Hrvatski Fokus
Kultura

Stratigrafija kolora u novom ciklusu Mladena Žunjića

Slikar slaže svoje slojeve, sve dok se oni ne poklope, pred njim na platnu

 
 
Rijetko koji ciklus Mladena Žunjića nema svoju posebnost koja ga razdvaja i udaljuje od drugih dijelova opusa, no, svejedno, u njima se nalaze barem tragovi koji upućuje i na druge slike.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/08/m.z-20191214_124334-1.jpg
U posljednje vrijeme, u stalnom istraživačkom pohodu u traženju onog iznimnog što svaku sliku čini jedinstvenom, slikar često nanosi niz slojeva boje, jedan na drugi, nastojeći se približiti nesvakidašnjoj kolorističkoj kombinaciji u realizaciji neobičnih oblika što nastavaju njegove slike.
 
Pred nama su gotovo stratigrafski slojevi, različitih boja i tonaliteta, složeni u dubinu, od najnovijeg, jedino vidljivog i opipljivog do mnogih drugih, prekrivenih i možda i zaboravljenih. Slikar slaže svoje slojeve, sve dok se oni ne poklope, pred njim na platnu, s njegovom vizijom u zamišljaju i stvara  imaginarne svijetove, prepune razigranih oblika u kojima vrije energije.
http://hrvatskifokus-2021.ga/wp-content/uploads/2020/08/m.z-20191214_123649-2.jpg
Zapravo, Žunjićeve slike, dojma sam, često prikazuju trenutak prije preokreta, neposredno prije nezaustavljivih promjena, prije početka kraja. Naravno i ovaj je ciklus debelih nanosa akrila izveden na velikim formatima, nešto preko 100 cm, s uobičajenom gibajućom motivikom slikara.
 

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Boja mi je u središtu zanimanja

HF

“Kad si s Držićem, nisi svoj”

HF

Podsjećanje na Željka Škalameru

HF

Nekoliko primjera neujednačene porabe inačica

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...