Hrvatski Fokus
Kultura

Glazba uvijek pronađe put

Od sezone 2021./2022., uz postojeće cikluse Crveni, Plavi, OFF i MiniMini, ustanovljen je i jedan novi: Bijeli ciklus

 

Unatoč izazovima pandemije i potresa, a Zagrebačka filharmonija je najbolji dokaz toga. Ulazi u svoju 151. koncertnu sezonu 2021./2022. s jednim novim ciklusom, vrhunski osmišljenim koncertnim programom u postojećim ciklusima, bogatija za nekoliko novih nosača zvuka sa skladbama suvremenih hrvatskih skladatelja i zanimljivim projektima za publiku željnu live izvedbi i povratku u koncertne dvorane

Potres je ‘zatvorio’ Lisinski, ali Zagrebačka filharmonija prepreku je učinila izazovom i orkestar stavila na „kotačiće“ pa su u protekloj sezoni svoje koncerte održavali u Crkvi sv. Križa, Domu Hrvatske vojske, Laubi, Tvornici kulture, u Maksimiru i na Bundeku, a svečani koncert u povodu obilježavanja jubilarne 150. koncertne sezone održan je bez publike, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, s prijenosom na javnoj televiziji. U novoj sezoni nadaju se vratiti u svoj dom, Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog i publici željnoj dobre glazbe u vrhunskoj izvedbi predstaviti neka nova, ali i neka već dobro poznata imena čije interpretacije klasičnih glazbenih djela smo se zaželjeli čuti, stoji u priopćenju.

U goste im dolaze dirigentski bardi poput: Dmitrija Kitajenka, Leopold Hagera, Alexandera Rahbarija i Marka Letonje, zatim mlade i jake hrvatske pijanističke snage: Aljoša Jurinić, Ivan Krpan i Mia Pečnik, primadone i operni prvaci: Dubravka Šeparović Mušović, Martina Tomčić, Tomislav Mužek i Domagoj Dorotić…

MINIMINI ciklus predstavit će novi naslov: Napokon orkestar!, a OFF ciklus ponovno će rasplesati publiku u ritmovima rocka, tanga i fada. Nova koncertna sezona 2021/2022 Zagrebačke filharmonije predstavljena je 18. svibnja 2021. godine u Galeriji Klovićevi dvori. Predstavili su je ravnatelj Zagrebačke filharmonije, Mirko Boch, maestro Dawid Runtz, njezin mladi šef dirigent koji već u svojoj prvoj godini na ovoj odgovornoj funkciji niže redom samo sjajne kritike te osvaja svojim smirenim i sigurnim nastupom, dirigentskom izvrsnošću i nevjerojatnim autoritetom.

Za govorničkim stolom bili su i skladatelj, Ivo Josipović, koji je, zajedno s ravnateljem Filharmonije, bio inicijator projekta snimanja tri nosača zvuka sa skladbama suvremenih hrvatskih skladatelja, kao i g. Antonio Picukarić, ravnatelj Galerije Klovićevi dvori koji je predstavio suradnju dvaju gradskih kulturnih institucija u ovim pandemijskim vremenima.

Ravnatelj Zagrebačke filharmonije govoreći o novoj koncertnoj sezoni predstavio je jednu novost. Od sezone 2021/2022, uz postojeće cikluse Crveni, Plavi, OFF i MiniMini, ustanovljen je i jedan novi: Bijeli ciklus. ‘Novim ciklusom, od pet uistinu top koncerata, razveselit ćemo pretplatnike koji su uz nas ostali u izazovnim vremenima. Ona su od Zagrebačke filharmonije, a posebno od njezinih pretplatnika, zahtijevala mnogo strpljivosti i prilagodbu brojnim promjenama. Tih pet koncerata izdvojili smo u zaseban ciklus, koji dijeli samo zajedničko ime s nekadašnjim Bijelim ciklusom, ali kojim smo nastojali osvježiti novu sezonu, i u nešto manjem obujmu od ostalih ciklusa, ponuditi samu ‘kremu’ glazbenih poslastica – počevši od solističkih imena (violinist Orest Shourgot, pijanistica Mia Pečnik…) preko onih dirigentskih (Shlomo Mintz, Dawid Runtz, Dean Whiteside) do repertoara sastavljenog od nekih kapitalnih djela klasične glazbene literature (Mahlerova Titan simfonija, Shubertova Klasična, Mozartova 40. simfonija…) do opere-bajke Ivica i Marica, nečeg posve drugačijeg, posebnog i neviđenog, koja će konačno imati svoju pravu premijeru – pred live publikom.’

Otkrio je da će se obilježavanje 150. godišnjice Zagrebačke filharmonije upriličiti i na još jedan poseban način – velikom izložbom u suradnji s Muzejom grada Zagreba kojom će posjetitelji moći ‘zaploviti’ vremenoplovom u povijest najdugovječnijeg zagrebačkog profesionalnog orkestra i uroniti u ogromnu arhivu (notnih) zapisa, slika, priča i osobnosti koji su je oblikovali kroz vrijeme do ovoga što ona danas jest. Zagrebačka filharmonija nastavlja s dobrom praksom koncerata u kojima kao solisti nastupaju upravo članovi Zagrebačke filharmonije.

Orest Shourgot (violina), Martin Draušnik (violina), Zita Draušnik (violončelo), Jasen Chelfi (violončelo), Sho Akamatsu (violina), Filip Fak (klavir), trombinisti: Ivan Mučić, Mario Šincek, Marin Rabadan, Goran Glavaš, hornisti: Viktor Kirčenkov, Yevhen Churikov, Lenart Istenič i Jan Janković – solistikim nastupima u prvi plan stavljaju individualnu kvalitetu glazbenika koji potom njome doprinose izvrsnosti orkestra u cjelini. MINIMINI ciklus nastavlja svoj uspješni niz pa će tako u novoj koncertnoj sezoni ponuditi i jedan novi naslov: Napokon orkestar! Iz umjetničkog uma, i u režiji Petre Radin, uz glazbu i aranžmane Marina Rabadana, jedva čekamo premijeru u listopadu.

MiniMini ciklus nastavlja sa izvedbama Ježeve kućice i Božića kod Zimogroznih koji su se s punim pravom i razlogom, brzo i lako izborili za stalno mjesto u repertoaru ciklusa za najmlađe Zagrebačke filharmonije. OFF ciklus rasplesat će publiku u ritmovima rocka, tanga i fada. Program Rock the opera prokušani je recept za dobru zabavu i rock hitove u orkestralnim aranžmanima. Obilježavanjem 100. obljetnice rođenja Astora Piazzole odat ćemo počast ovom argentinskom skladatelju koji je uvelike zaslužan za popularnost tanga na velikim svjetskim koncertnim pozornicama.

Anđelka Felja

Povezani članci

Sinteza ekspresije Mladena Žunjića

HF

Dvije izložbe u JUK-u Zvonimir Solin

HF

Inspiracije i ilustracije

HF

Poteci po meni

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...