Hrvatski Fokus
Religija

Propao pokušaj ocrnjivanja Katoličke Crkve

Američki Vrhovni sud nije podržao niži sud koji je usmjeren protiv Crkve, braka i zdrave pameti

 

Vrhovni sud Sjedinjenih Država (SCOTUS) je jednoglasno ukinuo presudu nižeg suda koja se odnosi na grad Philadelphiju kojim se udomljenoj djeci zabranjuje smještaj u katoličke socijalne službe zbog njihove nespremnosti da podrže istospolne parove. U presudi 9-0, SCOTUS je smatrao da odbijanje grada Philadelphije da sklopi ugovor s Katoličkom socijalnom službom (CSS) za pružanje usluga udomiteljstva, osim ako CSS ne pristane udomljavati djecu kod istospolnih parova, krši klauzulu iz Prvog amandmana. Do nje je došlo nakon što je Philadelphia zaustavila udomljavanje djece preko katoličke socijalne službe nadbiskupije Philadelphia zbog njihovih uvjerenja i praksi u vezi s tradicionalnim brakovima.

“Philadelphia nije raskinula ugovor zbog bilo kakvog kršenja zakona, niti kao odgovor na bilo koju pritužbu koju je primila, već zbog CSS-ovih vjerskih uvjerenja i prakse u vezi s brakom, o čemu su gradske vlasti pročitale u lokalnim novinama”, navodi se u podnesku podnositelja zahtjeva, napominjući da je niži sud presudio u korist Philadelphije, smatrajući postupak grada “neutralnim”. „Grad će obnoviti ugovor o udomiteljstvu sa CSS-om samo ako se agencija složi s certificiranjem istospolnih parova. Postavljeno je pitanje krši li postupke Philadelphije Prvi amandman”, napisao je vrhovni sudac John Roberts u većinskom mišljenju.

Postupci grada, napisao je, “stavili su CSS pred izbor – ili odustati od svojih vjerskih uvjerenja ili odobriti odnose koji nisu u skladu s njegovim uvjerenjima”.

Grad ističe da prema svom antidiskriminacijskom zakonu, Pravilniku o poštenoj praksi, svi moraju istospolne brakove tretirati isto kao i tradicionalne brakove, te kaže da je to neutralan zakon opće primjene. Sud je na kraju odbacio argument grada da je praksa CSS-a prekršila dio “njegovog standardnog ugovora o udomiteljstvu, utvrdivši da odredba nije općenito primjenjiva”.

Roberts je, prema njegovom mišljenju, utvrdio da grad ne nudi “nikakav uvjerljiv razlog zašto ima poseban interes uskratiti CSS-u udomljavanje, a istovremeno ga učiniti dostupnim drugima.”

“Kao što Philadelphia priznaje, CSS je već dugo svjetla točka u gradskom sustavu udomiteljstva. CSS traži samo da mu se omogući da i dalje služi djeci Philadelphije na način koji je u skladu s njezinim vjerskim uvjerenjima; ne nastoji nametnuti ta uvjerenja nikome drugome ”, napisao je Roberts. “Odbijanje Philadelphije da ugovori sa CSS-om pružanje usluga udomiteljstva, osim ako se ne složi da certificira istospolne parove kao udomitelje, ne može preživjeti strogu kontrolu i krši Prvi amandman”, dodao je.

Sudac Samuel Alito, kojem su se pridružili suci Clarence Thomas i Neil Gorsuch, složio se samo u presudi Suda, utvrdivši da je Philadelphia izdala „ultimatum ogranku Katoličke Crkve: Ili se uključite u ponašanje koje Crkva smatra suprotnim tradicionalnom kršćanskom shvaćanju braka ili napustite misiju koja datira iz najranijih dana Crkve – pružanje skrbi za siročad i napuštenu djecu. ”

“Ne može biti sumnje da ultimatum Philadelphije ograničava sposobnost CSS-a da radi ono što vjeruje da katolička vjera zahtijeva”, napisao je. “Ova bi odluka mogla biti napisana i na papiru za otapanje koji se prodaje u dućanima s mađioničarskim trikovima”, rekao je o odluci grada. Gorsuch je također napisao mišljenje suglasno u presudi, kojem su se pridružili Thomas i Alito.

https://priznajem.hr/novosti/philadelphia-zabranila-katolickim-udrugama-da-udomljuju-djecu-jer-ne-udomljuju-kod-homoseksualaca-evo-sto-je-presudio-vrhovni-sud/159031/

Povezane objave

LAŽNA SVJEDOČANSTVA – Neutemeljeni napadi na papu Pija XII.

hrvatski-fokus

Uređaj Sudnjeg dana

hrvatski-fokus

Za Papu

HF

Izvrnute vrijednosti i zastrašivanja

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više