Hrvatski Fokus
Znanost

Nužni su trajniji proizvodi

Trebat će temeljito promijeniti filozofiju proizvoda i proizvodnji

 

Razgovor naše agilne europarlamentarke, liječnice Biljane Borzan (VL, 3. siječnja 2021.) i vijest, Francuska je uvela „indeks popravljivosti“ elektroničkih proizvoda od 1. siječnja 2021. potakla su ova promišljanja. B. Borzan se sada bori za produljenje vijeka trajanja proizvoda. Uz velike prepreke najrazvijenijih zemalja. To je potpuno opravdan napor naše europarlamentarke. Koja sama šije odjeću. To nije slučajno napisano. Kupcima je nametnuta moda u odijevanju i obuvanju, veliki izvor opterećenja okoliša. U tom kontekstu treba proučiti odnos proizvođača i kupca. No, proizvođača i kupca prema okolišu.

Valja započeti s predodžbom. Zemlja je stol. Za njim je pred 70 godina (1951.), sjedilo 2,59 milijardi Zemljana. Na dan pisanja teksta bilo je za stolom 1,44 milijarde Kineza, 1,38 Indijaca. Ukupno 2,82 milijardi ili 230 milijuna više nego te 1951. Ukupno je sada za stolom 7,84 milijardi Zemljana. Treba pridodati oko 900 milijuna pasa i 600 milijuna mačaka. Dobar dio njih su, naime kućni ljubimci.

Svako ljudsko biće ima teorijski pravo na namirnice: hranu i piće. Na odjeću i obuću, smještaj, prijevoz. Lijekove i zdravstvenu skrb. Obrazovanje, radno mjesto. Dostignuća razvoja. Poput interneta, televizije, e-pošte, itd. Što je sada neravnomjerno raspoređeno, nije predmet ove analize.

Nedvojbeno je da će proizvođači i kupci morati promisliti ili revidirati svoja stajališta. U tomu mogao bi im mogao pomoći koncept „Vrednovanje tehnike 2.0 – BST“, razvijen 2020. Poslije predavanja „Antropogeni uzroci klimatskih promjena“ napisana je serija članaka na portalima „Hrvatski fokus“ i „Zg-magazin“. Trenutačno su u uporabi pomodne riječi (engl. Buzzwords) poput održivost (engl. sustainability) ili nula otpada (zero waste). Za ovu temu ključna je dopunjena, izvorna definicija tehnologije (1777.). „Tehnologija je sveukupna znanost o isprepletenosti tehnike, društva i humanizma“. Drugačije rečeno, „svaka ljudska djelatnost u funkciji je društveno-humanističkih ciljeva koje beziznimno određuje politika“. To zahtijeva da tehničari načine tehnologijsku provjeru razvijenih proizvoda i proizvodnji. No, nužna je i društveno-humanistička provjera. Kombinirajući spoznaje iz vrjednovanja tehnike i američkih spoznaja o toj temi, s motrišta potencijalnog kupca stvoren je koncept X R’s. Koji naglašava potrebu da kupac donese odluku hoće li nešto kupiti ili odustati od kupnje. Koncept X R’s temelji se na riječima koje na engleskom započinju s Re… . Temeljna riječ za proizvođača i kupca je Rethink (Promisliti). Obojica moraju promisliti ili revidirati svoja stajališta. Proizvođač, treba li njegovu ideju stvarno pretvoriti u proizvod. Primjer, je li nužna 11-slojna ambalaža. Kupac, treba li svaku godinu ili dvije, kupiti novi mobitel? Kada je svjestan da gospodarenje s elektroničkim otpadom nije jednostavno. Treba naglasiti da je danas kupac pod sve snažnijim utjecajem psihološkog marketinga i sve agresivnijih ekologista. Pritom se naglašava ne upotrebljavajte te i te materijale. Ali im se nude ekološki lošiji materijali ili se uopće ne navodi zamjena.   

Navode se skraćeno i ostali R-kriteriji. Prisjetiti se (Remember), kupac se prisjeća odluke zašto je proizvod kupljen, svoga života bez njega, zašto do sada nije kupljen. Koliko brzo se naviklo na sve što ga okružuje, pa i na tu novu stvar. Je li to proizvod zbog kojeg možda ne treba biti sretan? Poštivati (Respect) znači respektirati vrijednost proizvoda i sve resurse koji su korišteni za njegovu proizvodnju. Odustati od potrošnje (Refuse). Ako stvarno nije proizvod potreban, ne zadovoljava osnovne potrebe, ne treba ga kupiti. Lijekovi, dječja obuća i odjeća te mnoge druge stvari su potrebne. Što je s ostalim stvarima? Uvedite pri odlučivanju stav o svjesnoj kupovini umjesto odbijanja. Smanjiti (Reduce) označuje upotrebu jednokratnih proizvoda ili npr. broj vožnji automobilima. Time se smanjuje potrošnja energije i materijala. Smanjiti broj stvari koje se unosi u dom. Dodatak, treba pri zabrani jednokratnih proizvoda strogo slijediti kriterije što je to jednokratni proizvod. Mnogi jednokratni proizvodi su poboljšanje na temelju procjene cjelokupne bilance od „kolijevke pa do groba“. Primjer su jednokratne injekcije, čime se napustila dvojbena upotreba ranijih injekcija koje je trebalo sterilizirati.

Ponovno upotrijebiti (Reuse) znači novu namjenu za stare stvari te produljiti njegovu uporabu prije nabave novog proizvoda. Vratiti (Return). Zbog proširene odgovornosti proizvođača, treba mu vratiti neispravni ili pokvareni proizvod. Dodatak. Nameće se pitanje nove prakse da se proizvod kvari po isteku garancije. Tražiti da se produlji trajanje proizvoda, neovisno o garantnom roku. Upravo to zahtijeva B. Borzan.

Nadopuniti (Refill) označuje potrebu traženja mjesne trgovine koja može osigurati alternativne proizvode ili nadopunu s proizvodom u istoj ambalaži. Popraviti (Repair) znači popravili ili unaprijediti svoje stvari umjesto bacanja. Postolar neka popravi cipele. Treba zategnuti vijke, podmazati, posuditi susjedove alate. Potražiti mrežni savjet, pridružiti se radionicama za popravke. Popravak znači, nepotrebno je kupovati nove stvari. No, u konceptu X R’s svakako treba poticati popravak proizvoda dugogodišnje uporabe, npr. dijela bijele tehnike ili vozila. No sve je manje zanatnika ili klasično kalfa i majstora koji znaju popraviti sve raznovrsnije proizvode razvijenih posljednjih sedam desetljeća. Prenamijeniti (Repurpose), kada se proizvod ne može upotrijebiti, možda se može iskoristiti za nešto drugo, neki poboljšani proizvod? To može biti dobro rješenje uz uvjet, da se pritom ne otežava oporaba. Poklanjati (Re-gift), darivanje postaje dio gospodarstva poklanjanja. Iznajmiti (Rent) je relativno nova zamisao. Primjerice za mnoge bilo bi prihvatljivije iznajmljivanje osobnog vozila od njegove kupovine. Restaurirati (Restore) znači da ekstrakcija resursa utječe na sustave planeta Zemlje. Restaurirati znači stvaranje polja cvijeća pogodnog za pčele u urbanoj zajednici ili korporacija koja obnavlja otrovno industrijsko tlo. To zahtijeva stručnost i resurse. Sve što je izravno ili neizravno izvađeno, treba poštivati granice planeta, obnoviti sve što se možda uništilo u prošlosti i osigurati da ne stvara nove lokacije koje će trebati obnoviti u budućnosti.

U tekstovima o konceptu X R’s navedene su još dvije riječi Rot i Recycling. Iz opisa je proizašlo, siromašno poznavanje svih oblika oporabe (recovery). U časopisu „Jezik“ (2019.) nazivlje oporabe je opširno obrađeno. Postoje mehanička i kemijska oporaba, podrobnije, mehaničko i kemijsko recikliranje (trenutačno nedovoljno razvijeno). Dio otpada moguće je kompostirati. Riječ Rot opisana je na sljedeći način. „U konceptu društva bez otpada (zero waste society), kružnom društvu, svi upotrijebljeni materijali ostaju u petlji. Sve što može izaći iz sustava je kompost“. Radi se o kompostiranju. Treba naglasiti da je mehaničko recikliranje u javnosti prenaglašeno. Ono je energijski vrlo intenzivno. Stoga, ali i kod nekih vrsta proizvoda to recikliranje nije uvijek moguće ili isplativo. Stoga si kupac treba uvijek postaviti kako riješiti pitanje oporabe. Pritom treba naglasiti da je iz najrazličitijih razloga, često jedino i optimalno rješenje energijska oporaba, spaljivanje. U energanama. Stoga je neprihvatljiv zahtjev da se ne grade energane ili spalionice. Koje su dokazano uspješno i konačno rješenje. Vrlo prošireno u Norveškoj i Švicarskoj.

Francuska je od siječnja 2021. uvela „indeks popravljivosti“ elektroničkih proizvoda. Ti  proizvodi moraju biti označeni informacijama o popravljivosti na ljestvici od 1 do 10. Elektronički otpad je vrlo veliki problem svekolikog otpada. A praktički postoji posljednji sedam desetljeća.

Evo nekoliko misli o toj temi Petre Wiesmayer iz članka o uvođenju indeksa popravljivosti (4. siječnja 2021.).

„Čim jamstveni rok uređaja istekne, on se pokvari. Obično je to samo sitnica. No, popravak je nemoguć jer nema rezervnih dijelova. Ili ga ne možete otvoriti, sve je zalijepljeno, umjesto uvrnuto. Popravak bio bi skuplji od nove kupnje. Tako perilica rublja, televizor ili hladnjak završe u smeću. Prema istraživanju Eurobarometra, međutim, 77 % građana EU-a radije će popraviti svoje uređaje nego ih zamijeniti. Prema 79 % ispitanika, proizvođači bi prema zakonu trebali olakšati popravak digitalnih uređaja ili zamjenu njihovih pojedinačnih dijelova. Povjerenici EU-a žele u budućnosti odobriti potrošačima „pravo na popravak“, bilo produljenjem jamstava, jamstvima za zamjenske dijelove ili boljim pristupom informacijama o popravku i održavanju. Već je bilo početnih uspjeha. Na primjer, od 2021. godine proizvođači televizora morat će držati jedinice za napajanje i ostale važne komponente na skladištu sedam godina.

Međutim, europski propisi za druge uređaje poput prijenosnih računala, mobitela itd. još ne postoje. Francuska sada napreduje s novim propisima ove vrste uvođenjem “indeksa popravljivosti” za perilice rublja, električne kosilice, televizore, računala, tablete i pametne telefone, od 1. siječnja 2021. “Indeks popravljivosti” omogućit će kupcima da vide kako se lako i jeftino aparat može popraviti.“

Naša europarlamentarka na dobrom je putu. Svekoliki otpad je jedan od najvećih problema sadašnjice i sutrašnjice. No, to se ne rješava naglašavanjem sporednih proizvoda ili pojedinih vrsta materijala. Trebat će temeljito promijeniti filozofiju proizvoda i proizvodnji. Za njih treba donijeti teške odluke koje nisu uvijek u interesu onih 1 % Zemljana koju su vlasnici više od pola svjetskog bogatstva. Želi li se preživjeti i ostvariti ujednačeniju dostupnost svega što rabi u svakodnevici, nekima će trebati skromnija dostupnost raspoloživog. U korist siromašnijih. Ali i preživljavanja čovječanstva u cjelini.

Profesor emeritus Igor Čatić

Povezane objave

Sporazum s Pacifikom plaši Ameriku

HF

Marinci “Unalive” Clinton klonovi u New Yorku i San Diegu

hrvatski-fokus

Odabrane svjetske vijesti o cjepivu

hrvatski-fokus

Važna obnova zaliha ugljikovodika

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više