Hrvatski Fokus
Kolumne

Suradnici Udbe i KOS-a napredovali i od 1990.!

Petar Pavković je 1984. bio moralno politički podoban

 
 
Centralni komitet Saveza komunista Hrvatske (CK SKH) konstatirao je na sjednici 28. svibnja 1984. da je Petar Pavković odan i perspektivan komunistički kadar te je dao suglasnost za njegovo imenovanje za zamjenika Javnog tužitelja SR Hrvatske. Pavković je do tada bio Okružni javni tužitelj u Slavonskoj Požegi i rezervni „organ bezbednosti“ (KOS JNA). Neposredno nakon raspada SFRJ napustio je državnu službu i započeo odvjetnički posao u Zagrebu.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2018/06/Udba_iskaznica.jpg
Mišo Deverić je još prije desetak godina, kad je doznao da ga njemačka policija sumnjiči za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog političkog emigranta Đure Zagajskog 1983. u Münchenu, dakle u vrijeme kad je bio šef protuemigrantskog odjela u zagrebačkoj Udbi, za branitelja angažirao upravo odvjetnika Petra Pavkovića. I sâm Deverić je početkom 90-ih godina sumnjičen, i to od svojih kolega iz Udbe, da je pored svog profesionalnog posla tajno surađivao s KOS-om. O tomu je svojedobno, u javnosti poznati zagrebački udbaš Ante Barišić napisao članak u „Slobodnom tjedniku“, u kojem je Deverića čak optužio za pripadnost obavještajno-subverzivnoj skupini „Labrador 2“.
 
Petar Pavković zastupao je, kao samostalni odvjetnik od 1995. godine, još nekoliko poznatih osoba, među njima i bivšeg ministra unutarnjih poslova i glavnog tajnika HDZ-a Ivana Jarnjaka: „Bivši glavni tajnik HDZ-u Ivan Jarnjak proveo je gotovo četiri i pol sata u sjedištu USKOK-a, gdje je pred istražiteljima iznio obranu u svojstvu osumnjičenika u istrazi oko HDZ-ovog crnog fonda, potvrdio je njegov branitelj Petar Pavković“ (https://www.tportal.hr/…/jarnjak-cetiri-i-pol…/print).
Zanimljivo je da se Jarnjaka često spominje u kontekstu suradnje s Udbom te da ga je upravo Mišo Deverić zavrbovao i kao suradnika držao na vezi. Jarnjak je navodno s vremenom u Jugoslaviji napredovao do rezervnog djelatnika Službe državne sigurnosti (SDS), da bi u samostalnoj hrvatskoj državi napravio vrtoglavu političku karijeru.
 

Bože Vukušić, https://www.facebook.com/Bo%C5%BEe-Vuku%C5%A1i%C4%87-106855897725612/

Povezane objave

Kapitalno djelo Stjepana Loze

hrvatski-fokus

Neke od činjenica vezanih uz Republiku Hrvatsku i HDZ

hrvatski-fokus

Pisma poznatih ljudi

hrvatski-fokus

Ameri prepustili Europu ruskom medi

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više