Hrvatski Fokus
Iseljeništvo

Tele na ražnju

Etno kuća Kuntić

 

Na naslovnoj stranici portala subotica.info čitamo, između ostalih, priloge:

– U organizaciji Udruženja kolekcionara „Etno kuća Kuntić“ (nije kuća Petra Kuntića, prim.a.), Kulturno-umetničkog društva „Bunjevka“ i UG „Bunjevačka kasina“, te uz podršku više bunjevačkih udruženja, odnosno Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine i Ustanove kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“, održana je manifestacija „Čuvari tradicije“, te:

 – U okviru subotičke Dužijance tradicionalno se priređuje izložba »S Božjom pomoći«, a ove je godine ona posvećena temi »Bunjevačko tkanje i vezovi«. Izložba je otvorena sinoć u Velikoj dvorani HKC-a »Bunjevačko kolo«. Prikazano je mnoštvo dijelova odjeće bunjevačkih Hrvata i pokućstva koji su tkani ili ukrašavani vezom na tradicionalni način. Eksponati su iz privatne kolekcije obitelji Piuković i Nele Skenderović te iz fundusa HKC-a »Bunjevačko kolo«. Dio izložbe čine i eksponati vezani za ovu tematiku koji se nalaze u stalnom postavu »Bunjevačke sobe«…. 

Oba priloga priredio je Nikola Tumbas uz veliki broj fotografija. Iz oba priloga 57.900 Hrvata u Srbiji i svi Hrvati u cijelom svijetu vide da se  radi o Bunjevcima koji žive u Republici Srbiji, bolje reći, Subotici i okolici, ali… Jako mali broj Hrvata u Srbiji i u svijetu zna da jedni Bunjevci za sebe govore da su Bunjevci koji niječu bilo kakvu vezu s Hrvatima, a drugi da su Bunjevci, ali u isto vreme i Hrvati te sebe nazivaju “bunjevačkim Hrvatima”. Još manji broj Hrvata u svijetu zna da su Bunjevci u Republici Srbiji priznati kao poseban narod i da ih po zvaničnom popisu ima 16.706 duša, a još manji broj Htvata u svijetu zna da izjašnjavanje “bunjevački Hrvat” kao nacionalno opredjeljenje u Srbiji ne postoji, tako da se ne zna koliko ima “bunjevačlih Hrvata”!

Da pokušamo lakše razlikovati ovdašnje Bunjevce jedne od drugih, jedne sam nazvao “nehrvati”, a druge “dahrvati”, ali javlja se novi problem: oni se po ničenu zapravo ne razlikiju i mi, posebno srijemski Hrvati, nikako ne možemo znati koji Bunjevac je i Hrvat, a koji Bunjevac neće ni da čuje da je Hrvat!

Morali bismo posjedovati kompletan popisni spisak stanovništva u Srbiji  s imenima svakog Bunjevca, a uz to poznavati tog svakog Bunjevca po liku, da bismo znali s kojim Bunjevcem imamo posla!

Međutim, ni to ne bi bilo dovoljno, jer mnogi Bunjevci se ponašaju suprotno od onog što govore da jesu! Najeklatantniji primjer je Petar Kuntić, Bunjevac “dahrvat”, koji je 11 godina bio na čelu svih Hrvata u Republici Srbiji (čak njihov zastupnik u Narodnoj Skupštini), da bi se za jedan sat nastupa na televiziji pokazalo da je Bunjevac “nehrvat”!

A najveći problem, kao rak rana na ovdašnjem hrvatskom nacionalnom korpusu, je to što su takvi Bunjevci “dahtvati” uzurpirali skoro sva ključna mjesta u svim ovdašnjim hrvatskim krovnim institucijama i raspolažu novcem koji pripada svim Hrvatima u Republici Srbiji! To je grupica poltrona Tomislava Žigmanova, Bunjevca “dahrvata”, koji je tako za petnaestak godina uništio hrvatsku naciomalnu zajednicu u Srbiji i na polju kulture i na polju politike!

A za zabavu Hrvatima, drugo nam ništa ne preostaje (i svim drugim ljubiteljima smijeha) evo zadatka: Pogodite, s Božjom pomoći, koje fotografije Nikole Tumbasa su sa “dahrvatske”, a koje sa “nehrvatske” bunjevačke manifestacije. Koji likovi na njima su “dahrvati”, a koji “nehrvati”, koje čipke su “dahrvatske”, a koje “nehrvatske” itd…

Nagrada je parče teleta na ražnju u Donjem Tavankutu uz živu muziku!

Branimir Miroslav Tomlekin

Povezane objave

Shvatio sam da ne praviš vino samo glavom i osjetilima. Praviš vino srcem

hrvatski-fokus

Nema riječi Hrvatska ili hrvatski

hrvatski-fokus

Svečano obilježen rođendan Josipa bana Jelačića

HF

Vladimir Prelog – hrvatski kemičar i nobelovac

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više