Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Sastanak Povjerenstva Emerik Pavić

Bezočna igra s autorima ozbiljnih radova

 

Više puta sam pisao o genijalnoj papazjaniji koju je izmislio veliki Tomislav Žigmanov kao tehnologiju i kriterije za dodjelu godišnje nagrade „Emerik Pavić“ za „najbolju“ knjigu autora Hrvata iz Vojvodine. Kako to izgleda potvrđuje  članak objavljen 29. lipnja 2021. godine na portalu  Zavoda za kuluru vojvođanskih Hrvata (ne svih Hrvata u Srbiji!),

Povodom toga ovaj put samo par crtica: Prvo, prije desetak dana na tom portalu je bio objavljen popis 37 naslova u konkurenciji za nagradu „Emerik Pavić“ za 2020. godinu. Poslje moje intervencije spisak je povećan na 40 naslova, da bi danas imao 41 naslov! Drugo, Žigmanov, kao ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata (ne svih Hrvata u Srbiji!), po Pravilniku koji je sam izmislio, imenuje Povjerenstvo u kojem su njegovi najveći poltroni, iskjučivo „bunjevački Hrvati“ uglavnom iz donjotavankutskog trokuta (Varoš Subatica i okolica), inače jedini živi eksperti u 57.900 Hrvata u Srbiji kada je u pitanju identifikacija „najbolje“ hrvatske knjige, odnosno opći dojam o knjizi na prvi pogled (čitanje nije obvezno)!  

Treće, nigdje na svijetu ne postoje ovakva pravila po kojima se određuje koja je knjiga „najbolja“, kakva je Žigmanov izdiktirao svom „povjerenstvu“:  Nagrada se dodjeljuje bez obzira na to je li iz područja književnosti, publicistike ili znanosti. Knjiga se ocjenjuje kroz jedinstvo forme i sadržaja, što znači da se vrjednuje vrijednost objavljenog sadržaja, prinos određenom kulturnom području te vizualno-likovno rješenje!

Četvrto, svaki imalo pošten čovjek bi dao otkaz u učešću u ovakvom „povjerenstvu“, jer je u pitanju bezočna igra s autorima ozbiljnih radova, odnosno cijelom jednogodišnjom knjiškom produkcijom Hrvata u Vojvodini! To bi imalo pošten čovijek uradio i po cijenu otkaza na radnom mjestu (plaće, honorari, putni troškovi i dr., koje je šibicar Žigmanov obezbjedio ovim poltronima), no, ovi nemaju nimalo obraza, baš kao ni njihov nalogodavac! Samo takve Žigmanov je i okupio oko sebe!

Žigmanov: Nekako mi je najljepša knjiga u prvom redu, treća s lijeva, gledano s moje strane… J J J

Na kraju, „povjerenstvo“ nema nikakvih problema, jer samo Žigmanov može znati koja je knjiga po ovim kriterijima „najbolja“ (i „najljepša“, a može biti svaka! Žigmanov ovako sve radi!

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

Naš hambar u Hrtkovcima

HF

Šime Strikoman snima milenijske fotografije

HF

Mirko Živković – hrvatski političar, intelektualac i emigrant 

hrvatski-fokus

DSHV će nastaviti praksu sudjelovanja u izborima za predstavnička tijela

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više