Hrvatski Fokus
Hrvatska

Kapetan i “lekar” tzv. Srpske vojske Krajine odlučivao o sudbinama ljudi

Radovan Karadžić je na Palama 1995. odlikovao Vojislava Stanimirovića “za ratne zasluge u Podunavlju”

 

Jedna od osoba koja je vrlo aktivno sudjelovala u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku je i dr. Vojislav Stanimirović, nekada rezervni oficir JNA na čelu saniteta i gradonačelnik Vukovara u vrijeme srpske okupacije, ministar u zločinačkoj Vladi tzv. Republike Srpske Krajine, kapetan tzv. Srpske vojske Krajine, a danas visoko rangirani političar vladajuće Srpske samostalne demokratske stanke (SDSS). 

Kapetan Vojislav Stanimirović bio je predsjednik Vojno lekarske komisije (VLK) krajinske vojske i uz ostale članove komisije odlučivao koga poslati na front protiv Hrvatske ili odrediti ga za radnu obvezu. Radilo se o ljudima koji su pod tom komisijom i njegovim predsjedavanjem bili upućivani u krajinsku vojsku ili na radnu obvezu.

Mnogi su Hrvati, Mađari, Slovaci i drugi na okupiranim područjima su od strane agresorske vojske i njihove komisije završavali na ratištima i bili su prisiljeni ratovati protiv Hrvatske ili su bili prisiljeni na radnu obvezu kopanja rovova i drugih poslova koje su im agresori odredili. Mnogi su na ratištima stradavali, bili mučeni, ponižavani i maltretirani. 

Da je opijenost pobjedom lišavala je Stanimirovića veze sa surovom stvarnošću o tome govori podatak da je i nakon što je bio potpisan Erdutski sporazum 12. studenoga 1995. godine nastavio dalje djelovati o čemu svjedoči dokument broj 1373 sa zasjedanja vojno lekarske komisije u Vukovaru od 28. studenoga 1995. godine. 

Radovan Karadžić jedan od najvećih balkanskih krvnika odlikovao je na Palama 1995. Vojislava Stanimirovića „za ratne zasluge u Podunavlju“.

Kapetan tzv. Srpske vojske Krajine Vojislav Stanimirović bio je dio sustava, koji je odlučivao o sudbinama ljudi i koji je činio brojne ratne zločine.

Antun Ivanković

Povezane objave

Osamsto milijuna kuna dali EU-u

HF

HRVATSKA, ŠTO SAD? – Poslije 25 godina

HF

AFORIZMI – Bolje je – budimo bolji

HF

Vladajuća oligarhija

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više