htio osjetiti što znači ostati bez ičega na ovom svijetu. Stoga je dopustio da ga svuku i da stoji gol i osamljen.
Gospodine, osjećamo kako obiteljski život traži mnoge žrtve i odricanja. Već smo se na početku braka morali odreći mnogih svojih navika zbog sretnijeg zajedništva života. To smo još više osjetili kad su na svijet došla naša djeca. Mnoge obitelji danas imaju velike gospodarska poteškoće, mnoge gotovo nerješive materijalne probleme, ali i mnoge duševne boli , koje traže velika odricanja i često nesnosne žrtve. Mnogi u toj muci ostaju ogoljeni i sami. Mnogi i osramoćeni i poniženi.
Gospodine Isuse, pomozi nam u našim obiteljima otkriti i povjerovati kako primati kušnje s predanjem u volju Božju, upriličiti se i biti sličan Tebi koji si na Golgoti bio lišen svega ljudskoga, znači ući u područje tajne iznimnog Očeva blagoslova; Vrlo često sreća obitelji ovisi baš o tome koliko su se članovi spremni odreći svojih osobnih probitaka i ugoda za dobro zajedništva života, odreći se rasipništva i dijeliti kruh svoj svagdanji. Molimo te, pomozi da tako odgajamo i svoju djecu. Amen.
Neka dođu i na mene
patnje za me podnesene
Sina tvoga ranjenog.
Rane drage Majko sveta,
Spasa za me razapeta
Tisni usred srca mog.
 
(Nastavak slijedi)
 

Lili Benčik

Povezane objave

Cijeli niz mučenja i sakaćenja

HF

Sveti plod

hrvatski-fokus

Blagoslovljen je početak radova na izgradnji kapele Svetoga Jeronima

hrvatski-fokus

Sveti Ivan hrvatski, pustinjak

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više