Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Kreće utrka za 5G mrežu u Hrvatskoj

Tonko Obuljen: Mislim da smo se jako dobro pripremili

 

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), na svom je Vijeću usvojila okvirni plan dražbe, što je prvi korak u procesu dodjele frekvencijskih pojaseva operatorima na kojima će se graditi 5G mreža. Na ime dozvola u proračun će se sliti oko 300 milijuna kuna. U javnu raspravu, odlučeno je idu tri plana za dodjelu frekvencijskog spektra na 700 MHz, 3,6 GHz te dodjela frekvencija u pojasu 26 GHz. Nakon javne rasprave koja će trajati do početka svibnja, HAKOM će razmotriti prijedloge i definirati konačno sve parametre te proces i uvjete dražbe.

Tada slijedi faza u kojoj se operativno priprema sama dražba, koja bi se trebala odviti putem posebnog softvera u više krugova, te se nadmetanje očekuje u lipnju, a konačno izdavanje dozvola za frekvencijske 5G pojaseve u srpnju. Prema trenutačnim planovima, svi oni koji budu izlicitirali svoje 5G frekvencijske blokove trebali bi u ovoj godini jednokratno uplatiti iznose za njih. Predviđena je mogućnost i da se otplati cijena u roku od deset godina, ali tada uz kamate odnosno po nešto višoj cijeni, piše Večernji list.

Frekvencijske blokove koje operatori budu kupili imat će pravo uživati 15 godina s mogućnošću produljenja na dodatnih 5 godina.Dakle, dodjeljuju se blokovi u tri frekvencijska pojasa, svaki od tih pojaseva ima zasebne obveze i uvjete za operatore. Primjerice, u pojasu od 700 MHz uvjeti će propisivati obveze koje bi ih mogle potaknuti da dijele mrežu i istovremeno je izgrade na područjima gdje nije komercijalno atraktivna njena gradnja. Dio obveza operatora odnosi se i na pokrivanje prometnica i željezničkih pravaca koji također nisu prihodovno najatraktivniji, no kako kažu u HAKOM-u, morali su balansirati uvjete ne bi li imali optimalan rezultat pokrivenosti 5G signalom.
Osim HT-a, A1 Hrvatska, Telemacha, trenutačnih telekom operatora koji postoje na hrvatskom tržištu i prema do sadašnjim izjava potpuno su spremni za gradnju 5G-a, na dražbu se mogu javiti svi ostali zainteresirani čije su tvrtke usklađene s općim propisima RH.

Očekuje se da će svi blokovi biti dodijeljeni u pojasevima od 700 MHz te 3,6 GHz dok je interes za pojas 26 GHz puno manji. Tu se radi djelomično o korištenju spektra koji je oslobođen prelaskom na DVT-2 sustav zemaljskog digitalne televizije. To je spektar na 700 MHz, dok pojas 3,6 GHz minimalno koristi, a 26 GHz još nije bio korišten za pristup internetu. Kada se dodijeli cijeli spektar, odnosno ako operatori i industrija iskažu dovoljan interes, ostat će još spektra, za buduće neke dodjele. Povodom ove odluke HAKOM-a, nazvali smo i predsjednika Vijeća Tonka Obuljena, s kojim smo u niz navrata razgovarali upravo o pripremanju dražbe za dodjelu spektra za 5G.

– Vjerujem da je okvir dražbe te uvjeti i obveze koje iz njega proizlaze proinvesticijski. Vodili smo se primjerima zemalja EU s tim da smo iz jednadžbe izbacili velike i bogate zemlje budući da se s njima ne možemo mjeriti ni konfiguracijom terena odnosno troškovima ni veličinom tržišta – kazuje nam Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a te dodaje: – istina je, kasnili smo zbog pandemije, no, stoga smo pažljivo pratili sve ostale zemlje koje su pokrenule dražbe i naučili na njihovim primjerima. Mislim da smo se jako dobro pripremili. Surađivali smo s operatorima. S obzirom na veličinu i značaj ove operacije imali smo i konzultante, te sam jako zadovoljan ovim prvim okvirnim planom dodjele frekvencija, odnosno svim dokumentima koje šaljemo u javnu raspravu – kaže Tonko Obuljen.

Telekom operatori koji posluju u Hrvatskoj, HT, A1 Hrvatska i Telemach vrlo su zainteresirani za dodjelu spektra. HT i A1 u posljednje vrijeme ubrzano testiraju mogućnosti mreža. HT je pokrio 34 grada komercijalnom mrežom ali na postojećim već dodijeljenim frekvencijama. Istovremeno testirali su i nove frekvencije kao i A1 na uz privremene dozvole. Operatori očekuju, kako i često ističu i da država sudjeluje u investicijama u 5G tehnologije, no za sada nema konkretnijih odgovora u tom smjeru. Javna rasprava pokazat će imaju li operatori nekih dodatnih prijedloga, a definitivna uvjeti dražbe bit će poznati u lipnju nakon što ih HAKOM analizira.

https://www.seebiz.eu/tehnologija/krece-utrka-za-5g-mrezu-u-hrvatskoj/254983

Povezane objave

Je li HAKOM laže?

HF

Prilike i strahovi zbog priprema ASEAN-a za jedinstveno tržište

HF

Zakon pogoduje velikima, mali propadaju

HF

Od kriznog menadžmenta do novog optimizma

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više