Hrvatski Fokus
Kolumne

Žoharima treba zabraniti da na bilo koji način sudjeluju u kreiranju školskog obrazovnog programa

Povijest služi kao kolektivno sjećanje naroda, čuvajući priče, postignuća i borbe prošlih generacija, osiguravajući da se važne lekcije i iskustva ne zaborave  

 

“Najučinkovitiji način uništavanja jednog naroda je poricanje i brisanje njegovog vlastitog razumijevanja svoje povijesti.”

(George Orwell)

Povijest igra presudnu ulogu u oblikovanju individualnog i kolektivnog identiteta naroda. Pomaže ljudima da razumiju svoje kulturno naslijeđe, tradiciju i čimbenike koji su doprinijeli njihovim trenutnim okolnostima. Analiza prošlih pogrješaka usmjerava pojedince i društva u donošenju boljih odluka u sadašnjosti i budućnosti. Povijest služi kao kolektivno sjećanje naroda, čuvajući priče, postignuća i borbe prošlih generacija, osiguravajući da se važne lekcije i iskustva ne zaborave. Poznavanje njihove prave povijesti pomaže pojedincima da razviju širu perspektivu o nacionalnim pitanjima, potiče razumijevanje međusobne povezanosti događaja i njihovog utjecaja na odluke vezane uz budućnost njihovog naroda. Poznavanje povijesti doprinosi osobnom razvoju promicanjem osjećaja identiteta, pripadnosti i dubljeg razumijevanja vlastitog mjesta u svijetu.Uz sveučilišne profesore poput Goldsteina, Klasića, Jakovine, Markovine… i sličnih, odgajaju se nove generacije hrvatskih kmetova.

Može li išta biti licemjernije od ove Teršeličine tvrdnje da se “povjesničari striktno služe multiperspektivom… koriste izvore s različitih strana rata, a to je pristup koji je relativno nov u hrvatskoj historiografiji”!? Koji povjesničari? Ovi koje sam gore naveo!? Kada povjesničari kojima je stalo do istine objave nešto iz svoje perspektive, onda se ovaj nitkov ne poziva na “multiperspektivu”, nego se zgraža nad “revizijom povijesti”! I odbijaju sudjelovati u TV debati s “revizionistima”! Onda ih odjednom više nije briga za “multiperspektivu”! Nije dovoljno samo zabraniti školske udžbenike koji iskrivljuju hrvatsku povijest, nego tim žoharima treba zabraniti da na bilo koji način sudjeluju u kreiranju školskog obrazovnog programa, bilo kao autori bilo kao recenzenti. Neka pišu knjige iz svoje perspektive i financiraju njihovo tiskanje iz vlastitog džepa, a ne na teret hrvatskih poreznih obveznika. A onda oni kojima je stalo do “multiperspektive”, neka kupuju i čitaju njihove knjige ako nemaju što pametnije raditi.

ToxicAlien, https://www.facebook.com/verytoxicalienpage/

Povezane objave

Barack Obama: Slabić ili veliki geopolitički strateg?

HF

Lažeš, Plenkoviću!

hrvatski-fokus

Udbaš Mišo Deverić

HF

Gatesovo “globalno dobročinstvo”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više