Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Hrvatska čitaonica iza “mesare Matijević”

Popis i dostupni broj članova 55 hrvatskih udruga u Srbiji

 

Gdje se u Subotici nalazi „Hrvatska čitaonica“ ne zna 999 od tisuću Subotičana. Možete je naći samo ako pitate gdje je mesnica „Matijević“ na Beogradskom putu, jer je to orijentir. Osobno sam, dolazeći prvi put u Suboticu, to iskusio jer su mi djelatnici u Gradskoj knjižnici u centru grada dali taj podatak! Vozeći auto u tom pravcu namjerno sam svakih sto metara stao i pitao za „Hrvatsku čitaonicu“. Nitko nije znao, a onda bih upitao za mesnicu „Matijević“ na Beogradskom putu. Ona je bila poznata svima! Kada dođete ispred mesnice „Matijević“ na Beogradskom putu i pitate za „Hrvatsku čitaonicu“ imate šanse 1:10 da vam netko kaže da se ona nalazi „odmah tu, iza mesnice“ (na slici u krugu) i pokaže vam početak Ulice Bele Gabrića.

Ulazite u tipičnu vojvođansku seosku ulicu i ponovo pitate koja je od kućica u njoj „Hrvatska čitaonica“. Sada imate šanse 1:2 da vam netko pokaže drvenu kapiju treće kuće sa desne strane ulice (prva je mesara „Matijević“, druga stambena višekatnica), a onda uočavate i natpis na prizemnoj kući (sa dva prozora do ulice) na kojem piše da je to bila kuća Bele Gabrića koju je on poslije smrti ostavio hrvatskoj zajednici u Subotici. Na kući su poslije toga obnovljeni svi građevinsko-zanatski radovi i ona je sjedište famozne udruge „Hrvatska čitaonica“! I nije problem kako izgleda „Hrvatska čitaonica“, već to da za nju skoro nitko u Subotici ne zna!!!

Kada prođete kroz kapiju i malo dvorište, lijevo iza kuće je ulaz u kuću. Iz predsoblja se ide u kuhinju i kupatilo, a lijevo u dvije sobe do ulice između kojih je porušen pregradni zid. Iz te prostorije veličine oko 8 x 4 metra „upravlja“ se kompletnom hrvatskom književnom djelatnošću u Republici Srbiji, svim ovdašnjim hrvatskim piscima (profesionalnim i amaterskim) i svim njihovim djelima, a po osobnom ukusu Tomislava Žigmanova. „Hrvatska čitaonica“ dodjeljuje i Nagradu za životno dijelo osobama odabranim također po ukusu Tomislava Žigmanova, a sve što treba oko toga tu će „srediti“ Katarina Čeliković, jedina promoterica sveopće kulture u Hrvata u Republici Srbiji.

Tomislav Žigmanov već desetljećima odlučuje koji pisci u ovdašnjem hrvatskom korpusu (i šire) su „podobni“, a koji nisu i pri tom čak i tko je od njih koliko Hrvat ili nije Hrvat, pri čemu favorizira prije svega sebe, a potom bunjevštinu i bunjevačku ikavicu. A sve spada u projekat pristranih interpretacija i prešućivanja povijesne uloge Hrvata u Srijemu (o čemu uskoro slijede detaljni prikazi, odnosno dokazi).  

Ne postoji drugi čovjek u 57.900 Hrvata u Republici Srbiji koji odlučuje o njihovoj književnoj produkciji te tako Tomislav Žigmanov po svom pristranom ukusu čini negativnu selekciju u književnosti, ali i u svim drugim vidovima kulture ovdašnjih Hrvata. Od toga je napravio biznis preko kojeg prisvaja ogroman novac, a uz njega i Katarina Čeliković, njen suprug Filip Čeliković, Darko Vuković („jedini“ dizajner u ovdašnjih Hrvata) i još neki ljudi, a sve se svodi na sve uži krug po sistemu „ja tebi, ti meni“ (posljednja je brošura HNV-a).

Nositelj ove radnje je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, čiji je nezamjenjivi ravnatelj od osnutka (12 godina) Tomislav Žigmanov, a od udruga upravo „Hrvatska čitaonica“ u kojoj se na mjestu predsjednice mjenjaju Katarina Čeliković i Bernadica Ivanković i ove dvije institucije (uz NIU „Hrvatska riječ“) obrću veliki novac koji pripada svim Hrvatima u Republici Srbiji.

Na portalu Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata vidi se da je službeno registrirano 55 hrvatskih udruga u Republici Srbiji i po broju članova 16 ih je većih od „Hrvatske čitaonice“, 7 jednakih, a za neke udruge (primjerice beogradske) nema podataka, a sigurno su brojnije po članstvu od „Hrvatske čitaonice“:

BANAT (2):

Hrvatsko kulturno udruženje „Antun Gustav Matoš“ – Zrenjanin  (nema podatka)

Udruga banatskih Hrvata – Zrenjanin (nema podatka)

BEOGRAD I OSTATAK SRBIJE (3):

HKD ,,Hrvatski kulturni centar” – Beograd (nema podatka)

Udruga Široko – Niš (nema podatka)

Zajednica Hrvata Beograda „Tin Ujević“ (nema podatka)

PODUNAVLJE (9):

Hrvatska kulturno pjevačka udruga „Zora“ – Vajska 15 članova

Hrvatska udruga građana “Bezdanska marina” – Bezdan  (nema podatka)

Hrvatsko kul.-prosv.društvo „Silvije Strahimir Kranjčević“ – Bereg 50 članova

Hrvatsko kul.-umjet. prosvjetno društvo „Dukat“ – Vajska-Bođani 35 članova

Hrvatsko kulturno-umjetničko-prosvjetno društvo „Matoš“ – Plavna 65 članova

Kulturno- prosvjetna zajednica Hrvata „Šokadija“ – Sonta 140 članova

Kulturno-umjetničko društvo Hrvata „Bodrog“ – Bački Monoštor 130 članova

Udruga građana “Tragovi Šokaca” – Bač (nema podatka)

Udruženje građana Hrvata Šokaca “Ante Jakšić” – Bereg (nema podatka) SOMBOR I OKOLICA (4): Hrvatsko kulturno društvo „Vladimir Nazor“ – Stanišić 20 članova

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor“ – Sombor 300 članova

Hrvatsko-bunjevačko kul.-umjet. druš. „Lemeš“ – Svetozar Miletić 95 članova

Udruženje građana „Urbani Šokci“ – Sombor 25 članova

SRIJEM I NOVI SAD (15):

Društvo hrvatske mladeži Zemuna – Zemun 50 članova

Društvo za očuvanje tradicije šokačkih Hrvata „Gibarac“ – Gibarac 200 članova

Hrvatska čitaonica ,,Fischer” – Surčin (nema podatka)   

Hrvatski kulturni centar – Novi Sad (nema podatka)

Hrvatski kulturni centar „Srijem“ – Hrvatski dom – Sr. Mitrovica 250 članova

Hrvatsko kulturno društvo „Ljuba“ – Ljuba 50 članova

Hrvatsko kulturno društvo „Šid“ – Šid 110 članova

Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo „Jelačić“ – Petrovaradin 400 članova

Hrvatsko kul. prosv. umjet.društvo „Stanislav Preprek“ – N. Sad 50 članova

Hrvatsko kulturno- prosvjetno društvo „Matija Gubec“ – Ruma 300 članova

Hrvatsko kult.-prosv. društvo „Stjepan Radić“ – Novi Slankamen 70 članova

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Sveta Barbara“ – Vrdnik  (nema podatka)

Hrvatsko kult.-umjet. prosvjetno društvo „Tomislav“ – Golubinci 100 članova

Hrvatsko prosvjetno društvo “Franjo Štefanović” – Petrovaradin (nema podatka)

Zajednica Hrvata Zemuna „Ilija Okrugić“ – Zemun 90 članova

SUBOTICA I OKOLICA (20):

Agencija za medije i kulturu “CroS” – Subotica 10 članova

Festival hrvatskih duhovnih pjesama „Hosanafest“ – Subotica 15 članova

Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame Tavankut (nema podatka)  

Hrvatska čitaonica – Subotica 50 članova

Hrvatska glazbena udruga „Festival bunjevački pisama“ – Subotica 50 članova

Hrvatska likovna udruga „CroArt“ – Subotica 35 članova

Hrvatska udruga kulture „Lajčo Budanović“ – Mala Bosna 40 članova

Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“ – Subotica 300 članova

Hrvatsko akademsko društvo 70 članova

Hrvatsko kulturno umjetničko društvo „Kolo“ (nema podatka)

Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Matija Gubec“ – Tavankut 300 članova

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Ljutovo“ – Ljutovo 50 članova

Hrvatsko kulturno–prosvjetno društvo „Đurđin“ – Đurđin 100 članova

Katoličko društvo „Ivan Antunović“ – Subotica 80 članova

Matica hrvatska Subotica – Subotica (nema podatka)

Pučka kasina 1878. – Subotica (nema podatka)

Udruga „Naša djeca“ 30 članova

Udruga bunjevačkih Hrvata „Dužijanca” – Subotica 45 članova

Udruga građana CroV – Subotica 30 članova (neke udruge nisu navedene na portalu ZKVH iz nepoznatih razloga, primjerice “Sorog” iz Vajske, udruga za skupljanje novca CRO Fondcija iz Subotice i dr.)

I brojnost članova udruge ne mora biti presudna, ali je logično da u udrugama sa brojnijim članstvom postoje kvalitetniji ljudi, da ne govorimo u udrugama u velikim gradovima (Sombor, Novi Sad, Beograd, Niš).

Podaci za „Hrvatsku čitaonicu“ su također na portalu ZKVH): Upitan je i ovoliki broj članova „Hrvatske čitaonice“ (50) ali i pored toga iz djelatnosti se vidi da „Hrvatska čitaonica“ drži sva književna događanja ovdašnjih Hrvata preko manifestacija koje su sve dodjeljene njoj („Dani Balinta Vujkova“; „Lira naiva“, „Pokrajinska smotra recitatora“, „Književno prelo“…), čak i dodjela Nagrade za životno djelo (!?). Jasan je monopol, a time koncentracija novca i mogućnost manipuliranja njime (što je već svima jasno). Dodjela Nagrade za životno djelo od strane jedne osrednje hrvatske udruge je veliko omalovažavanje i poniženje za pojedince koji zaista imaju veliki doprinos u kulturi ovdašnjih Hrvata, ali i među tim imenima se pravi selekcija po ukusu Tomislava Žigmanova. Ovo se inače događa na svim poljima kulture, a ista je situacija i na političkom planu, jer je Tomislav Žignamov, vremenom eliminirajući sve svoje neistomišljenike i upošljavajući samo svoje najodanije poltrone, ljigavce i mediokritete, postao prvi čovjek kulture i prvi čovjek politike među 57.900 Hrvata u Republici Srbiji, pri čemu je već do sada učinio neprocijenjivu štetu cijeloj toj zajednici. To se mora hitno promjeniti!

Miroslav Cakić, Novi Sad, 23. veljače 2021.

Povezane objave

Nikola Kirigin – poduzetnik, emigrant, politički djelatnik, novinar, idealist

hrvatski-fokus

Proslava 50. obljetnice HKM St. Gallen i predstavljanje jubilejske monografije

hrvatski-fokus

MOJA SOBA U TUĐINI

HF

REZERVAT – Zaštita prirode ili novi progon Hrvata

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više