Hrvatski Fokus
Kultura

Otkada svijet posta

Lijepi cvijetak s grane orhideje

 

Još otkad svijet posta pitanja je dosta o životu, smrti, kolu sreće što se vrti i okreće i što možda nikad niti stati ne će. Pitaju se stari o porijeklu stvari, o ljepoti mladih i zašto se stari, kad jedni i drugi poživjeti mgu i zahvalit Bogu što ih još na svijetu zdrvavih živih ima. Pitaju se često i još mala djeca, zašto cvijeće vene, a ptice odlete i sa cvjetnih grana? I zašto se mijene dešavaju čudne pa molitve za njih sve su uzaludne?

Vrta puna cvijeća star čovjek se sjeća i sam sebe pita: Zašto lijepi cvijetak s grane orhideje na tlo pasti mora i svjedokom biti od mravi pomora? Još otkad svijet posta niti cvijeću smrt još nikad ne izosta. Kad se cvijetk lijepi osuši i klone, za nj‘ zvona ne zvone, već se čude djeca što tek zdrava grana za tim cvijetkom – jeca!

A kad na tlo padne, dogodi se često: na njegovo mjesto grane zdrave, novo, lijepo cvijeće uskrsne sred jave. Tako nam i djeci Bog odgovor dadne pa se nikad više ne usudiše upitati mamu, zašto cvijeće uvijek umire nasamu, ni zašto od smrti spasiti se ne da cvijet što od rođenja u Nebo tek gleda?

Još otkada svijet posta i o smrti pitanja ima podosta.

Malkica Dugeč, 30. 4. 2021.

Povezane objave

Perspektiva Mladena Žunjića

HF

Svjetiljka dobrote

HF

Legendarni Zucchero stiže u Lisinski!

hrvatski-fokus

U duši… Slavonija

HF

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više