Hrvatski Fokus
Kultura

Ajdinovićevi ciklusi Unutarnji pejsaž i Buđenje

Obojenom plohom, slovima, linijama, različitim oblicima zaokružuje na slici svoje sjećanje na prošlost ili promišljanje o sutrašnjem

 

Akademski slikar Ranko Ajdinović, istaknuti je pripadnik svoje generacije, kontinuirano slikajući i istražujući ali i uspješno izlažući, autor je ozbiljnog opusa. Paralelno radi na više ciklusa, od kojih je svakako najpoznatiji niz Unutarnjih pejzaža, nefigurativni motivi izvedeni u kombiniranom akrilu na platnu različitih formata uz izrazito specifičan,odmjeren ali istodobno i snažan kolos s nekoliko dominirajućih boja.

O ciklusu Unutarnjih pejzaža svakako se može govoriti kao o ne svojevrsnom, već pravom intimnom zapisu osobnog dnevnika i svakodnevnih razmišljanja, mijena, događanja koja čine život. Sve ono što prolazi kroz čovjeka ostavlja trag u likovnom zapisu, u krokiju ili složenoj kompoziciji na platnu. Obojenom plohom, slovima, linijama, različitim oblicima Ajdinović zaokružuje na slici svoje sjećanje na prošlost ili promišljanje o sutrašnjem, tajanstvenom, nepredvidljivom danu. Slikar preobrazuje izgovorene riječi, šapat, misao u likovni znak, u boju, u koloristički suodnos, bilježeći kontinuirano unutarnji sklop čovjeka.

Nove, fino iznijansirane slike akrila na platnu, noviteti u dva ciklusa Unutarnjih pejzaža i Buđenja, neprijeporno govore o kompleksnosti slikarskih motiva i njihovom posebnom značenju za slikara. Ajdinović svakim svojim novim ciklusom, pojedinim radom ostavlja sve dublji trag u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Lukša Obradović izlaže u Dubrovniku

HF

Slikarstvo Tomislava Ivanišina

HF

Za najbolji hrvatski povijesni roman

HF

Bezobličje, sličnosti, naličje

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...