Hrvatski Fokus
Kultura

Crveni ciklus Zagrebačke filharmonije

Na programu će se naći 5. simfonija u B-duru, D 485 Franza Schuberta i 6. simfonija u F-duru, op. 68 Ludwiga van Beethovena

 

U sklopu Crvenog ciklusa, Zagrebačka filharmonija će održati koncert ovog petka, 29. siječnja s početkom u 19:30 u Laubi. Na programu će se naći 5. simfonija u B-duru, D 485 Franza Schuberta i 6. simfonija u F-duru, op. 68 Ludwiga van Beethovena. Programom će ravnati Simon Krečič, umjetnički ravnatelj Opere Slovenskoga narodnog kazališta u Mariboru. Maestro Krečič je svestran umjetnik – dirigent i promotor suvremene glazbe, ali i vrlo cijenjeni pijanist. Simon Krečič je sazdao impresivan simfonijski repertoar s raznim orkestrima, a na temelju svog koncertnog pijanističkog iskustva cijenjen je kao provjereni majstor kada je riječ o praćenju poznatih međunarodnih solista, pjevača i instrumentalista.

  1. simfonija u B-duru, jedina je od Schubertovih simfonija koja ne započinje polaganim uvodom i u instrumentaciji ne uključuje klarinete, trube i timpane. Simfonija je prožeta klasičnim entuzijazmom, primjetno je da je Schubert bio nadahnut Mozartovim opusom. U svoj dnevnik 13. lipnja 1816. godine zapisao je: “O Mozart! Besmrtni Mozart! Kakve si bezbrojne dojmove vedrijeg, boljeg života utisnuo u naše duše!”
  2. simfonija u F-duru, op. 68, poznata pod nazivom Pastoralna simfonija praizvedena je u Beču u Theatru an der Wien 1808. godine pod ravanjem Beethovena. Simfonija razlučuje skladateljeve osjećaje tijekom dolaska u prirodu. Drugi dio „Kod potoka“ smatra se jednom od autorovih najljepših skladbi dok treći i četvrti dio prikazuju narod, ples, uživanje te na posljetku nasilnu oluju koja započinje s nekoliko kapi kiše koje s vremenom prerastaju u vrhunac ovog dijela. Klasičan završetak s osmerotaktnom temom predstavlja pastirske pjesme i zahvalnice.

Prije koncerta u petak, s početkom u 19:00 sati na predkoncertnom razgovoru, ravnatelj Zagrebačke filharmonije Mirko Boch i maestro Simon Krečić razgovarat će s predstavnicima medija i ljubiteljima glazbe o svojim umjetničkim viđenjima ovotjednog koncerta u Crvenom ciklusu.

Anđelka Felja

Povezani članci

Mamićeva koloristična rapsodija slika

HF

Postbožićna pjesma

HF

Rub

HF

Predstavljena knjiga Gorana Borčića

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...