Hrvatski Fokus
Kultura

Tempere Bojana Doleneca

Njegovo more, ponekad je uznemireno, ljuto, opasno a katkada je nečujno lijeno, bezopasno…

 
 
Akademski slikar Bojan Dolenec, pripadnik je srednje generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika, autor je niza ciklusa koji nose snažan osobni pečat, vrlosnažan opus, izlagao je samostalno i skupno na brojnim izložbama.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/08/bojan-dolenec-1.jpg
U posljednje je vrijeme posvećen školskim aktivnostima, pa mu  ostaje manje vremena za predani rad u atelijeru, stoga se odlučio za niz malih formi, za ciklus tempera na papiru, veličine 30 x 21 cm. U središtu njegove pozornosti jest i dalje san o moru, čiji se valovi sjuruju prema obali, dok se u daljini nazire tajanstvena gora, iznad koje nestaje svjetlost.
 
To more, ponekad je uznemireno, ljuto, opasno a katkada je nečujno, lijeno, bezopasno i za mornare i za plivače i za sve one koji će stupiti na obalu ispod planine i uputiti se u potragu za mjestom gdje nestaje sunce, očekujući naći neočekivano i dragocjeno, neponovljivo i tako rijetko.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/08/Bojan-Dolenec-1-1-scaled.jpg
Tempere pružaju slikaru dovoljno kolora kako bi s njima progovorio o svojim osjećajima i razmišljanjima. Njegovi su potezi žustri, brzi, svijet stiješnjen između mora i planina, ubrzo se ukazuje na papiru. Ovaj bi ciklus malih formata mogli nazvati i Emotivni zapisi o moru iz sna, snu koji naviješćuje, ukazuje na buduće korake, na buduće plovidbe.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Baul

HF

Svaka ova bora ima svoju priču

HF

Slikareva soba

HF

I bez kulture se ne može!

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više