Hrvatski Fokus
Kultura

Slikarski opus posvećen moru i čovjeku

Slikarevi motivi izviru iz života i proživljene povijesti, na našoj obali, izviru iz osobnog i narodnog sjećanja

 

Akademski slikar iz Splita Stipe Ivanišević,suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je složenog i nadahnutog opusa, zapaženo je izlagao na nizu samostalnih izložbi,ističući se iznimnim dosegom izvedbe i specifičnim rukopisom. Osobitu reputaciju Ivanišević uživa i to posve opravdano sa svojim sakralnim ciklusom, govorimo o nizu uspješnih ulja na platnu različitog formata s motivima svetaca, križa, crkvica, molitve. Kontinuirano, Ivanišević slika i druge teme, u kojima ključnu ulogu ima more. Slikarevi motivi izviru iz života i proživljene povijesti, na našoj obali, izviru iz osobnog i narodnog sjećanja, iz boja i mirisa Mediterana, posvećeni su moru, čovjeku koji živi pored mora ali i na moru, moreplovcu, plivaču, šetaču, brodu, valovima, udaljenim otočićima, nadahnuti su čovjekovim suživotom s morem.

Ciklus posvećen moru nosi izrazito kolorističko obilježje tamnoplave boje, fantastična modrina mora u središtu događanja, u središtu svega. Istaknimo i dostojanstvenu, svečanu, tihu atmosferu koja natkriljuje prostor svake slike, samo se more čuje. Ivanišević je sjajno kreirao ciklus ulja na platnu potaknut morem i životu s morem, vješto koristeći stvarne elemente motiva koji ga okružuju, dodajući svakom živućem motivu ponešto i od vlastitog doživljaja nestvarnog, čudesnog jer more je takvo.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Preminuo glumac Pero Vrca

HF

Školski igrokazi za odrasle

HF

Životni vijek

HF

Kotač vremena Jelene Remetin

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...