Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

Brian Hooker: Zaključavanje zbog COVID-a dovelo do necijepljenja dojenčadi

Tijekom zaključavanja za vrijeme pandemije COVIDA-19 padala je stopa cijepljenja, a s njom i broj umrlih od SIDS-a

 

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) panadan našem Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo mora javnosti otvoriti svoju bazu podataka o sigurnosti cjepiva kako bismo bolje razumjeli vezu između manjeg broja cijepljene djece tijekom pandemije i pada broja izvještaja o štetnim reakcijama, uključujući sindrom iznenadne dojenačke smrti (SIDS).

Evo što je napisao prof. dr. sc. Brian Hooker, dr. med. spec. pedijatar: »Jedna od nenamjernih posljedica mjera zaključavanja i karantena za vrijeme COVIDA-19 u SAD-u vidi se u stopama cijepljenja djece. Sve u svemu, ove su stope naglo pale kada su se u ožujku 2020. godine dogodile prve hitne mjere. Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izvijestili su o smanjenju broja administriranih doza cjepiva protiv gripe za više od 2 milijuna od ukupnog broja doza koje su naručene od kraja ožujka do početka travnja. Narudžbe samo za cjepiva protiv ospica opale su za više od 300 tisuća doza. Djeca nisu cijepljena jednostavno zato jer su otkazani svi rutinski posjeti liječniku.

Drugo izvješće CDC-a ukazuje na to da je postotak petomjesečne djece koja su bila cijepljena u svibnju 2020. iznosio 49,7% u usporedbi s prethodnim godinama kada je stopa bila više od 66%. Prema znanstvenom članku iz Scientific American-a, zdravstveni službenici New Yorka naveli su da je stopa cijepljenja djece mlađe od 2 godine pala za 63% tijekom prva dva mjeseca zaključavanja u odnosu na prethodne godine.

Istodobno s ovim padom cijepljenja dojenčadi, evidentan je ukupni pad izvješća o neželjenim reakcijama nakon cijepljenja dojenčadi u CDC-ovom sustavu izvještavanja o neželjenim reakcijama cijepljenja (VAERS). VAERS je sustav “pasivnog nadzora” koji CDC koristi za praćenje bilo koje potencijalne ozljede od cjepiva primljenog putem injekcije u SAD-u.

Tamo gdje je broj izvještaja o štetnim događajima za novorođenčad starosti dva mjeseca i manje bio neprekidno iznad 4.000 za razdoblje od 2016. do 2019., u 2020. godini pao je na samo 2.303 – približno upola manje od uočenog broja iz prethodnih godina.

Zanimljivo je da je došlo i do naglog pada u izvješćima o sindromu iznenadne dojenačke smrti (SIDS), kao što se vidi na donjoj slici. Tamo gdje je stopa izvještavanja o SIDS-u između 2014. i 2019. približno oko 20 izvještaja, u 2020. godini pada za 75% na samo 5 izvještaja.

To je daleko najniži godišnji broj zabilježen u povijesti VAERS-a, gdje je drugi najniži iznosio 13 slučajeva zabilježenih u 2008. i 2009. godini.

Broj prijavljenih smrti od SIDS-a od 2014. do 2020. godine

O ukupnom padu smrtnosti dojenčadi (tj. Djece mlađe od jedne godine) također su izvijestili Becker i Blaxill u lipnju 2020. godine. Njihovo izvješće, temeljeno na podacima Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku CDC-a, pokazalo je nagli pad smrtnosti između veljače i svibnja 2020. Stopa je nastavila padati do 1. rujna 2020. godine ukupnim smanjenjem smrtnosti od približno 50 djece tjedno ili 12,5%.

Uz to, pomoću baze podataka VAERS opažen je pad spontanih pobačaja u 2020. godini. Tamo gdje je stopa bila između 31 i 47 izvještaja u periodu od 2014. do 2019. godine, 2020. godine taj broj je pao na samo 20, kao što je prikazano na donjoj slici.

To je najmanji broj spontanih pobačaja od 2005. godine, što je neposredno nakon što je CDC izdao preporuku za cijepljenje protiv gripe za trudnice u bilo kojem tromjesečju trudnoće. To je možda posljedica općeg pada cijepljenja u populaciji SAD-a, što bi uključivalo trudnice koje su primale cjepiva protiv gripe i Tdap.

Prijavljeni spontani pobačaji 2014. – 2020.

Padovi u izvještajima VAERS-a o smrtnosti od SIDS-a i spontanog pobačaja sugeriraju vezu između smrti dojenčeta i fetusa i cijepljenja. Kako je pad stope cijepljenja pružio jedinstvenu priliku da se pojasni prisutnost ili odsutnost takvih korelacija, ti učinci zahtijevaju minimalno daljnje istraživanje.

Javno financirana CDC-ova baza podataka o sigurnosti cjepiva (CDC Vaccine Safety Datalink), koja sadrži medicinsku dokumentaciju više od 9 milijuna pacijenata, nažalost je zatvorena za neovisne istraživače (tj. one izvan CDC-a). To je sramota za plakanje jer bi ova baza podataka bila savršeno sredstvo za izravno proučavanje tih učinaka.

VAERS daje nepotpunu sliku veličine učinka jer je riječ o dobrovoljnom, pasivnom nadzornom sustavu gdje se neželjene reakcije strašno malo prijavljuju.

Prošlo je puno vremena dok službenici CDC-a nisu otvorili javnosti robusniju i detaljniju bazu podataka o sigurnosti cjepiva, koja služi da bi se bolje razumjeli učinci koje ovdje predstavljam i bolje se zaštitili od štetnih reakcija cijepljenja, uključujući one koji dovode do smrtnosti novorođenčadi i fetusa«. (https://childrenshealthdefense.org/defender/covid-lockdown-vaccine-rates-dropped-so-did-sids-deaths/)

Vigor Colnar, https://dokumentarac.hr/cijepljenje/tijekom-zakljucavanja-za-vrijeme-pandemije-covida-19-padala-je-stopa-cijepljenja-a-s-njom-i-broj-umrlih-od-sids-a/

Povezane objave

PRIJE IZBORA – HDZ-ova nova politika za manjine

HF

Mađari se boje objave ugovora o prodaji Ine

hrvatski-fokus

Preopasan projekt »Dalija«

HF

Zatvoren IDS-ov krug pogodovanja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više