Hrvatski Fokus
Hrvatska

Plaža Pasjača u Konavlima

Hrvatska dokazuje svoje miroljubive namjere prema susjedima, ali i privlači turiste

 

Plaža Pasjača nalazi se ispod konavoskoga sela Popovići, na mjestu gdje ne pretjerano strma staza vodi preko 250 metar visoke litice do azurnoga mora. To što je 2020. dobila Pasjača laskavi naziv najbolje europske plaže duguje i divljoj prirodi, otvorenom moru, dalijevski strmim sivocrvenkastim klifovima a možda i Koroni, jer čovjek tu nalazi svoj mir, daleko od opće psihoze. Plaža je relativno malena, tako da bi više od pedesetak kupača  tu već stvaralo gužvu. Poviše plaže nalaze se konavoska sela Popovići i Radovčići sa skladnim kamenim kućicama, ponudom domaće hrane i opuštenim, vedrim i radišnim mještanima. Plodno i prostrano Konavosko polje nalazi se sjevernije, oko Popovića i Radovčića pretežno su maslinici, čempresi i smokve. 

Istočni dio Konavala sve do Višnjića i Prevlake ima autohtonu arhitekturu, na uzvisinama lijepe crkvice i kapelice, pa za razliku od Zagreba, Bruxellesa, Pariza, Venecije gdje su kuće od opeke ovdje kamena ima u izobilju, toliko da i krave i koze stanuju u kamenim štalama. Pored Pasjače postoji tunel koji provodi oborinske vode iz nekada naplavnoga Konavoskoga polja, a iznad plaže je nogometno igralište kakvo nemaju do Poljuda. Staza do plaže je blaga kosina zaštićena ogradom, ali ipak ne čini mi se zgodnom idejom voditi djecu tamo, jer kada je more valovito plaža je zaista nezgodna. Pridvorje sa starim samostanom, Soko kula, Cavtat, Prevlaka su vrlo blizu, kao i zračna luka Čilipi.

Ne mogu shvatiti da se ljudi sabijaju u betonjare velikih gradova kada postoji toliki pusti prostor Like, otoka, Zagore, Hercegovine ; danas i sa strujom, tekućom vodom i cestom. Mislim da je i korona dala novi adut u ruke Hrvatskoj koja ima puno seoskoga prostora i nerazvikanih uvalica, i gdje je moguće poljoprivredu kombinirati sa obrtom, turizmom i nekim poslom u gradu. Pri tome se ne smije dogoditi da se zbog brze zarade uništi stoljetni način života i ambijentalna ljepota, a sve zbog bolesne ambicije koja vodi državu u propast. Na primjeru otoka Šipana kojega je turistička devastacija relativno malo zahvatila vidjet ćemo jesu li dubrovačke vlasti ozbiljne, ili će pogodovati građevinskom lobiju.

Utvrdu Prevlaka obnavlja Društvo prijatelja dubrovačke starine na čast i slavu hrvatske države, tamo će biti Muzej austrougarske mornarice te akvarij. Time Hrvatska dokazuje svoje miroljubive namjere prema susjedima, ali i privlači turiste iz Austrije, Češke, Mađarske koji su vrlo zainteresirani za taj dio zajedničke povijesti. Istočne Konavle su kraj koji ima blistavu budućnost, naravno ako se bude radilo pametno i imalo umjerene ciljeve; što danas nazivaju održivi razvoj i izbjegavanje ekonomske monokulture !

Teo Trostmann

Povezane objave

Zabranjen nastup Anti Nazoru u varaždinskoj županijskoj palači

HF

Daliji Orešković ukrali antikorupcijski patent

HF

Gdje su babe, žabe, rade, antife…?

HF

Nema više Miletićeva prosinca u Puli

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više