Hrvatski Fokus

IDS je uspio u svome naumu obespraviti 70,41 posto Hrvata

 
 
U Glasu Istre objavljen je razgovor s puljskim gradonačelnikom Borisom Miletićem (https://www.glasistre.hr/pula/intervju-/-boris-miletic-nadam-se-da-cemo-zaustaviti-vlas-nasilja-i-mrznje-648481?fbclid=IwAR39MzvfhRG2t_azf-Sovw_bId52PnqKYjtwJDg-AP606U0T2BjhbicJf1I) u kojem čelnik IDS-a kaže: »Nadam se da ćemo zaustaviti val nasilja i mržnje«. Gdje Boris Miletić vidi nasilje i mržnju? Vjerojatno u sebi, jer ako je itko ispunjen mržnjom prema svemu hrvatskom onda je to upravo Boris Miletić! Godinama potkopava temelje Republike Hrvatske, na sve moguće načine. Kao predsjednik IDS-a i kao puljski gradonačelnik koji neprestano radi na rashrvaćivanju Istre i grada Pule. (Grad Pula talijaniziran je iako u Puli živi 70,41 % Hrvata, a samo 4,43 % Talijana.) Republiku Hrvatsku nikada nije prihvatio kao svoju domovinu, već kao prijelazno razdoblje prema samostalnosti Istre. Istru nikako ne može smisliti u Hrvatskoj. I pri pristupanju Restart koaliciji Boris Miletić, naglasio je da je SDP ispunio sve uvjete koje je IDS postavio, a naročito samostalnost Istre.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/06/xl_21014_pletikos.jpg
Ivan Pletikos
 
Da ne bi moje riječi bile shvaćene kao pretjerivanje kronološkim redom dokumentirat ću svoje tvrdnje, jer ovim je intervjuom doslovno pretjerao u svakom smislu. Istarski demokratski sabor – IDS je  stranka koja je nastala početkom demokratskih promjena 90-ih godina prošlog stoljeća. Prve osnivače stranke istarske Hrvate domoljube, na čelu s odvjetnikom Ivanom Pletikosom, na prijevaru su izbacili iz stranke! Dino Debeljuh, Ivan Corrado Pauletta dokumente koje je Pletikos pripremio za registraciju i 14. veljače 1990. godine registrirali IDS. Sam Dino Debelju izjavio je "Sa Paulettom sam se dogovorio da, ukoliko želimo da prođe „naš“ IDS, moramo održati osnivačku skupštinu čim prije a najkasnije u nedjelju, 14. 2." Dino Debeljuh je izgovorio rečenicu koja će odrediti smjer "našeg" IDS-a kao stranke „mi Istrijani nismo Hrvati!“ A smjer je potvrđen 7. srpnja 1991. godine na Prvom redovnom Saboru IDS-a izabran je za predsjednika Ivan Jakovčić i od tada je konstanta IDS-ove politike neprihvaćanje hrvatske dimenzije Istre, odricanje hrvatskog identiteta istarskim Hrvatima, nijekanje hrvatskih dijalekata u Istri i stvaranje pojma Istrijana i Istrijanstva sa ciljem stvaranja Republike Istre i njezinog izdvajanja iz RH. To je konstanta koja se provlači svih 30 godina od stvaranja Republike Hrvatske!
 
Kulminacija i legalizacija takve politike događa se na Saboru stranke 23. travnja 1994. godine kada se u Rovinju donose četiri tzv. Rovinjske deklaracije:
-O demokratizaciji Republike Hrvatske
-O regionalnom ustrojstvu Republike Hrvatske
-O autonomiji Istarske županije i
-O Euroregiji Istri
Svaki član IDS-a dužan je postupati po tim deklaracijama. Na osnovi Deklaracija donesen je i Statut Istarske županije, koji nije bio u skladu s Ustavom RH, pa je Ustavni sud ukinuo 18 članaka Statuta kao neustavne https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1995_02_9_146.html IDS zamišlja Istru kao konglomerat nacionalnoga bezličja s dvojezičnom ili trojezičnom neodređenošću. IDS želi stvoriti istarski međunacionalni koktel kroz pojam istrijanstva, hibridne tvorevine koja briše povijesno pamćenje i kida spone s hrvatskom tradicijom.
Inzistiranje na decentralizaciji, demilitarizaciji i na trojednome jedinstvu istarskoga teritorija vodi prema posebnomu statusu Istra regija u Europi regija.
IDS je protiv nacionalne države: „Zato smo mi protiv države nacije, a za državu – regija… IDS je osnovana da bi se suprotstavila novom totalitarizmu koji se razvija iz okrilja nudeće nacionalne države Hrvatske, koja ne bi mogla zadovoljiti interese Istrana.“ Čelnici IDS-a ne doživljavaju Hrvatsku kao svoju domovinu već kao otimačicu njihova integriteta (istarskoga) i ekonomskoga statusa zbog težine tereta hrvatskih prognanika iz ratom zahvaćenih područja Hrvatske koji traže sklonište u Istri, geopolitičkoj periferiji bez oružanih sukoba.
 
U vrijeme najžešće velikosrpske agresije, koja je rušila, palila, ubijala i protjerivala civilno stanovništvo, žene, djecu, starce i bolesne, IDS-ovce je brinuo samo nacionalni identitet Istre. Mario Sandrić tada izjavljuje: "Nas Istrane neka puste na miru, jer nam rat nije potreban (…) Zato upućujemo apel Hrvatima, Slovencima i Jugoslaviji da nam našu djecu vrate doma. Nisu djeca zaslužila da se bore, ginu i ožalošćuju svoje majke, sestre i braću za nečija nacistička opredjeljenja“. Za IDS-ovce Domovinski rat nije bio njihov rat! To je bio rat za „nacistička opredjeljenja“. Tada na početku velikosrpske i JNA agresije još su bili "Istrani". Kasnije je Sandrić talijanizirao svoje prezime u Sandri. Lili Benčik odgovara Dinu Debeljuhu na prozivku: Žestoka razmjena argumenata
 
Dana 27. siječnja 1998 . pojavio se Ivan Pauletta s inicijativom Zemlja Istra, koji je javno podupirao jedan dio istarske dijaspore (Australija). Projekt Zemlja Istra počinje rečenicom da je: „Neupitno i neotuđivo pravo građana Istre na samoodređenje, pravo da samostalno odlučuju o svojoj sudbini”. Konkretno, „pravo na samoupravnu autonomiju“ i domete “Ograničenje odredit će sami građani Istre”. Precizirano bi to bilo „Da svako služenje vojnih, policijskih i drugih službi izvan Istre, građani čine na vlastitu odgovornost” jer da je „necivilizacijski i ponižavajuće za istarske mladiće da sudjeluju u nazadnim i kriminalnim nacionalističkim ratovima”. Zamislite, to se zbilo nakon Oluje 1995. godine!
U projektu „Zemlja Istra“ nabrajaju se zahtjevi sa kojima bi se izašlo pred Sabor RH a to su:
–Donošenje Ustava Zemlje Istre
-Vlastiti fiskalni sustav
-Vlastito sudstvo
-Vlastita teritorijalna policija
-Vlastito školstvo
-Demilitarizacija Istre
-Organiziranje Istre kao federalne jedinice unutar Republike Hrvatske!!!
Naravno da takav projekt nije mogao proći, jer je Republika Hrvatska po Ustavu
Članak 1.
Republika Hrvatska jedinstvena je i nedjeljiva demokratska i socijalna država.
Međutim duh Ivana Paulette ostao je živjeti u IDS-u, i njegova Zemlja Istra! Licemjerno, sramotno i pokvareno se IDS-ovo čelništvo s Ivanom Jakovčićem odnosilo prema dr. Franji Tuđmanu. Za Istru i Istrane imali su autonomašku retoriku, a dr. Franji Tuđmanu su govorili, da to nije istina, da oni ne govore tako. Godine 1995. je pod patronatom IDS-a organiziran Prvi kongres Istrijana u Puli, na kojem su ugostili talijanske iredentiste, među ostalim talijanskog senatora Lucija Totha, poznatom po anti-hrvatskim stavovima. Drugi talijanski iredentist, parlamentarni zastupnik Roberto Menia, koji tvrdi da su Istra, Rijeka i Dalmacija nepravedno oduzeti Italiji i kako će jednoga dana biti vraćeni njihovoj zemlji, također je posjetio Hrvatsku, što je prošlo bez reakcija IDS-a.
Kongresu Istrijana 1995. godine započeo je bez intoniranja hrvatske himne i ne odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima u velikosrpskoj i JNA agresiji, što je hrvatski dio javnosti okarakterizirao kao pokušaj destabilizacije Hrvatske i
prodaju  Istre "talijanskim neofašistima, sve u prilog pisca srpskog memoranduma" (Marino Golob) (Erceg i Lucić 1995). Kongres je završio suprotstavljenim skandiranjima dviju skupina: "Istra, Istra", odnosno "Hrvatska, Hrvatska", pri čemu je vidljiva podjela Istre koju je izravno stvorio IDS.
 
Boris Miletić postaje predsjednik IDS-a
 
Tog i takvog IDS-a Boris Miletić postao je predsjednik 14. veljače2014. Tada je u svom stilu izjavio: "Nalazimo se na pola puta i puno je posla pred nama jer Istru vidim kao najrazvijeniju regiju u Europi. Naš regionalni identitet, antifašizam i multikulturalnost vrijednosti su koje nas određuju. Poštujemo svoju tradiciju, a politički Zagreb često ne razumije Istru neovisno tko je na vlasti jer IDS je uvijek živio za narod. Istra je za nas sveti pojam i o Istri želimo odlučivati iz Istre".
Kazao je da je IDS-u regionalni identitet svetinja te da se u to ne dira, dok autonomija, tvrdi, znači bolji život. Ustvrdio je da je svojevremeno bilo podjela u stranci, no one nisu ništa dobroga donijele rekavši da "u Istri taj korov ne raste". A u stvarnosti taj korov u Istri je IDS, najveće zlo koje je zadesilo Istru! Jer Istra je opljačkana, moralno i politički devastirana, sa uništenom industrijom, zbog okretanja samo prema turizmu, a da bi se sve to sakrilo od javnosti poteže se Istrijanstvo čime se izaziva netrpeljivost prema Hrvatima i Hrvatskoj.
 
"Izazivanje nacionalne i političke polarizacije u Istri ima pozadinu u želji da se spriječi otvaranje kriminalnih afera u koje su umiješane vodeće političke, pravosudne i dijelom polici­jske strukture naše Istarske županije. Istra je naime u cijelosti u raljama organiziranog kriminala, lokalne polit – mafije! Uhićenja zbog kriminalnih malverzacija koja su pripremljena i na koje se čeka gotovo punih godinu dana, onemogućava koruptno lokalno pravosuđe koje blokira pokretanje postupaka. To je stvarni razlog zbog kojeg je Ivan Jakovčić dozvolio da IDS-ov renegat Pauletta nastupi sa svojim starim i pozna­tim tezama na ovoj tribini. Jer ako se radikalizira politička situacija onda bi se možebitne kriminalne afere stavile u kontekst političkog progona. Isprobana taktika koju posljednjih godinu dana prakticiraju na nacionalnoj razini neke oporbene snage. Čim se dotakne kriminal u njihovim redovima odmah se ovi razgalame kako se radi o „političkom obračunu“! Zorno i slikovito si možemo predočiti kako bi grlati i „ratoborni“ Kajin svakodnevno galamio u medijima, posebice onima koji su i sami „do grla“ u kriminalu kada bi se pokrenuo postupak prema nekom njegovom stranačkom drugu!", napisao je
Nino Mogorović 2011. godine (http://www.hkv.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=8075;izazivanje-nacionalne-i-politike-polarizacije-u-istri-u-funkciji-skrivanja-kriminalnih-afera&catid=172;ninoslav-mogorovi&Itemid=151)
 
Svjedoci smo da "grlati i ratoborni" Damir Kajin, neprestano razgolićuje IDS-ov koruptivan način vladanja, ali DORH, umjesto da procesuira Miletića i vrhušku IDS-a, procesuira Damira Kajina koji o tomu progovara. Uljanik IDS-ov spomenik korupcije, kriminala i pljačke! Boris Miletić kao gradonačelnik Pule izabran je 2006. godine, a u predizbornoj kampanji za reizbor 2009. u program je stavio izradu šetnice duž cijelog pulskog zaljeva. Kako veliki dio pulskog zaljeva zauzima brodogradilište Uljanik, nehotice je iznio plan Ivana Jakovčića za uklanjanje Uljanika iz pulskog zaljeva. Tako da su sve Miletićeve priče da je Vlada RH upropastila Uljanik čista neistina i manipulacija javnošću. A kada se pogleda GUP onda je priča o uništavanju Uljanika od strane IDS-a zaokružena. Naime, Boris Miletić kao gradonačelnik Pule proveo je  djelo Jakovčićevi ideju o preseljenju Uljanika, tako da u GUP-u nema brodogradilišta u puljskoj luci, već su marine i hoteli.
 

Lili Benčik

Povezane objave

Rasizam Berlina i Pariza prema Italiji

HF

Papa Franjo: Ima novaca za migrante

HF

Plenkovićeva izbaciteljska ‘demokracija’

HF

Predstava 23. travnja ove godine u Jasenovcu je branjenje srpskih genocidnih interesa u Hrvatskoj

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više