Hrvatski Fokus
Unutarnja politika

COVID POLITICUS – Krivulja virusa kako Plenkoviću odgovara

Korist od COVID-a ponajvećma imaju farmaceutske kompanije, koje na račun najsiromašnijih profitiraju

 

Više od godinu dana virus nazvan COVID 19 stanuje na ovim prostorima. Taj nevidljivi, opasni, smrtonosni neprijatelj, se vješto prilagođava svim uvjetima, mutira, preobražava se, jača i širi i odnosi svoje žrtve, u svim oblicima. Žrtve virusa smo svi mi, naša sadašnjost i budućnost. Živimo u novom normalno, u čemu ništa nije normalno. Zatvoreni u svoje životne prostore, s maskama na licu, na određenoj udaljenosti, bez dodira, druženja, govorne komunikacije, sa strahom, strepnjom i pomalo bez nade, iz dana u dan trošimo svoje vrijeme i sebe. Ponekad nismo sasvim svjesni  svog položaja, svoje prilagodbe, svoje preobrazbe, svoje nemoći i velikog gubitka svega onoga što čovjeka čovjekom čini. Pretvaramo se u brojeve, što su međusobno ovisni i razmjerni ili obrnuto razmjerni, ovisno o prezentaciji i percepciji pojedinih događanja i njihove interpretacije, protkane politikom, bez obzira o kome ili o čemu se radi.  Ništa se ne događa, ništa ne nastaje, ništa ne ostaje, ništa ne opstaje i ništa ne postoji, bez politike, koja je utkana u sve pore rada, djelovanja i života, direktno i indirektno.

“Naš” virus je toga postao svjestan. Uz ostale uvjete svojeg opstanka (fizikalne, psihološke i duhovne) i mogućnosti svojeg djelovanja, uvrstio je i politiku i to onu državotvornu. To pokazuje njegovo djelovanje u ovih godinu i nešto dana. Kao svi oni koji znaju što hoće i znaju gdje će to ostvariti COVID 19 i svi ostali njegovi mutanti i sojevi, kako su redom dolazili na naš prostor učlanili su se u najmnogoljudniju stranku u nas. Pri tome su čak i boju promijenili. Postupno poprimaju plave nijanse. Ne mogu odmah poplaviti, jer im je podloga, baš kao i mnogim članovima iste stranke godinama bila crvena, a navodno je i došao iz crvene Kine. Mudri su ti Kinezi. Dok se Istok i Zapad, Putin i Trump (Biden) svađaju, uz asistenciju Frau Merkel, Macrona i Erdogana, prepucavaju, nadmudruju, međusobno prijete, Kinezi poput Džingis kana, prodiru sve dublje u Europu i svijet. Virus je njihova tvorevina, bez obzira na njegov nastanak, prirodni, slijedom poremećaja u prirodnom lancu ili laboratorijski, što je slučajno ili namjerno odaslan u svijet, da malo pomalo zagospodari svijetom, ubirući svoj danak u smrti, bolestima, lockdawnima… i pretvaranju svega normalnog u nenormalno, pri čemu najviše strada čovjek i njegov, njegova ljudska prava, njegova egzistencija i um, generalno i posebno.

Nekima je taj virus dobro došao da provode svoje stranačke državne i osobne politike, te demokraciju pretvaraju  u apsolutizam, a sebe u autokrate, svakim danom sve sličnije faraonu. Virus se prilagođava takvim politikama, naročito u izbornim kampanjama, pred izbore, bilo kakve. Prošle godine pred parlamentarne izbore COVID 19 se pritajio, tako da je izgledalo kako ga je pobijeđen i više ga nema. Na toj platformi su se dobili ti izbori. Nastavila demokracija na naš način, u obliku predstava i performansa za naivni narod. Ministri, visoki državni dužnosnici i službenici, ravnatelji, šefovi, gradonačelnici,  načelnici, predsjednici odbora, savjetnici, suradnici,…su se malo zarotirali. U globalu, sve je ostalo jednako, negdje čak i isto. Istina, u Saboru je danas nešto življe i dinamičnije. Dolaskom nekih novih lica i filozofa to mjesto je postalo intelektualnije i probavljivije. Međutim, oni su u manjini i njihovo djelovanje je na nivou aktivizma, bez nekih većih postignuća. Njima virus ne pogoduje.

Kad god se pojavi neka politička afera, čiji krakovi vode do vrha države, virus podivlja. Brojke zaraženih, preminulih, na respiratoru, u bolnicama se penje u nebo. Otvaraju se rezervni kapaciteti, vapi se savjesti građana, poslušnosti i odgovornosti pojedinaca, adekvatnom ponašanju, cijepljenju, procijepljenosti krda,  izolaciji, razumijevanju…, stavljajući sve u ruke Stožera i njihove politike,  kojoj smo svi mi virusom ugroženi,  u prvom planu. Pri tome s njihovom organizacijom i provedbom mjera koje su sami donijeli baš sve ne štima i nije u redu, naročito u organizaciji sa cijepljenjem. Oko cjepiva je napravljena potpuna zbrka, koja ulijeva strah i donosi veliku nesigurnost, jer se o istome, s istih  mjesta govori različito, prema dnevnoj potrebi aktualne politike.

Dobro je poznato kako se vlastitim primjerom najbolje odgaja. To kod Stožera, aktualnih političara i ljudi zaduženih za suzbijanje pandemije ništa ne znači. Mnogi od njih se ponašaju kao da virusa nema. Oni smatraju da su zaštićeni, jer je virus “njihov” – ima plavu člansku iskaznicu, ispod koje pokušava probiti osnovna crvena boja, što bi i sam virus zaokrenulo i usmjerilo na drugu stranu, lijevo od centra i sasvim lijev, bez dodira sa centrom. To je valjda imao na umu “najbolji” kandidat za gradonačelnika Zagreba, iz državotvorne stranke, koji je u svojem programu predvidio izgradnju tvornice za cjepivo protiv COVID-a i lijekove za rak. Zamislite što bi se sve moglo dogoditi, na našoj političkoj sceni. kad bi “naš” virus promijenio političku stranku, bez obzira bio nečiji žetončić ili ne. Kad bi virus samo zakoračio ulijevo  i počeo zelenjeti, kao što je to u dijelu Europe napravljeno, više ništa ne bi bilo isto.  Mislim, da je to u nas još uvijek nemoguće. Kako god se to nama činilo i pričinjavalo, moramo spoznati da pogled s Pala na Zagreb, nije vjerodostojan, niti u mašti “zelenih” alibi političara.

Ovih dana virus je dosljedan sebi. Ponaša se i djeluje kao u  prošlogodišnjoj kampanji, pred parlamentarne izbore. Sve krivulje koje prate dnevne numeričke pokazatelje kretanja i djelotvornosti COVID-a su pravovremeno, prešle točku infleksije, polako, ali sigurno padaju. Mislim da će u subotu dotaknuti nulu ili biti nešto, gotovo zanemarivo, iznad nule. Meni ta krivulja, praćenja virusa sliči na jednostranu hiperbolu, koja se približava koordinatnim osima, ali ih nikad ne dodirne, baš kao što priče o COVID-u ne dodirnu istinu. COVID-om, je započeo i traje svjetski  kemijsko-biološki rat, kojemu je  cilj stvaranje novog društvenog poretka, uspostavljanje novih međunarodnih odnosa, stvaranje i strukturiranje nove piramide vlasti na Zemlji, s novim (starim) vođama, politikama, ekonomijama, obrazovanjem i odgojem, po mjeri svjetskih moćnika, u čijim raljama su svi ostali lideri i političari, diljem Planeta, bez obzira na narodnost, svjetonazor, ideologiju, vjeru, političko opredjeljenje… Toj filozofiji, strategiji i taktici je sasvim svejedno kako je negdje formirana dnevna i tjedna krivulja djelovanja COVID-a. Svrha je postignuta. COVID, odnosno onaj tko ga je stvorio, izmislio i tko njime upravlja, vlada svijetom.

Istina o COVID-u će se jednom saznati. Do tada smo primorani slušati razne i različite bajke i basne o toj pošasti, što harači svijetom u trećem desetljeću 21. stoljeća. Njegovo se djelovanje želi spriječiti raznim cjepivima, bez neke velike djelotvornosti. Na to su utrošena golema novčana sredstva, vrijeme i znanje. Korist od COVID-a nije mala, kako za bogate pojedince, tako i za pojedine korporacije, najviše farmaceutske, koje na račun najsiromašnijih profitiraju. Kod nas je to još uvijek manufaktura, na nivou primitivizma, seljačke filozofije, običnog kokošarenja, ića i pića, uz cajke i pevaljke i poneku regionalnu kraljicu, kojoj se “pune džepovi dok vetar”, koja je uzdrmala vladu i premijera.

Ankica Benček

Povezane objave

Srpskom jeziku nije mjesto u Saboru

HF

Silazak HDSSB-a

HF

Stiže Mrak svih mrakova

HF

Rat protiv čovjeka

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više