Hrvatski Fokus
Vanjska politika

Svijet trpi zbog ostataka rasizma i kolonijalizma

Kršćanstvo smirilo Baske, ali ne i Katalonce

 
 
Gradonačelnica Barcelone želi što veći broj stranaca i to nekatolika, S Katalonijom je priča povezana s ljevicom i "liberalima",većina naroda ne podržava odcjepljenje, imaju škole, policiju, novac… Ali jedna grješka centralne vlasti i emocije se mogu razbuktati, to je sada igra i u Seattleu; tko će izgubiti strpljenje. Hoće li se SAO Krajine raširiti po SAD-u, ili će nakon anarhije normalni građani zatražiti pomoć države ili se samoorganizirati u obrani butiga i domova. Vrlo prljava igra, ulog je visok i ići će do kraja, dok jedna strana ne podlegne. Mediji su u rukama antitrumpovaca.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/06/920x920.jpg
Baske su asimilirali katoličanstvom. Veći problem španjolske je Katalonija (njihovo "republikanstvo", komunizmi itd.). Ali s druge strane s "Autonomnom Zajednicom Valencije" koja je kao i Katalonija katalonskoga govornoga područja Kastiljanci nemaju problema. Portugal je za sebe, Katalonija je na vagi, Baski su neasimilirani, a sad se ponovno javljaju manjine (Nijemci, Arapi, Židovi…).
 
Uff što su ti Nijemci jezoviti. Koja logika…? Po meni jedini način za ''rekonkvistu'' balkanskoga poluotoka je bilo udruženje s Rumunjskom i Bugarskom kao jakim nacionalnim identitetima s Habsburgovcima. Srbija i prije osmanske invazije ima jako krhak nacionalni identitet pa i vodstvo. Zapravo takvom elementu koji se pokazao od raznih bitaka za vrijeme osmanskih ratova nije trebalo vjerovati, jedan od najboljih primjera je Bitka kod Nikopolja (pokušaj rekonkviste preko Križarskoga rata što ga je Sigismund potaknuo). Španjolci su s druge strane imali dosta olakotnih okolnosti, što je romanski element sačuvan na cijelom području unatoč germanskoj eliti koja je zavladala nakon pada carstva, i što su se nacije počele formirati malo prije rekonkviste, što je dalo zamaha u sklapanju savezništava među kršćanskim kraljevstvima sjevera, radi kontrole Hrvata, tj.Mađara ali i radi pridobivanja Srba u Bosni i Srbiji. Austrija je namjeravala preko moravsko-vardarske udoline prodrijeti do Soluna, a Bosna bi odsječena pala sama, ili imala neku poluautonomiju
 
No ta naseljavanja u Dalmaciji i na području Vojne krajine potaknuta su osmanskom invazijom Balkanskoga poluotoka. Zapravo možemo sa sigurnošću tvrditi da je Srbija prije Turske invazije, i Srbi nisu bili preko Drine. Malo je upitna Istočna Hercegovina sa Crnom Gorom (i to sjevernim dijelom, Sandžakom). Treba uzeti u obzir i bizantski i franački utjecaj u ''regiji'' (to je ''predraskolsko'' doba Crkve), pa i te despotske države (koje su uglavnom bile poluneovisne) ne možemo svrstati pod ''srpske zemlje'', iako su radi svoga položaja bile dio bizantske, a ne franačke sfere utjecaja. Da ne govorimo o tomu da u tom razdoblju još uvijek postoji na prostoru od Trsta do Drača latinska (romanska) komuna uglavnom po gradovima gdje se aktivno govorio oblik italo-delmatske skupine jezika. A nama je svime time život zakomplicirala Austrija s naseljavanjem Vlaha (koje je usput bilo ilegalno i neodobreno od Hrvatskoga sabora).
  
Što je Srbija prije bugarske okupacije? Nikada ne ćemo doznati ni dokle je išlo ime Srbin u 9. i 10. stoljeću. Neku ekspanziju je Srbija imala u vrijeme Časlava (930.? – 960.), ali taj je poginuo u borbi s Mađarima. Činjenica da su Srbi naselili (i preko pravoslavlja asimilirali raznorodne elemente) zapadnu Bosnu, dio zaleđa Dalmacije i krajeve južno od Siska, Karlovca i Pakraca dodatno je zakomplicirala Hrvatima život. Rezultat te srbijanske politike je Oluja 1995. Ja ne vidim što se oni imaju više baviti Hrvatima? U te iracionalne mržnje toliko je života i materijalnih dobara proćerdano,i još se ne opamećuju. Srećom ih nema puno. (vidi: Josip Kosor "Požar strasti", on je tu opisao kroz lik dvojice seljaka patologiju hrvatsko srpskog međuodnosa.
 
Povijest uči da uvijek se može etnička i rasna i vjerska i politička suprotnost aktivirati, recimo crnci u Francuskoj su zadovoljni jer im je standard dobar, ali izolacija radi Korone i gubitak radnih mjesta začas mogu stvoriti agresiju. Ili prva generacija je zadovoljna, druga traži bolja mjesta u administraciji i politici. U Parizu sam viđao crne i bijele zajedno na ulici, pa i parove (češće bijelac sa crnkinjom, možda je to impresija, trebao bih vidjeti statistike). Ne znam što reći. Ali eto ih,  kad u toj državi živi oko 62 % stanovnika po kojemu je rodu dobila ime…
 
Demokrati žele zabraniti zahvat gušenja i nenajavljene policijske pretrese po nalogu (pa što ćeš pronaći kada dileru, pedofilu ili ubojici najaviš pretres) te žele veći broj kamera na policajcima i bazu podataka lošeg postupanja snaga sigurnosti. Traži se i izmjena imuniteta policajaca kako bi bili lakše sankcionirani za loše postupanje. (mislim da je zahvat gušenja (tzv. kravata) manje opasan od recimo razbijanja glave pendrekom). I republikanci rade na svojim prijedlozima, a očekuje se da će oni biti blaži. Aktivisti ljevice pak zahtijevaju smanjivanje sredstava za policiju kako bi se taj novac preusmjerio na socijalne programe, a radikalnija struja predlaže potpuno ukidanje policije. Užasne gluposti,dobra obuka policajaca i jasna pravila što se radi u kojoj situaciji, ali i tu opet ima legitimnih razlika jer SAD je federacija. Mislim da je SAD liberalna država sa rigorozno ridikuloznim kaznenim pravom, mi ih dosta uspješno imitiramo.
 

Teo Trostmann

Povezane objave

UN želi kontrolirati koliko govedine jedete

hrvatski-fokus

Sjeverna Irska prvi put ima više katolika nego protestanata

hrvatski-fokus

Erdoğan nije Turčin, potomak je Gruzijaca

HF

San Njemačke i Vladimira Putina o plinovodu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više