Hrvatski Fokus
Gospodarstvo

Kvaliteta zraka nikada nije bila tako važna kao što je danas

Rješenja za ostvarivanje udobnosti i sigurnosti stambenih i poslovnih prostora danas su inovativnija nego ikada

 

Čist, zdrav i higijenski ispravan i stoga siguran zrak u zatvorenim prostorima danas, u vrijeme pandemije, važniji je nego ikada. Uz to, ne treba zaboraviti ni drugi ključan zadatak sustava klimatizacije i klima-uređaja: ostvarivanje udobnosti u domu. Sve to omogućavaju rješenja vodećih svjetskih proizvođača.

Rješenja za ostvarivanje udobnosti i sigurnosti stambenih i poslovnih prostora danas su inovativnija nego ikada. Osobito su u proteklih godinu dana, točnije od izbijanja pandemije, vodeći svjetski proizvođača razvili rješenja koja u cijelosti osiguravaju zdrav, čist i higijenski ispravan zrak u zatvorenim prostorima, bez obzira na njihovu namjenu. No, razvoj u tehnici klimatizacije istodobno nije bio ograničen samo na zadovoljavanje visokih higijenskih standarda zraka u zatvorenim prostorima jer nisu zanemareni ni ostali ključni zahtjevi koji se postavljaju na sustave klimatiacije kao što su sigurnost, udobnost, ekonomičnost i energetska učinkovitost.

Zdravlje i udobnost cijele godine

Centralizirana rješenja u današnjim poslovnim zgradama vrlo su vjerojatno najpopularnija kada je riječ o izvedbi sustava grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije. Clivet je ostvario evoluciju tih rješenja i predstavlja poboljšani sustav klimatizacije s promjenjivim volumenom radne tvari (VRF). Radi se o standardiziranom rješenju za osiguravanje udobnosti koje zadovoljava zahtjeve različitih zgrada poslovne namjene. Njegova modularna izvedba pruža najprikladniji, najspecijaliziraniji i najčunkovitiji odgovor na zahtjeve udobnosti u trgovačkim centrima, uredskim zgradama, hotelima, restoranima, zabavnim centrima, bolnicama i sl.

Novo Clivetovo rješenje sastoji se od četiri osnovne cjeline. Na prvom su mjestu vanjske jedinice s kompresorom u izvedbi EVI (Enhanced Vapor Injection) koje su na raspolaganju kao dizalice topline ili s povratom topline. Mogu raditi na temperaturama od -25 °C u načinu rada za grijanje i u rasponu od -15 do 52 °C u načinu rada za hlađenje. Omogućavaju velike toplinske učine i kod niskih vanjskih temperatura, dok se frekvencija kompresora može sniziti za 7% kako bi se ostvarila najveća učinkovitost pri djelomičnom opterećenju, a inovativni sustav za upravljanje energijom prilagođava temperaturu radne tvari uvjetima u okolici kako bi se povećala udobnost i smanjila potrošnja energije. Uz to, uskoro će biti predstavljena nova serija vanjskih jedinica za mini VRF sustave s R 32 kao radnom tvari kako bi se smanjili utjecaji na okoliš.
Potom slijede unutarnje jedinice s posve novom konstrukcijom i novim inovativnim funkcijama kao što su sedam brzina ventilatora. Na raspolaganju su u širokom rasponu modela i učinima u području 1,7 – 56 kW što jamči najveću fleksibilnost primjene.
Tu su i upravljački sustavi s nizom naredbi za upravljanje raznim zonama lokalno ili na daljinu, ovisno o specifičnim potrebama.
Konačno, tu su i jedinice za mehaničku ventilaciju koje su posve integrirane s upravljačkim sustavima. Pojavljuju se u tri osnovne izvedbe kako bi zadovoljile uvjete koji postoje u različitim zgradama:
• ZEPHIR3 – samostojeći sustav za dovod i odvod zraka s termodinamičkim povratom topline
• AQX VRF – klima-komora za povezivanje s VRF sustavom
• HRV-DX i HRV-DXL – uređaj za entalpijski povrat topline s križnim strujanjem i izmjenjivačem s izravnom ekspanzijom.

Čist i zdrav zrak u svako vrijeme

Važnost održavanja relativne vlažnosti zraka u rasponu 40 – 60% i izravnu povezanost s količinom virusa u zraku u zatvorenim prostorima potvrdila je znanstvena studija objavljena još 2010. godine (može se pronaći i na stranicama tvrtke EMA). Istodobno se znatno povećala potražnja za uređajima koji učinkovito pročišćavaju zrak od virusa na prirodan način, bez upotrebe kemikalija.

Linija proizvoda Bioclimatic Aerotron

Njemačka tvrtka Bioclimatic više od 30 godina proizvodi visokokvalitetne ionizatore zraka za pročišćavanje zraka i stvaranje prirodne atmosfere u zatvorenim prostorima. Njezini uređaji rade prema načelu mikrooksidacije, pri čemu se neutralne molekule kisika negativno i pozitivno nabijaju u specijalnim ionizacijskim cijevima (bipolarna ionizacija). Taj proces generira ione s visokim energetskim potencijalom koji zatim neutraliziraju viruse, bakterije, gljivice, mirise i ostale onečišćivače iz zraka.Pri tome je potrošnja električne energije iznimno mala, a održavanje uređaja vrlo ekonomično. Povratni podaci koje Bioclimatic dobiva od korisnika pokazuju da se ugradnjom ionizatora zraka broj bolovanja djelatnika smanjuje do čak 35%. 
Uz modele za ugradnju u sustave ventilacije i prijenosne uređaja malih dimenzija, novost je ionizator Bioclimatic Air Cleaner Q, za ugradnju u spušteni strop. Od manjih, prijenosnih modela najpopularniji je Bioclimatic Airdeco Piramida koja je učinkovita u prostorijama veličine do 80 m3. Radi posve bešumno i ima male dimenzije, a ima i ‘test report’ Laboratorija za virologiju Sveučilišta u Campinasu (UNICAMP) u Brazilu koji potvrđuje veliku učinkovitost neutralizacije koronavirusa, od čak 99,99%.
Bioclimatic Aerotron je linija ionizatora zraka namijenjena za ugradnju u kanale sustava ventilacije i klimatizacije. Jednostavni i za naknadnu ugradnju, ti uređaji donose prirodno čist i zdrav zrak u prostore svih veličina, učinkovito neutralizirajući viruse, bakterije i razne druge mikrobe. Područja primjene ionizatora zraka Bioclimatic Aerotron su vrlo široka: uredi, poslovne i javne zgrade, bolnice i medicinski laboratoriji, trgovački centri, hoteli i restorani, kockarnice i kina, starački domovi, kućanstva, dječji vrtići, prehrambena i ostala industrija i dr.
Bioclimatic Air Cleaner Q je nov i jedinstven ionizator zraka na tržištu, a namijenjen je ugradnji u spušteni strop. Predviđen je za prostorije veličine 100 – 200 m3, poput ureda, soba za sastanke, zajedničkih prostorija i recepcija.

Najpopularniji prijenosni model: Bioclimatic Airdeco Piramida

Uz sve to, u programu tvrtke EMA je i Microwell ATHMOSS. To je visokoučinkovit pročišćivač zraka na osnovi ultraljubičastog (UV-C) zračenja, dodatno opremljen HEPA filtrom za maksimalnu djelotvornost. Koristi se za sprječavanje prijenosa i zaraze opasnim virusima i/ili bakterijama koje se nalaze u zraku ili se prenose nakon kontakta sa zaraženim ljudima. Iznimno je ekonomičan za korištenje i održavanje. Postavlja se na zid ili isporučuje s mobilnim podnim nosačem.

Rješenje za trostruku udobnost

Hitachi Cooling & Heating Triple C je prvi multisplit sustav klimatizacije koji pruža trostruku udobnost: hlađenje, grijanje i pripremu potrošne tople vode pomoću samo jedne vanjske jedinice. Koje su glavne prednosti uređaja Hitachi Triple C?
Svakako, na prvom su mjestu uštede na energiji koje se očituju velikom sezonskom učinkovitošću (SEER A++ i SCOP A++/A+), velikom učinkovitošću pripreme potrošne tople vode (A+/ A) i povećanim uštedama u hibernaciji, odnosno 70%-tnim smanjenjem potrošnje energije u stanju čekanja. Tu je i visoka razina udobnosti koja se ostvaruje velikim toplinskim učinom pri niskim vanjskim temperaturama, niskom razinom buke zahvaljujući primjeni kompresorske tehnike ‘Vector Control’ i pametnom kontrolom prioriteta za optimalnu ravnotežu rada uređaja i pripreme PTV-a. Isto tako, treba izdvojiti i fleksibilnost instalacije što podrazumijeva mogućnost spajanja od minimalno jedne pa sve do četiri unutarnje jedinice i spremnika PTV-a na jednu vanjsku jedinicu.
Konačno, tu su i jednostavnost rukovanja jer je uređaj kompatibilan s Hitachijevim rješenjima: HiKumo za daljinsko upravljanje i HiKumo PRO za daljinsko održavanje te kompatibilnost sa širokom paletom stambenih klima-uređaja (npr. zidne jedinice Takai i Mokai, podna jedinica Shirokuma, kanalne i kazetne jedinice).

U glavne značajke vanjske jedinice ubrajaju se velika energetska učinkovitost za hlađenje, grijanje (A++/ A++) i pripremu PTV-a (A+) i niska razina zvučne snage (61 dB (A) za najmanji model) zahvaljujući funkciji ‘Vector Control’. Ukupna duljina cijevi maksimalno iznosi 75 m, a duljina jednog freonskog razvoda maksimalno 25 m. Pri tome se također ostvaruju uštede na energiji u hibernaciji, odnosno mala potrošnja energije u stanju pripravnosti. Vanjska jedinica odlikuje se kompaktnim dimenzijama i malom masom (54, 58 i 71 kg).

Spremnik Yutampo jednostavno se može uklopiti u postojeći interijer zahvaljujući kompaktnim dimenzijama. Uz to, tu su i integrirani upravljač sa zaslonom s tekućim kristalima (LCD) koji omogućava jednostavno namještanje temperature vode i drugih funkcija, integrirani električni grijač za pričuvno grijanje i zaštitu od bakterija legionela i titanijeva anoda (dodatni pribor) koja jamči poboljšanu zaštitu spremnika. Priključci radne tvari pokriveni su prednjim poklopcem za poboljšani izgled jedinice.

Kako funkcionira upravljanje prioritetima? Sustav Triple C može se koristiti za hlađnje, grijanje i pripremu PTV-a, a može se postaviti i ‘prioritet – način rada’ ovisno o potrebama primjene, odnosno instalacije. Zahvaljujući inteligentnoj kontroli prioriteta, korisnik može odabrati hoće li dati prioritet pripremi PTV-a ili hlađenju i grijanju ili se odlučiti za mješoviti rad. Postavka prioriteta ‘fino podešavanje’ osigurava visoku razinu udobnosti za grijanje, odnosno hlađenje ili za pripremu PTV-a.

Uz inovativni sustav Triple C, Hitachi iz svoje široke palete može ponuditi uređaje i komponente za grijanje, hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju za stambenu i komercijalnu primjenu, od jedinica u izvedbama mono i multi, preko dizalica topline i sustava s promjenjivim volumenom radne tvari (VRF) pa sve do ‘chillera’. Iz ponude dizalica topline topline posebno se izdvajaju zidni modeli bez integriranog spremnika od 20 i 24 kW (model Yutaki S). Uz to, tu su i brojne mogućnosti povezivanja i upravljanja, a sve spomenuto dostupno je na skladištu generalnog uvoznika za Hrvatsku, tvrtke Frigo-Ve

Doživljaj koji svi zaslužuju

Danas svatko želi da njegov jedinstveni način života bude priznat i prepoznat. To je i razlog zašto Haier pozorno sluša krajnje korisnike kako bi ispravno razumio što se događa u životu svakog pojedinca i što mu je na umu. Samo se tako svakome može pružiti doživljaj pametnog doma koji zaslužuje: jednostavan, sofisticiran, organiziran i zabavan.

Kao jedna od vodećih svjetskih tvrtki u području opreme i uređaja za hlađenje i klimatizaciju Haier sa svojim inovacijama ide dalje od samih proizvoda i rješenja i od cijelog sustava stvara potpuno povezanu platformu. Na taj se način svi vanjski i unutarnji elementi mogu povezati brzo i jednostavno. Haier i njegovi stručnjaci uvjereni su da će, postupajući na taj način, najbolje zadovoljiti očekivanja korisnika u svijetu koji se ubrzano mijenja.

Najbolja potvrda kvalitete i inovativnosti su reference iz cijelog svijeta kao što su, primjerice, stambeno- poslovni kompleks Cordia City Garden u Budimpešti… Sve je to moguće ako se ima više od 10 razvojno-istraživačkih centara, 25 industrijskih parkova, 122 proizvodnih pogona i 106 marketinških centara širom svijeta, ali i prodajnu mreža u čak 160 zemalja. Samo u matičnoj zemlji, Kini, Haier ima osam tvornica klima-uređaja, od kojih je jedna zajedničko ulaganje s poznatim japanskim proizvođačem Mitsubishi Heavy. Tim tvornicama u Kini valja još dodati osam tvornica u drugim zemljama svijeta, a sve one zajedno imaju proizvodne kapacitete koji omogućavaju proizvodnju više od 27,2 milijuna klima-uređaja godišnje. Kada je pak riječ o razvoju i istraživanju, mora se istaknuti Haier Air Conditioning R&D Center u Qingdau u Kini. Otvoren je u prosincu 2013. godine, danas se prostire na ukupno 20 000 m2 i obuhvaća više od 120 laboratorija. U jedno od njegovih zanimljivosti ubraja se linija za ispitivanje dugih vodova radne tvari, čija visina doseže čak 106 m!

Zahvaljujući svemu tome, iz Haierovih proizvodnih pogona svake godine izlaze brojni visokotehnološki, inovativni i inteligentni proizvodi. Među one predstavljene u 2021. godini ubrajaju se sustavi s promjenjivim volumenom radne tvari serije MRV 5-H, kompaktne serije MRV SII s visinom 965 mm i nadograđene serije MRV SII 8/10/12HP, a tu je i nova kanalna kazeta DC MESP Duct s kompaktnim dizajnom.

Novi proizvod za veću sigurnost

Opći cilj mjera zaštite od požara u sustavima ventilacije je spriječiti širenje vatre i dima i osigurati dovoljno vremena za sigurnu evakuaciju. Ugradnja protupožarnih zaklopki samo je dio mjera za zaštitu od požara u sustavima ventilacije. Zato su u mnogim slučajevima potrebne dodatne mjere za sprječavanje širenja vatre i dima između protupožarnih zona. Sustavi ventilacije smatraju se ozbiljnim problemom za sigurnost jer ventilacijski kanali,po svojoj prirodi,više ili manje otvoreno povezuju prostorije u različitim protupožarnim zonama i tako omogućuju prolaz dima. Prema statističkim podacima, više od 90% ljudskih žrtava uzrokovanih požarom nisu posljedica vatre, već trovanja dimom ili gušenjem. Stoga jedan od osnovnih zahtjeva je detektirati požar u ranoj fazi, a to se najčešće izvodi detekcijom dima.

U posljednjih nekoliko godina na projektima u Europskoj uniji sve su prisutniji i aktivni sustavi dimoodvodnje, a njihovi zadaci su:
• rana detekcija dima
• lokalizacija požara
• aktivacija protupožarnih mjera
• odvodnja dima
• osiguravanje svježeg zraka na evakuacijskim rutama
• ostvarivanje ‘pretlaka’ u susjednim prostorijama u svrhu prevencije širenja požara
• upozoravanje i uzbunjivanje nadležnih službi.

Sustavi dimoodvodnje sastoje se od dimoodvodnih kanala (koji moraju biti vatrootporni, prema HRN EN 13 501-4 : 2016), ventilatora za dimoodvodnju, dimoodvodnih zaklopki (npr. FSD ili FDSD), a svakako su neizostavni i senzori dima. Oni mogu biti kanalni ili prostorni. Prostorni senzori pružaju točniju lokaciju o početku požara, dok su kanalni financijski isplativiji jer mogu pokriti više prostorija.

Kanalni senzor dima SSA

Novi proizvod u Klimaopreminom proizvodnom programu je SSA (eng. smoke sensor assembly), kanalni senzor dima koji dopunjuje asortiman protupožarnih i dimoodvodnih zaklopki. Najčešće se isporučuje zajedno s protupožarnom zaklopkom kako bi signalizirao postojanje dima u potupožarnoj zoni. Sastoji se od kućišta, sonde za uzorkovanje i samog senzora dima. Napredna konstrukcija sonde i senzora omogućavaju učinkovitu cirkulaciju zraka kroz senzor, ali i mjerenje i detekciju čestica dima u malim dozama i pri malim brzinama strujanja zraka u kanalu. U slučaju detekcije dima, senzor automatski zatvara zaklopku s kojom je povezan i šalje signal sustavu dimoodvodnje koji pokreće odimljavanje zone zahvaćene požarom.
Razvojem takvih sustava Klimaoprema dodatno unaprjeđuje funkcionalnosti svojih standardnih proizvoda iz programa protupožarne zaštite i čini ih konkurentnijim na tržištu koje se svakodnevno razvija. 

Dizajn bez ograničenja

Novorazvijeni Toshibin sustav klimatizacije HAORI nadilazi tradicionalne klimatizacijske koncepte da bi postao primamljiv i uistinu elegantan dio unutarnjeg uređenja, dokazujući da tehnologija kućne udobnosti može biti nešto zadivljujuće za razliku od ponekad ometajućeg izgleda uobičajene plastike. Bez obzira na stil sobe – moderan, razigran, ležeran, luksuzan, šik ili retro – postoji HAORI dizajn koji ga čini još privlačnijim. Osim svojeg tankog tijela i jedinstvenog oblika, inovativna klimatizacijska jedinica ima iznimno atraktivan tekstilni pokrivač koji nije dostupan samo u nizu standardnih i opcijskih boja, već pruža neograničene mogućnosti prilagodbe. Koristeći isporučenu šablonu za krojenje, vlasnici uređaja HAORI jednostavno mogu odnijeti odabrani dizajn krojaču ili, ako mogu šivati, izraditi svoj vlastiti. Tekstilna površina uređaja HAORI stvara savršen brak između ostalih sobnih tkanina kao što su sofe, tepisi, zavjese, fotelje i posteljina za udobnu i ugodnu atmosferu.
U skladu s globalnom Toshibinom reputacijom inženjerskih razlika, vizualna privlačnost uređaja HAORI popraćena je tehničkom izvrsnošću. Koristeći prednost radne tvari R 32 za minimalan utjecaj na okoliš, energetske značajke HAORI A+++ pružaju najbolju učinkovitost pri djelomičnom opterećenju u svojem segmentu. Uz to, inovativni Toshibin rotacijski kompresor i inverterska tehnika čuvaju okoliš zahvaljujući stalnoj regulaciji toplinskog i rashladnog učina.

Uređaji HAORI konstuirani su za gotovo nečujan rad. Funkcija Quiet (‘tiho’) smanjuje buku unutarnje jedinice na jedva čujnih 19 dB (A), osiguravajući mirno spavanje. Što se tiče kvalitete zraka, HAORI je opremljen Toshibinim filtrom PM2.5 Ultra-Pure. Istraživanja su potvrdila snažnu vezu respiratornih bolesti i izloženosti finim česticama u zraku koje mogu nositi bakterije i viruse. Toshibin plazma-ionizator ugrađen u HAORI zadržava i neutralizira onečišćene mikročestice, stvarajući zdravo životno okruženje.

Visoka kvaliteta zraka dugoročno se održava zahvaljujući značajkama kao što su tavica kondenzata koja se lako čisti i izmjenjivaču Toshiba Magic Coil s funkcijom samočišćenja. Tvornički integriran Wi-Fi znači da se uređajima HAORI može upravljati Toshibinom aplikacijom Home AC Control ili, po želji, priloženim daljinskim upravljačem. Kućište unutarnje jedinice HAORI brzo se i jednostavno postavlja na bilo koji zid zahvaljujući optimiranom načinu ugradnje. Unutarnje jedinice su povezive s postojećim Toshibinim vanjskim jedinicama u izvedbama single i multi split.

B. L., www.ege.hr

Povezane objave

Obnovljivi izvori u Europi premašili ugljen

HF

Depopulacijske tehnologije: planiranje obitelji

hrvatski-fokus

Hrvatski i francuski gospodarstvenici u Parizu

HF

Sve veća ulaganja u zaštiti od kibernetičkoga kriminala

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više