Hrvatski Fokus
Društvo

PLANIRANA PANDEMIJA – Film “Zaraza” iz 2011. godine

Radnja se tiče širenja virusa prenose strane dišnih kapljica i fomita

 

Američki film Zaraza (Contagion) iz 2011. godine, koji je režirao Steven Soderbergh, dokaz je, i to višestruki, planske pandemije. Soderberghov glumački ansambl uključuje Marion Cotillard, Matta Damona, Laurencea Fishburnea, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet, Bryana Cranstona, Jennifer Ehle i Sanaau Lathan. Radnja se tiče širenja virusa prenose strane dišnih kapljica i fomites. Pokušaji medicinskih istraživača i zdravstvenih djelatnika javnih identificirati i suzbijanju bolesti, gubitak društvenog poretka u pandemiju, i uvođenje cjepiva kako bi se zaustavio njegovo širenje. Kako bi slijedio nekoliko interaktivnih linija radnje, film koristi multi-narativni stil “hiperveza kina”, populariziran u nekoliko Soderberghovih filmova. Redatelj Steven Soderbergh, scenarij Scott Z. Burns. Glavne uloge: Marion Cotillard, Matt Damon, Laurence Fishburne, Jude Law, Gwyneth Paltrow, Kate Winslet, Bryan Cranston, Jennifer Ehle,

Sanaa Lathan… Distributer: Warner Bros. Trajanje: 106 minuta. Proračun: 60 milijuna dolara, a zarada u kinima 136,5 milijuna dolara.

Nakon njihove suradnje na The Informant! (2009.), Soderbergh i scenarist Scott Z. Burns razgovarali su o filmu koji prikazuje brzo širenje virusa, nadahnut epidemijama poput izbijanja SARS-a 2002.–2004. i pandemije gripe 2009. Burns se konzultirao s predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije, kao i s medicinskim stručnjacima poput W. Iana Lipkina i Larryja Brillianta. Glavno snimanje započelo je u Hong Kongu u rujnu 2010., a nastavilo se u ChicaguAtlantiLondonuŽenevi i San Franciscu do veljače 2011. godine.

Zaraza je premijerno prikazana na 68. Venecijanskom međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji u Italiji 3. rujna 2011., a kazališno je puštena u prodaju 9. rujna 2011. Komercijalno je film zaradio 136,5 milijuna američkih dolara u odnosu na produkcijski proračun od 60 milijuna američkih dolara. Kritičari su film pohvalili zbog njegove pripovijesti i izvedbi, kao i znanstvenici zbog njegove točnosti. Film je obnovio popularnost 2020. godine zbog pandemije COVID-19.

Sadržaj

Vraćajući se s poslovnog putovanja u Hong Kongu, Beth Emhoff se sastaje sa svojim bivšim ljubavnikom tijekom odmora u Chicagu. Dva dana kasnije, kući u predgrađu Minneapolisa, Betina supruga, Mitch je odveze u bolnicu kad zadobije napadaj. Umrla je od ranije nepoznatog virusa. Vraćajući se kući, Mitch otkriva da je i njegov posinak Clark umro. Mitch je izoliran, ali utvrđeno je da je prirodno imun. Nakon puštanja, Mitch zaštitnički drži kćer tinejdžericu Jory u karanteni kod kuće.

U Atlanti se predstavnici Odjela za nacionalnu sigurnost sastaju s dr. Ellisom Cheeverom iz Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zbog zabrinutosti da bi bolest mogla biti bio oružje. Cheever šalje dr. Erin Mears, službenicu Epidemiološke obavještajne službe, u Minneapolis gdje pronalazi sve koji su imali kontakt s Beth. Ona pregovara s oklijevajućim lokalnim birokratima o izdvajanju sredstava za odgovor na javno zdravstvo. Ubrzo nakon toga, Mears se zarazi i umre. Kako se novi virus širi, nekoliko je gradova stavljeno u karantenu, što izaziva paniku, široku pljačku i nasilje.

U CDC-u dr. Ally Hextall utvrđuje da je virus kombinacija genetskog materijala s virusa svinja i šišmiša. Znanstvenici nisu u stanju otkriti staničnu kulturu za uzgoj novoidentificiranog MEV-1. Ako utvrdi da je virus previše virulentan da bi se mogao istraživati ​​u više laboratorija, i ograničava sav rad na jedno vladino mjesto. Hextall naređuje istraživaču sa Sveučilišta Kalifornija dr. Ianu Sussmanu da uništi njegove uzorke. Vjerujući da je blizu pronalaska održive stanične kulture, Sussman krši poredak i utvrđuje uporabljivu staničnu kulturu iz koje Hextall razvija cjepivo. Znanstvenici utvrđuju da se virus širi respiratornim kapljicama ifomites, s 0 od četiri kad virus mutira; oni predviđaju da će 1 od 12 posto svjetske populacije biti zaražen, sa stopom smrtnosti od 25-30 posto.

Teoretičar urote Alan Krumwiede blogova o virusu. Tvrdi da se izliječio od virusa pomoću homeopatskog lijeka izvedenog iz forzicije. Ljudi koji traže forziciju nasilno preplavljuju ljekarne. Krumwiede, lažirajući da je zaražen da bi potaknuo prodaju forzicije, uhićen je zbog urote i prijevare s vrijednosnim papirima.

Hextall se cijepi eksperimentalnim cjepivom, a zatim posjeti svog zaraženog oca. Ne ugovara MEV-1 i cjepivo je proglašeno uspjehom. CDC dodjeljuje cijepljenje lutrijom na temelju rođendana. Do tada je broj žrtava pandemije dosegao 2,5 milijuna u SAD-u i 26 milijuna u svijetu.

Ranije u Hong Kongu, epidemiolog Svjetske zdravstvene organizacije dr. Leonora Orantes i službenici javnog zdravstva pročešljali su sigurnosne video kasete Bethinih kontakata u kasinu u Macau i identificirali je kao slučaj s indeksom. Vladin dužnosnik Sun Feng otima Orantesa kao polugu za dobivanje cjepiva za njegovo selo, držeći je mjesecima. Službenici SZO-a pružaju selu najranija cjepiva i ona je puštena. Kad sazna da su cjepiva bila placebo, odlazi upozoriti selo. Mitch organizira Joryju kućnu “maturu“, jer se život počinje vraćati u normalu.

U povratku u slučaj prelijevanjabuldožer iz Emhoffove tvrtke čisti prašumu u Kini uznemirujući šišmiše. Jedan šišmiš pronađe sklonište u svinjogojskoj farmi i ispusti zaraženi komad banane koji svinja tada pojede. Svinju se kolje, a priprema je kuhar u casinu u Macau, koji virus prenosi Beth rukovanjem.

Uloge

Marion Cotillard kao dr. Leonora Orantes, epidemiologinja Svjetske zdravstvene organizacije bila je oduševljena pridruživanjem projektu zbog straha od bolesti.

Glavni cilj Orantesa je pronaći podrijetlo patogena MEV-1. Cotillard, ljubitelj Soderberghovog djela, prvi se put susreo s redateljem u Los Angelesu u Kaliforniji. Francuska glumica bila je oduševljena scenarijem jer ju je “jako brinula klica. Oduvijek su me… na neki način plašile sve te bolesti. Dakle… bilo je stvarno nešto što me stvarno zanimalo”. Soderbergh je rekla da Orantes “zapada u situacije i mora se baviti kulturnim, ali i znanstvenim pitanjima koja su ponekad u suprotnosti”, te napominje da ima “profesionalno”, ali tvrdoglavo, “udaljeno” i “nepristrano” ponašanje. “Tijekom priče joj se dogodi nešto što uzrokuje značajan emocionalni pomak.”

Matt Damon, česti suradnik Soderbergha, izabran je za portretiranje Mitcha Emhoffa. Damon je na svoj lik gledao kao na utjelovljenje “svakoga” – pojedinca koji se vidi kao “jedno od ljudskih lica supervirusa” nakon smrti njegove supruge i posinka. Soderbergh je također primijetio Mitchev “uobičajeni pojedinačni” nedostatak medicinskog i znanstvenog znanja, iako je održavanje dinamične i uvjerljive situacije bilo izazov za redatelja, jer se brinuo da će Emhoff biti jednodimenzionalni lik. Soderbergh je smatrao da Damon razumije koncept i obratio se zabrinutostima proizvođača. “Nikad ga ne uhvatite kako glumi”, rekao je Soderbergh. “U njegovom nastupu nema ispraznosti, nema samosvijesti; kao da kamera nema.” Književnik Scott Z. Burns poslao mu je kopiju skripte s priloženom bilješkom “pročitaj ovo pa idi oprati ruke”. Damon se prisjetio: “Jednostavno stvarno želim biti u ovom filmu. Bio je to sjajan, prikovan, vrlo brzo pročitan i zaista uzbudljiv i stvarno užasan, ali uspio je biti zaista dirljiv.” 

Soderbergh se divio Fishburneovoj sposobnosti da u prethodnim filmovima prikaže naglašenu i asertivnu figuru. Fishburneu je Cheever bio “pametan”, “kompetentan” liječnik koji je često predstavljao “glas razuma”. Jednom kad je razgovarao s W. Ianom Lipkinom, virologom i profesorom na Sveučilištu Columbia, složenost lika za glumca više nije postojala. Fishburne je izjavio: “Osobne stvari koje imam kao Ellis Cheever govorio je mojoj zaručnici, uskoro supruzi, Sani Lathan, otići iz grada, otići, spakirati se, ne razgovarati. To je stvarno lako. Mislim da će to učiniti svako ljudsko biće u toj situaciji.”

Iako se čini da je teoretičar urote Alan Krumwiede (glumi ga Jude Law) antagonist, producent Gregory Jacobs misli da “u smislu on također predstavlja gledište publike”.

Krumwiede je gorljivi teoretičar urota koji je, prema zakonu, takozvani indeksni pacijent za “ono što postaje paralelna epidemija straha i panike”. “Definitivno smo željeli da on ima mesijanski niz”, rekao je Soderbergh s kojim je Law razgovarao tijekom procesa stvaranja lika. Dvojica muškaraca razgovarali su o nastupima i ponašanju tipičnog antivladinog teoretičara urote. Producent Gregory Jacobs komentirao je da je “ono što je zanimljivo to što zapravo niste sigurni u njega. Da li vlada zaista nešto skriva i djeluje li biljni lijek o kojem govori doista? Mislim da svi u jednom trenutku sumnjamo da ne dobivamo cijelu istinu i u tom smislu Krumwiede predstavlja gledište publike. ” 

Gwyneth Paltrow je bila u ulozi Beth Emhoff. “Mama koja radi”, kako je opisala Paltrow, Beth je središnja figura u detektivskom procesu. Unatoč tomu što je među prvim žrtvama virusa, Paltrow je vjerovala da je Beth imala “sreće” jer je mislila da je preživjelima bolesti prepušteno da se nose s novim teškim uvjetima svakodnevnog života, poput pronalaska hrane i pitke vode. Kad je bila u Hong Kongu, Paltrow je Soderberghu naložio da fotografira kako bi se koristile u filmu i priznala da je zabrinuta zbog zadatka. “Bila sam samo još jedan turist koji se slikao”, rekla je i dodala, “Osjetila sam mali pritisak. Kad vam Steven Soderbergh da foto-zadatak, bolje da se vratite s nečim pristojnim.”

Kate Winslet, kao Dr. Erin Mears, s epidemije obavještajne službe službenika, istraživala je svoj lik u Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti. Istražujući svoj karakter, Winslet je putovala u Centre za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), trenutačno u Atlanti u državi Georgia, gdje se savjetovala sa sadašnjim i bivšim službenicima Epidemic Intelligence Servicea kako bi dobila uvid ne samo u svakodnevni život, već i na vrste osobe kvalificirane za to zanimanje. “To su ljudi koje je moguće poslati u ratna područja gdje je izbio novi virus. Strah nije opcija. Ako ga osjete, nauče ga odgurnuti u stranu.” Winslet je smatrala da je Mears mogao epidemiju spustiti “na razinu laika”, tako da je gledatelj mogao shvatiti njezin opseg, a da znanost ne povuče priču. 

Bryan Cranston u ulozi kontraadmirala Lylea Haggertyja, u korpusu američke službe javnog zdravstva. Jennifer Ehle kao dr. Ally Hextall, znanstvenica je iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Soderbergh je vidio Ehleinu izvedbu u filmu Michael Clayton (2007.), iako je u konačnici prekinut prije izlaska filma, i ponukalo ga je da joj ponudi ulogu u zarazi. “Dugo je znao tko je Jennifer, a ovo, iskreno, nije trebalo puno razmišljati”.

Elliott Gould kao dr. Ian Sussman kao znanstvenik sa Sveučilišta California u San Franciscu, medicinskog kampusa, Sussman identificira staničnu kulturu sposobnu za uzgoj virusa.

Chin Han kao Sun Feng je govorio o razvoju svog lika: “Počeo je kao ozbiljan, ozbiljan vladin dužnosnik, a onda kako film bude odmicao otkrivate drugu stranu njega i njegove tajne agende.”

Vid Hinković

Povezane objave

Važnost cjelovitosti spoznaje u integriranom nastavnom predmetu Priroda i društvo

hrvatski-fokus

AFORIZMI – Lijepa naša – mlada snaša

HF

Nesposobnost djece za školu

hrvatski-fokus

MUDROSITNICE – U nevolji: “Pomozi, Bože!”

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više