Hrvatski Fokus
Kultura

Novi umjetnički iskorak Hanibala Salvara

Skulpturalnu instalacija EXAT 70 – Marcel 126

 
 
Prvog rujna ove godine dogodio se u središtu grada Zagreba novi umjetnički iskorak ili korak hrvatskog umjetnika, jakog međunarodnog ugleda, Hanibala Salvara. O ovom potezu umjetniku i njegovim vibracijama, najbolje je osobno se uvjeriti suočavanjem sa skulpturom.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/09/hanibal-salvaro-1-scaled.jpg
O instalaciji EXAT 70 – Marcel 126 Hanibal Salvaro kaže: „Marcel Salvaro tj. moj otac rodio se u subotu 1. rujna 1894. u Šibeniku, kojeg su roditelji  Marcel Salvaro (rođen u mjestu San Bonifacio u italiji) i Tona Antunac  (rođena u Šibeniku). Kako mu je danas 126. rođendan to sam mu posvetio skulpturalnu instalaciju EXAT 70 – Marcel 126 te ju postavio na prazan travnjak s istočne strane Meštrovićevog paviljona (eto ponekad se treba prisjetiti i svojih predaka). Naime sustav instalacija EXAT 70, koji je work in progress do 7. prosinca 2021, prihvatio je žiri 55. zagrebačkog salona bez ikakvih primjedbi u cijelosti, a to znači kako će i 55. zagrebački salon, posredstvom instalacije, koje će se postavljati do prosinca 2021. u raznim gradovima i državama te na prostorima velike protočnosti osoba, posredno djelovati skoro do kraja 2021. i na taj način upečatljivo i vidljivo podsjećati na grupu EXAT 51. i 70 godina ULUPUH-a.
 
Instalacja je postavljena danas 1. rujna 2020. u 14:00 sati, a koliko će dugo biti tolerirana, od strane čuvara aseptičnosti travnjaka oko Meštrovićevog paviljona, to ćemo tek vidjeti. Iz priloženih fotografija možete sami donekle prosuditi vizualnu opravdanost postavljene instalacije koja ima 5 skulpturanih cjelina. Ali fotografije svih instalacija EXAT 70 bit će objavljene u posebnoj monografiji krajem 2021. godine uz pribilježene zanimljivosti koje prate realzaciju ovog projekta.
Glavni donator materijala za izradu instanacija je tvornica MODEL Pakiranja d.d“.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Hrvatsko-bugarske kulturne veze

HF

Novi ciklus fotografija Borisa Jagačića s motivima prirode

hrvatski-fokus

Ljudi su vlakovi

HF

Plavi kolaži Hanibala Salvara

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više