Hrvatski Fokus
Religija

Sakralni motivi Lukše Peke

Svojim sakralnim motivima obogatio je aktualnu likovnu produkciju

 

Akademski slikar iz Dubrovnika, Lukša Peko, vrlo je poznato i cijenjeno ime u suvremenoj likovnoj produkciji, autor je respektabilnog opusa, izlagao je na mnogim samostalnim izložbama u domovini i svijetu. Dio svoga nadahnuća posvetio je i nizu djela sa sakralnim motivima, od kojih se posebice ističe nekoliko grafika, u tehnici bakropisa,Sveti Sebastijan i bakropisa akvatinte, Crveni stup s Mesijom i Anđeli i zvijeri, u formatu 60 x 50 cm. Opus od nekoliko reprezentativnih motiva izveden u dubokom tisku (grafika je danas doista vrlo rijetka tehnika s kojom umjetnici izlaze u javnost, traži značajnu vještinu i potpunu predanost autora), dočarava, približuje promatraču trenutke drevnoga i svetoga kroz izrazitu simboliku i poruku,upućujući ga na promišljanje, na sve dublje poniranje u vlastitost. Također, ovom prigodom ukazujemo i na djelo, Krist iz Međugorja, ulje na platnu, 45 x 35 cm, uz dominirajuću svijetlu podlogu pozadine, valovitih brda s tamnim križem i izmučenim tijelom Isusa Krista.

Doista, djelo vrlo životvornog dojma, osjećaj stvarnosti natkriljuje raspeto tijelo, muk, posvemašnja tišina. Lukša Peko je sa svojim sakralnim motivima obogatio aktualnu likovnu produkciju, zadržavajući pritom jasnu simboliku djela i osobitu specifičnost osobnog autorskog izraza.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Snaga Božja i “slojevitost” Božića

HF

SOLUS CATHOLICUS – Neki aspekti diktature relativizma

HF

SOLUS CATHOLICUS – Pobjeda nad svijetom

HF

Moja probuđena vjera

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...