Hrvatski Fokus
Kultura

Stvarno nestvarni krajobraz Sonje Đurić

Na slikaričinim uljima egzistira dostojanstveni svečani, mirni trenutak rijetkog sklada

 
 
Slikarica Sonja Đurić, suvremena je hrvatska likovna umjetnica, izlagala je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama, autorica je složenog opusa ulja na platnu iznimnog senzibiliteta.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/09/Narcise-50X60-ulje-na-platnu.jpg
Pred nama je novi ciklus slika, ulja na platnu, najvećim dijelom veliki formati 120 x 80 cm, ali i nešto manji, ali svi sa stvarno nestvarnim motivima krajobraza, koji na nas istodobno, ostavljaju dojam dočaranog, imaginarnog pejzaža ali i prostora u komu se krećemo ili smo imali zadovoljstvo negdje vidjeti i doživjeti.
 
Natura u ovom ciklusu Sonje Đurić nosi ponajprije harmonični pečat, doista na njezinim uljima egzistira rekli bi, dostojanstveni svečani, mirni trenutak rijetkog sklada, koji je vrlo uspješno slikarica prenijela na platna, kao i osjećaj da se iznad tih polja, cvijeća, šuma, voda  kreću, lebde lagani vjetrovi i raspršuju note i gotovo da se čuje glazba kada se suočavamo sa slikaričinim motivima, s njezinim jedinstvenim i posebnim svijetom.
http://hrvatski-fokus.hr/wp-content/uploads/2020/09/Sonja-Duric-4-840x1200.jpg
Kolor je u ovom ciklusu, kao vrlo važan faktor slikarstva Sonje Đurić, odmjeren, rekli bi i tankoćutan, nenametljiv ali prisutan, vidljiv i opipljiv ali ne i dominantan. Ovaj je ciklus posebno zanimljiv i zbog slikaričinog povremenog približivanja nefigurativnom izrazu kada se na slikama opaža izrazitiji ritam ploha boje, koje kao da vibriraju u međuprostoru. Opus novih ulja na platnu velikih formata slikarice Sonje Đurić obilježen je snažnom autorskom ekspresijom i potvrđuje njezinu nadahnutost i darovitost.
 

Miroslav Pelikan

Povezane objave

Prvomajska

HF

Revija suvremenog filma iz Austrije, Njemačke i Švicarske

hrvatski-fokus

Glazba bez hrvatskoga identiteta

HF

Samostalna izložba Mile Sakača

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više