Hrvatski Fokus
Aktualno

Zašto je pala optužnica protiv Ivice Todorića?

Zato jer Agrokor nije oštećen, nego je ostvario dobit. Nema dokaza da je posao bio fiktivan. Četiri godine nitko nije uzeo 1,25 milijuna eura

 

Niti iz jednog dokaza u optužnici, niti iz obrana optuženih i iskaza svjedoka ne proizlazi da su Ivica Todorić (69), kao vlasnik koncerna Agrokor, i njegovi suradnici Ante Huljev (46), Piruška Canjuga (55) i Nicole de Rossi (49), švicarska bankarica, oštetili Todorićev koncern za 1,25 milijuna eura. Zaključak je to obrazloženja sudskog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda kojem je predsjedala sutkinja Maja Štampar Stipić, koja je u srijedu nepravomoćno oslobodila optužene u tzv. malom Agrokoru i odbila zahtjev da Todorić svom bivšem koncernu vrati navedeni iznos. Ako presuda postane pravomoćna, država će snositi sudske troškove, a optuženicima će platiti i odvjetnike.

– Upravo suprotno, iz iskaza svjedoka proizlazi da su savjetodavne usluge obavljene, a Agrokor nije pretrpio štetu već je tim poslom ostvario profit od 18,3 milijuna eura, smanjio izloženost prema stranim bankama za 35 milijuna eura, a za 83 milijuna eura smanjio zaduženost i to mu je omogućilo kasnije kupnju Mercatora. Radilo se o realizaciji uspješnog poslovnog pothvata. Savjetnici su korišteni i prije navedenog posla, ali i nakon što je uvedena izvanredna uprava u travnju 2017. U toj i 2018. godini savjetnicima je plaćeno 85,3 milijuna eura, a tvrtka Siggman Invest je 15. na mjestu savjetnika – rekla je među ostalim sutkinja obrazlažući presudu.

– Tužiteljstvo je izvodilo svoje zaključke analizirajući nebitne dijelove iskaza pojedinih svjedoka, a teza DORH-a da savjetodavne usluge nisu obavljene ne proizlazi iz provedenih dokaza. Čak i svjedok tužiteljstva Ivan Gjurgjan je rekao da je novac koji je plaćen išao za savjetodavne usluge – rekla je sutkinja Štampar Stipić.

Iskaz svjedoka, slovenskog konzultantskog stručnjaka Valentina Vičića koji je govorio o tome da je obavio savjetodavne usluge, sutkinja je ocijenila logičnim i životnim, kao i iskaze još nekoliko svjedoka.

Sud je smatrao da njihovi iskazi nisu bili upereni na to da otklone krivnju s optuženih te da su njihovi iskazi potkrijepljeni i dokumentacijom pribavljenom tijekom postupka, ali i njihovim ispitivanjem na raspravi.

Tužiteljstvo je tvrdilo da su Todorić, kao predsjednik Uprave Agrokora, i Huljev, kao izvršni direktor financija u koncernu, 2013. zloupotrijebili položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene.

Švicarska tvrtka time se, prema optužnici, nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Ali tijekom postupka koji je počeo u rujnu i završio relativno brzo, po ocjeni suda, tužiteljstvo nije uspjelo dokazati da bi Ivica Todorić i suokrivljenici oštetili Agrokor u navedenom savjetodavnom poslu.

– Tužiteljstvo je izvodilo proizvoljne i paušalne zaključke koji nisu bili potkrijepljeni stvarnim dokazima. Teret dokaza je na Državnom odvjetništvu, a optuženicima se stavljalo na teret da su imali svijest da čine kaznena djela na način kako im je to opisano u optužnici. To nije potkrijepljeno stvarnim dokazima. Nema dokaza da su okrivljenici počinili navedena kaznena djela i sud je donio jedinu moguću – oslobađajuću presudu – zaključila je polusatno obrazloženje presude sutkinja Maja Štampar Stipić.

Ipak, treba naglasiti da se radi o nepravomoćnoj presudi na koju tužiteljstvo ima pravo žalbe i, kako je to najavila tužiteljica Karolina Dragičević, to svoje pravo tužiteljstvo će i iskoristiti u roku od 15 dana, nakon što dobije pisani otpravak nepravomoćne presude.

Branitelji optuženih zadovoljni su napustili sudnicu nakon objave presude, a opstane li ovakva presuda i na Vrhovnom sudu, optuženici će moći tražiti i naknadu štete od države. Kad će presuda u predmetu tzv. mali Agrokor biti pravomoćna, teško je reći s obzirom na to da predstoji pisanje presude i žalbe, a tek nakon toga cijeli spis ide na Vrhovni sud RH.

Ključne točke

Niti jedan dokaz da je posao bio fiktivan

Prvi i osnovni razlog zbog čega je pala optužnica po ocjeni suda je taj što ni iz jednog dokaza kojeg je tužiteljstvo predložilo ne proizlazi da savjetodavne usluge nisu obavljene. Čak naprotiv, da je to bilo tako potvrdili su i neki svjedoci koje je predlagalo tužiteljstvo, a ni savjetodavni poslovni nisu bili nešto što je bilo neuobičajeno prije inkriminiranog posla i nakon što je u “Agrokor” došla prinudna uprava.

Četiri godine nitko nije preuzeo 1,25 mil. eura

Nakon što je 20. prosinca 2012. godine na račun Siggman Investa na račun u švicarskoj banci sjelo 1,25 milijuna eura taj novac je bio na računu pune četiri godine i to ruši tezu tužiteljstva da se radilo o fiktivno obavljenom poslu i da je Ivica Todorić u dogovoru sa svojim suradnicima namjeravao oštetiti “Agrokor”. To naprosto nema životne logike – rekla je među ostalim u obrazloženju sutkinja Maja Štampar-Stipić.

Agrokor nije oštećen, nego je ostvario dobit

Teret dokaza je na tužiteljstvu, a u spisu nema nijednog dokaza da su okrivljenici počinili kaznena djela baš onako kako ih optužnica tereti. Njihovu tezu ne potkrepljuju ni svjedoci, ni dokumentacija ni obrane optuženih. Agrokor ovime nije oštećen, naprotiv ostvario je dobit, smanjio dugove i to mu je kasnije omogućilo akviziciju Mercatora, pa se radilo o uspješnom poslovnom potezu, smatralo je sudsko vijeće.

Kronologija

12. prosinca 2012.

Potpisan ugovor između Siggman Investa i Agrokora o pružanju savjetodavnih usluga, “težak” 1,25 milijuna kuna.

20. prosinca 2012.

Novac sjeda u švicarsku banku na račun tvrtke iza koje stoje Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i Piruška Canjuga.

rujan 2019.

Nakon provedene istrage tužiteljstvo protiv Todorića i troje okrivljenih podiže optužnicu u “malom Agrokoru”.

17. prosinca 2019.

Vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrđuje optužnicu nakon čega slijedi zakazivanje rasprave.

rujan 2020.

Godinu dana nakon podizanja optužnice počinje suđenje. Ivica Todorić odbija iznositi obranu i tvrdi da postupak smatra politički montiranim.

7. listopada 2020.

Nakon završnih riječi sutkinja Maja Štampar-Stipić 5. 10. zaključuje raspravu i dva dana kasnije donosi oslobađajuću presudu

Dušan Miljuš, 8. X. 2020., https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/zasto-je-pala-optuznica-agrokor-nije-ostecen-nego-je-ostvario-dobit-nema-dokaza-da-je-posao-bio-fiktivan-cetiri-godine-nitko-nije-uzeo-1-25-mil-1049404?fbclid=IwAR1V7mIRTdWTrh7XtNiWpMt90FVeSPXSwQm-PJ3hdJ353DqqPlR7X0idOUs

Povezane objave

Otvoreno 34. Histrionsko ljeto

HF

NEREDI U ŠKOLAMA – Krivi roditelji i država

HF

Bidenova vlast nastavlja sa cenzurom na društvenim mrežama

hrvatski-fokus

Hrvatski Vukovar 2015.

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više