Hrvatski Fokus
Kolumne

Lutanja po bespućima hrvatske političke zbilje (3)

Guske u magli EU-a (2013.-2020.)

 
 
Takva je politika, opisana u 1. i 2. dijelu ove Analize, svjesno provođena i „objašnjavanja“ floskulama“ da tako mora biti jer je to put razvoja i prosperiteta, što je naravno ordinarna bedastoća, dovela je do toga, uz ostale uzroke koje ćemo još navesti, da danas nismo svoji na svome, jer danas zapravo gotovo ništa nije naše. Ne možemo voditi vlastitu unutarnju i vanjsku politiku, jer nas neprekidno hrvatska politika uvjerava da to nije dopušteno radi „direktiva“ ZNA SE otkuda, budući da nemamo imalo značajniji vlastiti hrvatski bankarski sektor, nismo u stanju voditi vlastitu razvojnu politiku bez financijsko-monetarnog suvereniteta, jer nam to nije dopušteno ZNA SE otkuda, što je opet bedastoća, pa nije čudo da su nam svi naši, općeprihvaćeni pokazatelji ekonomskog i institucionalnog funkcioniranja države među najlošijima u Europi. Svim zemljama čiji su građani nekada dolazili na more i letovanje u Hrvatsku, prodavajući stvari iz svoga kućanstva, jer im životni standard nije omogućavao da imaju dovoljno novaca za to, sada mi „gledamo u leđa“  po svim elementima koji govore o stanju društva u nekoj zemlji.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/05/lisbon.jpg
Hrvatska je politika potom, lutajući po bespućima političke zbilje, ponovila grješku iz doba Stjepana Radića, i poput gusaka u magli, 'uletjele' u zajednicu koja se naziva EU, uvjeravajući hrvatsku javnost, da će to donijeti velike koristi Hrvatskoj, a pokazalo se da, kao i u slučaju s Kraljevinom SHS, da Hrvatska nije ostvarila one ciljeve za što se ginulo po bojišnicama u domovinskom ratu. I kao što Stjepan Radić govorio, nije problem ulaziti u neke asocijacije, ali je problem ako se ne promisli o uvjetima pod kojima se ulazi, a to se desilo upravo Hrvataskoj ulaskom u EU. Formalno je Hrvatska neovisna, demokratska zemlja, no to je samo formalno, jer je na osnovi potpisivanja pristupnog ugovora u EU, automatski su, što naša javnost do današnjeg dana ne zna, prihvaćene i obveze iz Lisabonskog ugovora, prema kojem od ukupno 23 područja koje reguliraju život u zemlji, samo u 7 područja Hrvatska ovlaštena da vodi glavnu riječ, ali i tada samo uz koordinaciju i nadopunjavanju njenoga djelovanja.
 
Kao područja u isključivoj nadležnosti EU-a određena su:
1) carinska unija
2) određivanje pravila tržišnog natjecanja nužna za funkcioniranje unutarnjg tržišta EU-a
3) monetarna politika(eurozona),
4) očuvanje morskih bioloških resursa u okviru Zajedničke ribarstvene politike
5) zajednička trgovinska politika
 
Nadležnosti podijeljene izmeđ država članica i EU-a su:
6) unutarnje tržište
7) socijalna politika. ali samo glede aspekata definiranih Ugovorom
8) ekonomska, socijalna i teritorijalna kohezija
9) poljoprivreda i ribarstvo, isključujući očuvanje morskih bioloških resursa
10) okoliš
11) zaštita potrošača
12) prijevoz
13) trans-europske mreže
14) energetika
15) područje slobode, sigurnosti i pravde
16) zajednička sigurnosna pitanja u području javnog zdravstva, glede aspekata definiranih Ugovorom
 
Područja u kojima države članice vode glavnu riječ, a Unija je ovlaštena samo podupirati, koordinirati ili nadopunjavati djelovanje države članice:
17) zaštita i poboljšanje ljudskog zdravlja
18) industrija
19) kultura
20) turizam
21) obrazovanje, stručno osposobljavanje, mladi i sport
22) civilna zaštita
23) administrativna suradnja
 
Ako formulaciju „Unija je ovlaštena samo podupirati, koordinirati ili nadopunjavtai djelovanje države članice“ shvatimo u njenom pravom zbačenju, da Unija „i ne mora“podupirati djelovanje države članice, onda je jasno da Hrvatska zapravo nema stvarni državni suverenitet ni u jednom od 23 navedena područja, a i tamo gdje bi ga mogla imati (točke 17. do 23.), hrvatska politika to ne radi tako da bude na korist  Hrvtaskih građana i hvatskog gospodarstva, već se ponaša poslušnički poput vazala Unije.
 
Hrvatska je danas po BDP-u po glavi stanovnika, koji iznosi svega oko 12.000 € (iza nas su samo Bugarska i Rumunjska), po pokrivenosti uvoza izvozom, i po vladajućoj korupciji u njoj, među 3 najlošije zemlje u EU-u, što uz masovni egzodus od gotovo 400.000 građana, od kojih je samo u posljednjih 3,5 godine otišlo 150.000 iz „slobodne i demokratske“ Hrvatske, što najbolje pokazuje „postignuća“ svih dosadanjih hrvatskih 'politika'! Pri tome valja konstatirati da su hrvatsku politiku do sada određivale/odrađivale svega dvije političke stranke, i to HDZ i SDP, bez nekih bitnih razlika u „postignućima“ istih, pa zato i odgovornost za stanje u kojemu se Hrvatska nalazi, najvećim dijelom leži na njima.
Za hrvatsko društvo i hrvatsku državu posebno su pogubna politička lutanja, koja su svjesno politički inducirana i od 'poslušničkih' medija i „struke“ podržana, a u suštini su netočna i nedokazana, da hrvatski puk ima protupoduzetnički mentalitet i da je lijen i neinventivan, i da je naš proizvodni sektor neproduktivan, i nesposoban za ozbiljan izvoz.
 
(Nastavak slijedi)
 

Laslo Torma,d.e.i.

Povezane objave

“Znaš li ti tko je moj tata?”

HF

Hrvatski policajci su uvijek u pravu. Pa i sada!

hrvatski-fokus

Misteriji Osirisa i Iside

HF

Predstoji nam razdoblje nove velike bitke za Domovinski rat!

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više