Hrvatski Fokus
Kolumne

“Zeleni” u Hrvatskoj

Vili Mulc uhitio Rolanda Hofwilera

 

Zaklada “Heinrich Böll Stiftung“ pod upravom njemačke političke stranke „Die Grünen“ („Zeleni“) sponzorirala je razne građanske inicijative i udruge u Hrvatskoj povezane s kandidatom za zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića s gotovo deset milijuna kuna. (vidi: https://narod.hr/…/tomaseviceva-udruga-u-5-godina-od…).

Heinrich Böll, njemački književnik i nobelovac, javno se zauzimao za zatvorene pripadnike terorističke organizacije „Frakcija crvene armije“ (Rote Armee Fraktion“ – RAF). „Zeleni“ su krajem 70-tih godina prošloga stoljeća nastali praktički kao političko krilo „RAF-a“. Svojedobno, u drugoj polovini 80-ih godina, dok sam izdržavao kaznu doživotnog zatvora, osobno sam uživao određenu, doduše nefinancijsku podršku njemačkih „Zelenih“.

U nekoliko navrata dobio sam pisma ohrabrenja Birgitte Wolf (vidi privitak: dopisnica gđe Wolf), najpoznatije njemačke(-švedske) borkinje za prava zatvorenika, koja se – kao i Heinrich Böll – javno zauzimala i štrajkala glađu za zatvorene pripadnike RAF-a. Neposrednu podršku imao sam od zastupnice „Zelenih“ u pokrajinskom parlamentu Baden-Württenberga i stranačke opunomoćenice za problematiku (političkih) zatvorenika Rose Glaser. U komunikaciji s njome dogodila se jedna nezgoda kad je ona zadužila svoga suradnika Ulija Wetza da mi pošalje uredskog materijala potrebnog za uređivanje i tiskanje zatvorskog časopisa „Klette“ („Čičak“). Wetz je zamijenio moju zamolbu sa zahtjevom neke druge grupe zatvorenika pa mi je umjesto uredskog materijala poslao nekoliko primjeraka raznih pornografskih časopisa (vidi privitak: isprika U. Wetza). Pred kraj zatvoreništva komunicirao sam s Rolandom Hofwilerom, reporterom „die tageszeitunga“ (TAZ), neslužbenog glasila „Zelenih“, koji je objavio nekoliko mojih priloga u rubrici „Pisma čitatelja”.

Jedno od pisama odnosilo se na moj protest republičkom ministru unutarnjih poslova Vilimu Mulcu zbog uhićenja Hofwilera u Zagrebu.

Hofwiler je bio uhićen pod izgovorom da nije pravodobno izvršio prijavu boravka i novinarsku akreditaciju, a zapravo zbog kritičkog pisanja o situaciji u komunističkoj Jugoslaviji (vidi privitak: pismo u TAZ-u, protestno pismo Vilimu Mulcu i korespondencija s Hofwillerom).

Bože Vukušić, https://www.facebook.com/Bo%C5%BEe-Vuku%C5%A1i%C4%87-106855897725612

Povezane objave

Represijom protiv protivnika cijepljenja

hrvatski-fokus

Prešućeno američko istraživanje o snošljivosti

HF

Srušit ću Plenkovića i sve njegove kriminalce na sudovima

hrvatski-fokus

Za Slovence Rupnik nije suradnik nacista

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više