Hrvatski Fokus
Kultura

Od zelenog čovjeka do portreta i kolaža

Trovrsno viđenje, na papiru, u akvarelu i kolažu

 

Londonski atelijer akademskog slikara Duška Šibla, unatoč svim životnim restrikcijama i raznovrsnim nedaćama, jednostavno potiče autora na svakodnevni rad, na kontinuirano suočavanje s bjelinom papira i platna. Šibl niže nizove kolaža, akvarela, jedan za drugim, slažući ih u cikluse, obilježene zajedničkim motivom ili temama ili tehnikama. Ponekad iskoči pojedini dio opusa, istakne se svojom jedinstvenom osobitosti, ukaže na vlastiti značaj, na posebnost. Najprije govorimo o autoportretu u kolažu, za koji autor drži da je rezultat svih studija vlastitog lica, lice autora nakon svega. U isto vrijeme izronio je i motiv zelenog čovjeka, inspiriran mitološkim poganskim predkršćanskim likom Green Mana, muškog simbola proljeća, obnove i plodnosti. Posebno mjesto zauzima kolaž dvije figure ispred različito obojanih površina, u čekanju.

O slikanju u Londonu Šibl kaže: “Uglavnom radim s papirom, akvarelom, kistom i škarama, što mi puhne po raspoloženju – to me spašava od brige i depresije zbog ove sada već beskrajne pandemije i svih drastičnih promjena koje je uzrokovala“. Različite likovne teme, raznovrsna promišljanja o sebi, o vlastitom postojanju profilirala su se kroz trovrsno viđenje, na papiru, u akvarelu i kolažu.

Miroslav Pelikan

Povezani članci

Dvije izložbe u JUK-u Zvonimir Solin

HF

Aktualna vlast grubo se dohvatila časopisa Jezik

HF

Slike koje odišu eksplozivnom energijom

HF

Saznajte istinu

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste s ovim u redu, ali ako želite možete se odjaviti i ne prihvatiti. Prihvati Pogledaj više...