Hrvatski Fokus
Aktualno

Od Žigmanova tražim da na sjednici Vijeća DSHV-a podnese ostavku

Žigmanov već dugo vremena vodi stranku autoritarno bez ikakvih demokratskih principa

 

Izjava za medije Krunoslava Đakovića dopredsjednika DSHV-a

Po onome što možemo čitati po medijima ovih tjedana ostaje dojam da je stanje u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini izvrsno, kao nikada. Nažalost istina je potpuno suprotna. Predsjednik stranke više ne poštiva niti jedno tijelo stranke nego vodi stranku potpuno samostalno i nelegalno. Nije ovo novost, ali sada je ovo uzelo već toliko maha i već toliko dugo traje da se mora i javnost upoznati o tome. Da podsjetim kronološki o događajima u ovoj izbornoj godini. Negdje u ovo doba prošle godine, g. Žigmanov potpisuje sporazum sa Vojvođanskim frontom. Nakon nekog vremena saziva Vijeće stranke koje treba da glasa o sporazumu koji je on već potpisao. Na izborima DSHV izlazi kao dio Vojvođanskog fronta (osim u Srijemskoj Mitrovici) i to je jedina odluka koju je Vijeće stranke donijelo. Iako je Vijeće potvrdilo i našu odluku da u Srijemskoj Mitrovici idemo na listi SNS-a, u javnosti g. Žigmanov daje izjave kako to nije DSHV, kako on nikada ne će sa „Vulinom i Lintom“, kako trebamo braniti demokraciju, „sačuvati obraz“ i slično.

Ovih tjedana vidimo kako pojedinci iz zajednice dobivaju položaje u organima Vojvodine i pojedinim lokalnim samoupravama, a, kako je „Danas“ najavio, sprema se i mjesto sekretara u Vladi Republike Srbije za g. Žigmanova. Sada „Linta i Vulin“ više nisu problem. Naravno, protiv pozicioniranja u vlasti ne mogu reći ništa jer moj je stav, kako sam ga i prije iznosio, da mi kao manjina moramo ići sa vlašću i u vlast. U suprotnom ne možemo ostvariti svoja prava.

Ovdje javnost mora znati pravu istinu o nekoliko stvari. Prva je da niti jedan od ovih položaja nije ostvaren zaslugom g. Žigmanova. Nakon što je srpska zajednica u Republici Hrvatskoj dobila položaje u Vladi Republike Hrvatske, vladajuća stranka u Srbiji želi pokazati dobru volju i ostvariti barem nekakav reciprocitet. Tu je kraj svakoj priči o zaslugama Tomislava Žigmanova za ove položaje. On je u cijeloj priči o tome samo uspio diskvalificirati HNV i g. Sarić-Lukendića koji je želio da HNV pregovara, kao jedino legitimno predstavničko tijelo Hrvata u Srbiji. A sada znamo i razlog tome.

Razlog tome je drugi problem u stranci koji je još veći, a to je da sve odluke u DSHV-u donosi g. Žigmanov bez ikakvih konzultacija. Štoviše, ovo je i nelegalno, jer po Statutu stranke, jedino Vijeće DSHV-a može donositi ovakve odluke. Prije nekoliko brojeva izašao je članak u Hrvatskoj riječi o g. Kauriću i g. Petrešu koji su „predstavnici hrvatske zajednice“ u tijelima AP Vojvodine. O ovome je na izvanrednoj sjednici Predsjedništva DSHV-a, 2. prosinca (koja je sazvana 1. prosinca) predsjednik stranke „izvijestio“ Predsjedništvo – dakle daleko nakon imenovanja. Također je IZVIJESTIO i o drugim postavljanjima u pokrajini i na lokalnim razinama. Niti jedno tijelo stranke nije odlučivalo o ovim imenima. Koga onda te osobe predstavljaju? Jedini pravi odgovor je: Tomislava Žigmanova. Ja ovdje ne govorim o samim imenima, jer moguće je da bih i ja podržao ta imena. Ja ovdje govorim da Demokratski savez Hrvata u Vojvodini NIJE odlučivao o ovim imenima. Vijeće stranke nije imalo priliku da se izjasni o njima. Uvijek se tu koristi izgovor „trebalo je hitno odlučiti“ koji je čista laž. O ovome se govori već nekoliko mjeseci i sve se moglo davno pripremiti. Čak i da je nešto hitno, uvijek se može sazvati izvanredna sjednica Vijeća od danas za sutra.

Gospodin Žigmanov već dugo vremena vodi stranku autoritarno bez ikakvih demokratskih principa. Dok se na jednoj strani predstavlja kao branitelj demokracije, na drugoj strani je uništio demokraciju unutar stranke. Stranački izbori su trebali biti održani početkom ove godine pa je to odgođeno radi parlamentarnih izbora. Valjda je g. Žigmanov mislio da će kao pobjednik na republičkim izborima imati zagarantiran novi mandat na mjestu predsjednika DSHV-a. Naravno, za izborni poraz nije okrivio svoju nesposobnost da ispregovara bolja mjesta na listama. Kada izbori nisu prošli kako je on mislio, sada si različitim postavljenjima pokušava pripremiti izbornu mašinu za iduće stranačke izbore koji će biti poslije korone. Pokušava zadužiti ljude da bi glasali za njega na izborima za predsjednika stranke. Sa druge strane, svakoga tko ne igra kako on svira proglašava neprijateljem zajednice i destruktivnim elementom. Posljednji u nizu je bio g. Sarić-Lukendić. Sada ću vjerojatno ja biti proglašen nekakvim „domaćim izdajnikom i stranim plaćenikom“. Pretpostavljam da ću biti optužen da pišem a ne radim, što nije istina. Dvadeset godina u HKCu Srijem, dvoje izbora za HNV sa u postotku istim brojem potpisa kao Subotica su samo neki od dokaza da nisam od onih koji samo pišu. Možda će reći da štetim ugledu stranke iznošenjem u javnost, ali ni to nije istina. Iznošenje istine ne može štetiti ugledu stranke, to mogu samo zakulisne igre kojima se bavi g. Žigmanov.

Da može, sigurno bi me izbacio iz Predsjedništva i Vijeća, ali ja sam, kao i ostali predsjednici podružnica, demokratski izabran na to mjesto ove godine, što on nije. Savjest mi je mirna jer ovim svojim tekstom želim samo dobro zajednici. Ovakvim vođenjem stranke g. Žigmanov korak po korak uništava stranku. Svi koji razmišljaju drugačije ili se isključuju iz stranke, ili se na njih digne hajka tako da im presjedne što su išta rekli pa sami napuste stranku. Neću ovdje govoriti o njegovom neprimjerenom odnosu prema Republici Hrvatskoj i njezinim predstavnicima jer bi o tome mogli napisati cijeli članak.

Kada je Hrvatska srijemska inicijativa sa sjedištem u Srijemskoj Mitrovici 2009. godine odlučila da prestane sa radom i da postane podružnica DSHV-a, to je učinjeno da bi se ojačao DSHV. I sada želim isto: jak i demokratski DSHV. Zato ovim putem pozivam g. Žigmanova da, ako zbilja želi dobro zajednici i ako je iskreni demokrata kako se stalno predstavlja, sazove Vijeće stranke na kojem će predložiti zamjenika predsjednika stranke kojega će Vijeće imenovati (to je trebao učiniti odmah poslije stranačkih izbora prije 5 godina ali do danas nije), i da na toj sjednici Vijeća podnese ostavku pa kad poslije korone zamjenik organizira izbore, neka se ponovno kandidira.

Dugo sam se pitao je li da izađem u javnost sa ovim tekstom ili ne. Puno sam puta pokušao bez uplitanja javnosti  djelovati unutar stranke i osobno razgovarati sa g. Žigmanovom. Ali to više nema smisla jer je predsjednik stranke gluh na svaki savjet. Na kraju sam shvatio da ako šutim ja, šutjet će i drugi, i kad na kraju g. Žigmanov uništi DSHV ne će biti kriv on, bit ćemo krivi mi što smo šutjeli.

Krunoslav Đaković, mag. theol., predsjednik Podružnice „Srijem“ i dopredsjednik DSHV-a, http://www.hnl.org.rs/nova/hrvati-u-srbiji/72-politika/2625-izjava-za-medije-krunoslava-dakovica-dopredsjednika-dshva

Povezane objave

Spletkarenje drugarice Blaženke Divjak

HF

Bolno sjećanje na 35 hrvatskih mučenika

HF

Medijski linč protiv vjernika

HF

Bošnjaci prodaju zemlju Arapima

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više