Hrvatski Fokus

IZJAVE TJEDNA

– HRT se ispričava ministru Davoru Božinoviću i medijima zbog nenamjerne pogrješke u interpretaciji razgovora s urednicom i novinarkom Jasminom Popović u emisiji Hrvatskog radija “Intervju tjedna”.

Isprika HRT-a nakon što je objektivno na svome portalu objavio istinitu izjavu D. Božinovića u emisiji Hrvatskog radija “Intervju tjedna”

– Nismo iznenađeni porastom broja zaraženih, no ulazimo u jesen i zbog toga cijelo vrijeme govorimo o preporukama koje se svode uvijek na isto – fizička distanca, nošenje maske u zatvorenom, prozračivanje zatvorenih prostora i cijepljenje. Kada se sve to sumira, kada vidite iskustva iz svijeta, cijepljenje je, smatra, jedini izlaz i ono na čemu moramo i dalje inzistirati – što se više ljudi cijepi, manji je rezervoar u kojem će se virus širiti.

Davor Božinović, ministar policije u emisiji HR-a “Intervju tjedna” u razgovoru s Jasminom Popović

– To nije točno. Pitalo ga se za covid-potvrde, preneseno je kao obvezno cijepljenje, izbrišite te naslove tko god ih ima na portalima. On tvrdi da to nije istina”, kazao je Plenković. Ne možemo obvezu cijepljenja uvesti za nikoga jer smo na početku rekli da to nećemo. Vjerujemo u razboritost, mudrost, informiranost hrvatskih građana. Ne vjerujem da postoji više bilo tko u Hrvatskoj tko ne zna da covid postoji više od 18 mjeseci.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a dva sata nakon izjave D. Božinovića da će Hrvatima uvesti obvezno cijepljenje

– Na turistički promet ništa nije utjecalo to što smo sada crveni na karti ECDC-a.

Nikolina Brnjac, ministrica turizma, Hina

– Iznos bez presedana utrošen je tijekom pandemije covid, pa je nužno znatno povećanje financiranja zaštite planeta radi pozitivnih učinaka.

Izvješće tzv. stručnjaka Međuvladinog panela o klimatskim promjenama objavljenim početkom kolovoza, Medical Journal

– Zahvalni smo Washington Postu, New York Timesu, Time Magazinu i drugim sjajnim publikacijama čiji su direktori prisustvovali našim sastancima i poštovali njihova obećanja o diskreciji gotovo 40 godina… Bilo bi nam nemoguće razviti naš plan svijeta ako smo tih godina bili izloženi svjetlu publiciteta. No, svijet je sofisticiraniji i spremniji krenuti prema svjetskoj vladi. Iznadnacionalni suverenitet intelektualne elite i svjetskih bankara zasigurno je bolji od nacionalnog autoodređivanja prakticiranog u prošlim stoljećima.

David Rockefeller (1915.-2017.), američki bankar, te istaknuti član ekstremno bogate obitelji Rockefeller, koja većinu svojeg bogatstva duguje iznimno profitabilnom poslovanju nekadašnjeg Standard Oil-a

– Sada se postavlja pitanje kako organizirati izborno pravo tako da se država ne podijeli na tri entiteta. Kada bi se to dogodilo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine bi bio snažno doveden u pitanje.

Christian Schmidt, novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH na skupu u Bavarskoj pod nazivom “Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine, Depo

– Cijene su ove godine oko 2,8 posto veće nego lani. Stopa inflacije veća je nego proteklih godina jer dugo smo vodili politiku niske inflacije. Ove godine došlo je do poremećaja u opskrbim lancima. Hrvatska je to osjetila kao i sve druge zemlje. Što se tiče cijena energenata, ista stvar, no ove godine naši građani ne moraju brinuti oko cijene struje i plina.

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja na Aktualnom satu

Reći ću vam što bih učinio da je na meni: uspostavio bih strogo kontroliranu distribucijsku mrežu putem koje bih većinu lijekova, isključujući one najopasnije poput kreka, napravio legalno dostupnima. U početku bih držao cijene dovoljno niskim da uništim trgovinu drogom. Kad se taj cilj postigne, nastavio bih podizati cijene, vrlo slično trošarinama na cigarete, ali napravio bih iznimku za registrirane ovisnike kako bih spriječio kriminal. Dio prihoda iskoristio bih za prevenciju i liječenje. I ja bih poticao društveni oprobrium upotrebe droga.

George Soros, američki investitor, politički aktivist na poticanje političkih promjena u raznim zemljama diljem svijeta

– Zasad vidimo da je problem inflacije trenutno pitanje poremećaja na svjetskim tržištima, ona je nešto veća nego što je bilo projicirano, pogotovo u eurozoni. Možemo se nadati kako se ne radi o trenutnoj pojavi, odnosno da je riječ o disbalansu oko ponude i rasta potražnje, a ne da je riječ o širem monetarnom fenomenu.

Maruška Vizek, stručnjakinja s Ekonomskog instituta, Index

– Prvo što treba znati – rast nije isto što i razvoj. I tu treba znati da je Hrvatska tek na 65 posto prosjeka Europske unije, ali treba biti objektivan pa reći da jesmo službeno izašli iz recesije.

Petar Vušković, ekonomski stručnjak, Index

 – Nitko ne napada Tita zbog oslobodilačke borbe. Vodili smo oslobodilačku borbu. Tu je borbu iskoristio kako bi se dočepao moći i ne pustio je do kraja života te do kraja provodio svoju politiku. Nitko ne krivi Tita što je vodio takvu vanjsku politiku, radi se o činjenici da je radio na raspadu Jugoslavije i na obespravljivanju srpskog naroda.

Borisav Jović, nedavno preminuli bivši srbijanski političar u Jugoslaviji, Espreso, Kurir, Beograd, https://www.kurir.rs/vesti/politika/3766811/kako-je-ubijena-sfrj-zasto-kadijevic-nije-izvrsio-drzavni-borisav-jovic-poslednji-intervju

– Razlozi Hrvoj-Šipek za micanje Jelenića pomalo izazivaju jezu, metode podsjećaju na srednji vijek. Ovakvim “argumentima” tipičnima za represivne aparate komunističkih zemalja Hrvoj-Šipek pokazala je kakva je sredstva spremna koristiti.

Željko Petrušić, novinar Jutarnjega lista

TVRDNJE

– Sabor krši zakone jer funkciju tajnika Sabora vrši neovlaštena osoba. Jandroković je odgovoran što već 11 mjeseci poslove tajnika Sabora obavlja neovlaštena osoba. Vi mrtvo hladno kažete da nije problem što tajnik Sabora radi neovlašteno. Vi ste trebali staviti na dnevni red glasovanje o imenovanju tajnika Sabora.

Karolina Vidović Krišto, saborska zastupnica predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću 

 – Hrvat se ne bori da što otme kome; čuva sveti oganj na ognjištu svome. I dok tako čini, u najteži dani, i Bog je i pravda na njegovoj strani. A kuda će Srbin, zar on da se dade putu na kom nema ni Boga ni nade!?

Jovan Jovanović Zmaj (Novi Sad, Vojvodina, 1883. – Srijemska Kamenica, Hrvatska, 1904.), srpski književnik, pjesnik i prevoditelj

– Glupost je opasniji neprijatelj dobra nego zlo. Protiv zla možemo prosvjedovati, možemo ga raskrinkati, možemo ga ako treba silom spriječiti; zlo nosi u sebi uvijek klicu vlastitog raspadanja jer ostavlja u čovjeku barem nevoljkost. Protiv gluposti smo bespomoćni. Ni prosvjedima ni silom ne da se tu ništa učiniti, razlozi tu ne vrijede; činjenicama koje protuslove vlastitoj predrasudi jednostavno ne treba vjerovati. Pa iako su činjenice neizbježne, mogu se jednostavno zaobići kao beznačajni pojedinačni slučajevi. Pritom je glupan za razliku od zla čovjeka sa sobom potpuno zadovoljan, on postaje dapače opasan jer se lako razdraži i prelazi u napad. Zbog toga je potrebno više opreznosti pred glupanom nego pred zlim čovjekom. Nikada više ne ćemo pokušavati razlozima uvjeriti glupana; to je besmisleno i opasno.

Dietrich Bonhoeffer (Wrocław, 4. II. 1906. – Flossenburg, 9. IV. 1945.) njemački pastor koji je životom platio borbu protiv hitlerizma

– Od vas nisam očekivala ništa drugo nego da perete ruke od svoje odgovornosti, a zapravo ste vrlo umiješani u brojne ružne stvari koje se događaju u području kulture i medija. Vijeće za elektroničke medije je kao nezavisno tijelo, a, vidi vraga, većina članova je po volji baš HDZ-u. Bilo bi dobro da vas kao ministricu zanima zašto je jedan ponuditelj koji već kontrolira neke radijske stanice, dobio koncesiju za drugu, što znate da je kršenje zakona. Mene od vas ne čudi što se ne želite ponašati kao ministrica nego kao neka kao nekakva sanseverija u Ministarstvu kulture. S druge strane, vrlo vješto kao ministrica i preko svojih kumskih i obiteljskih veza utječete na brojne stvari. Tako štitite ravnateljicu HNK-a koja provodi mobbing pa umreženi ste i s bivšim ravnateljem HRT-a Bačićem koji je u pritvoru. Vi niste ministrica, vi ste zaštitnica i krupnog kapitala, i ružnih stvari pa i korupcije u području kulture i medija.

Sabina Glasovac, saborska zastupnica SDP-a na Aktualnom satu u Saboru ovako je rekla ministrici Nini Obuljen

 – Zanimljivo je pratiti ponašanje dužnosnika SPC-a, kao nekoga tko sebe uvijek vidi kao vrh moralne vertikale i koji se u percepciji stanovništva najčešće pojavljuje kao institucija od najvećeg povjerenja. Već 1987. godine riječ “genocid” koristi se u izjavi sa zasjedanja Svete arhijerejske sinode u vezi s događajima na Kosovu. Dakle, tadašnja situacija na Kosovu bila je dovoljna da je crkveni službenici ocijene genocidnom.

Aleksandar Pantović, srbijanski novinar o srpskim mitovima, klanjima i ubijanjima u ime srpstva i pravoslavlja, Tacno.net

– Dritan Abazović se ponaša kao agent Aleksandra Vučića. On je uz neviđenu medijsku pompu imenovan na tu poziciju i na poziciju koordinatora svih sigurnosnih službi. Očekivanja od Abazovića od srpskih nacionalista bila su velika i mogu konstatirati da je sva ispunio, tako da ne vidim kraja ljubavi Vučića s jedne i Abazovića s druge strane. Abazovića je, kao i ostatak vlade, praktično imenovao u manastiru Ostrog mitropolit Amfilohije, koji je u međuvremenu umro, a zamijenio ga je Joanikije i to je sam Abazović priznao i tvrdo je dokumentirano i nitko to ne negira. To je vlada koju su postavili svećenici.

Andrej Nikolaidis, crnogorski književnik i komentator političkih prilika, N1 TV

– Sada je pitanje kako organizirati Izborni zakon bez podjele zemlje na tri entiteta. Ako se to dogodi, a to je ono što me brine, teritorijalni integritet BiH mogao bi biti doveden u pitanje. No, sredstvima kojima raspolažem moram očuvati teritorijalni integritet BiH. Taj mi je zadatak dala međunarodna zajednica. Zato moramo dati Hrvatima priliku da se osjećaju dovoljno zastupljenima i da ne bojkotiraju izbore. Dakle, mnogo će ovisiti o Izbornom zakonu.

Christian Schmidt, novi Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Klix

 – Ako se nastavi ovaj pritisak, mora biti jasno svima u Crnoj Gori i izvan Crne Gore, nastavi li se ovo uznemiravanje, nemiri su neizbježni, prosvjedi su neizbježni, nestabilnost je neizbježna, neizbježni su mnogo gori scenariji od onoga što se dogodilo jučer. To moraju znati i Zdravko Krivokapić i Andrija Mandić te Bečić i Abazović, koji ovdje ima najprljaviju ulogu, jer kao etnički Albanac radi najprljavije poslove za velikosrpske šoviniste i fašiste.

Milorad Popović, crnogorski književnik i publicist o srbovanju na Cetinju, Pobjeda

– Očigledno je da imamo širenje ovog virusa. Taj veliki broj zaraženih se ne preslikava u broj teško bolesnih i umrlih ljudi. Amerika ima puno više teško bolesnih nego što ima UK na isti broj zaraženih. SARS COV-2 trenutno nije razlog za paniku. Broj hospitaliziranih trenutno nego prošle godine u ovo vrijeme uopće nije razlog za brigu. Mi smo prošlog ljeta imali jako malo zaraženih. Ove godine smo imali ogroman broj turista i činjenica je da imamo više zaraženih nego što smo imali lani u isto doba. Virus se širi, virus će se i dalje širiti. Mi se ovog virusa ne možemo riješiti. Ono što se bitno promijenilo, imamo polovinu ljudi koji su se cijepili i imamo polovinu onih koji su preboljeli. Zbog toga nemamo razloga za paniku.

Gordan Lauc, hrvatski znanstvenik i član vladinog Znanstvenog savjeta, N1 TV

– Već znamo da je cjepivo koje se trenutačno nameće populaciji dovoljno štetno jer doista sadrži grafen-oksid, ali pokazalo se da su prava mora kada se uzme u obzir da ona koja koriste tehnologiju mRNK koja mijenjaju ljudski DNK, pretvarajući ljude u transljude. 

Chinda Brandolino, argentinska liječnica, forenzičarka i političarka, Colombia check

 – Lideri oporbe kao i mediji na razini izjava tretiraju ovo pitanje i nikada mu nisu posvetili istraživačke tekstove. Nije važno hoće li zbog straha ili neznanja izbjeći ulazak u bitku s režimom na ovoj razini. Važno je da stoga imaju izborne rezultate koji su ispod razine općeg nezadovoljstva masa.

Nedžad Latić, bošnjački intelektualac i urednik na FACE TV o političkim ubojstvima po nalogu B. Izetbegovića

– Maska me jako guši, imam jednu zaduhu od zračenja i pokrivanje nosa mi jako smeta! Nošenje maski je vrlo štetno za mnoge koji su sada na to naprosto prisiljeni.

Đula Rušinović Sunara, splitska liječnica, TV Bujica

– Usprkos činjenici da se 97 posto stanovništva izjašnjava kao pripadnik jednog od tri konstitutivna naroda, bošnjački nacionalizam iskorištava tri posto onih koji se tako ne izjašnjavaju da pod krinkom pseudograđanskog pokuša od Bosne i Hercegovine napraviti nešto što u svojoj historiji nikada nije bila, i to kroz sustavnu političku i institucionalnu diskriminaciju.

Dervo Sejdić, predstavnik manjinskih Roma u BiH, Klix

GOVOR MRŽNJE

– Srbija samo želi pokazati da nije meta ili plijen, te da njezini građani nisu zaštićeni. Jer, kad god je Srbija imala jaku vojsku, nitko je nije dirao. Ovo je obrambena stvar, stvar odvraćanja protivnika.

Nebojša Stefanović, srbijanski ministar obrane, Kurir 

– Napokon postigli dogovor da počnu gradnju nečega što bi trebalo biti svesrpsko svetište na najtužnijem mjestu, u Donjoj Gradini. Izgraditi veliko memorijalno središte u kojem bismo podsjećali na sve druge zločine počinjene nad našim narodom i svima pokazali što je srpski narod prošao, te širili istinu o tomu. Veliko mi je zadovoljstvo što smo kao predstavnici države mogu sudjelovati u nečemu što je od velikog, povijesnog značaja, kako za našu zemlju tako i za naš narod. Ponosan sam što se Srbija sjeća!

Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik nakon sastanka s patrijarhom SPC-a Porfirijem Prvoslavom Perićem u povodu “80 godina od uspostave sustava koncentracijskih logora i logora smrti u Jasenovcu i obnove spomen kompleksa manastira Jasenovac”

– Ono što se dogodilo u Krapinskim Toplicama je nedopustivo. Nemam ništa protiv da svatko ima svoje uvjerenje, hoće li kod kuće spaljivati maske ili gas-maske, ali te svinjarije neće raditi po školama. Ne ćemo dopustiti da djeca koja idu u školu budu ugrožena. Kontaktirana je socijalna služba. Prijeti li tom roditelju oduzimanje djeteta? I to u konačnici ako i dalje inzistira na takvom ponašanju.

Radovan Fuchs, ministar obrazovanja i znanosti prijeti roditeljima u Krapinskim Toplicama koji se protive da njihova djeca nose nepotrebne maske, Index

– Sedlarovi etički posrtaji nimalo ne zaostaju za estetskim – skandali vezani uza nj čak su i za hrvatske standarde impresivni, brojem i rasponom: njegovo poslovično falsificiranje povijesti, dokumenata; kako na filmu tako i onkraj njega, neovlaštena upotreba tuđeg intelektualnog vlasništva, netransparentno korištenje javnih sredstava, nepotistički manevri zapošljavanja kćeri po hrvatskim javnim obrazovnim institucijama, njegovo stalno zaposlenje u HNK na dvojbenim radnim mjestima… 

Mima Simić, lezbijska aktivistica, Kulturpunkt, Lupiga

– Sveta misa zahvalnica u zagrebačkoj katedrali povodom pet godina od oslobađajuće presude hrvatskim ratnim herojima i generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču je – nacistička orgija.

Carlos Drago Pilsel, useljenik iz Argentine na twitteru

– Veljko Kajtazi je godinama… upozoravao na vrlo težak i nedopustivo loš društveni status Roma u Bijednoj Našoj.

Marijan Vogrinec, bivši jugoslavenski novinar Vjesnika, Danasa… i jugokomunistički političar i bezbednjak, Tacno.net, Slobodna Bosna

 – KRESTIĆ DEVESETE: Mržnja Hrvata prema Srbima bila je snažna i patološka! Zato mirno odvajanje, bez krvi, nažalost, NIJE BILO MOGUĆE

Naslov članka u beogradskom Kuriru 31. VIII. 2021., https://www.kurir.rs/vesti/politika/3757873/krestic-o-devedesetim-mrznja-hrvata-protiv-srba-bila-je-silna-i-patoloska-zato-miran-razlaz-bez-krvi-nazalost-nije-bio-moguc?utm_source=kurir&utm_medium=single_related&utm_campaign=adria_internal 

– Bojim se da ne ću pretjerati ako kažem da su Srbi prošli najgore kada se Jugoslavija raspadala – te da su Slovenci iz nje izašli najbolje, ali nisam siguran da se Hrvati i Muslimani mogu pohvaliti svojim položajem. Nedvojbeno, Slovenci su se najbolje snašli.

Vasilije Krestić, srbijanski povjesničar i akademik SANU-a, Kurir 

– Val neprijateljstva i agresije prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi zahvatio je i Hrvatsku. Pravoslavci i njihova crkva čak se poistovjećuju s teroristima i kriminalcima, a poruke otvorene netrpeljivosti prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenom patrijarhu sve se više šalju u javni prostor.

Milan Božović, novinar beogradskoga Kurira

JUGONOSTALGIJA

– Kada nas, iskrenih antifašista, koji smo se okupili ovdje, više ne bude, našu borbu će nastaviti naši. Ja odgajam svoju djecu da im fašizam ne bude prihvatljiv nikada i nigdje. Kada mene više neće biti, borbu će nastaviti moja djeca … naša djeca. Borba nikada ne smije prestati. Smrt fašizmu – sloboda narodu!

Kristina Ikić Banček, sisačka gradonačelnica iz redova SDP-a u govoru u Brezovici 22. lipnja 2021., Antifašistički vjesnik

– Tvorci Jugoslavije imali su uzore u ujedinjenju Njemačke i Italije. Bila je to velika i očaravajuća, čak obećavajuća ideja. Problem je bio u tome što tvorci Jugoslavije nisu dobro ocijenili partnere s kojima su namjeravali stvoriti zajedničku veliku državu. A partneri nisu bili dovoljno stari, nisu bili zreli da ostvare tu ideju. Oni na to nisu pristali dobrovoljno, već iz nužde, jer su bili prisiljeni doći u situaciju u kojoj su se našli krajem Prvog svjetskog rata. Pokazalo se da država nije izgrađena na zdravim i čvrstim temeljima, već, kako je napisao naš poznati književnik i diplomat Jovan Dučić, “na pijesku, pa se ni pivovare ne grade na pijesku, a kamoli države”. Takvo stanje, koje je izgrađeno na pijesku, nije moglo preživjeti, njihalo se od prvog trenutka i bilo je samo pitanje dana kada će se i kako raspasti.

Vasilije Krestić, srbijanski povjesničar i akademik SANU-a, Kurir

– Faber je, međutim, u dobi (rođen 29. svibnja 1965. u Zagrebu, diplomirao 1988. godine na Vojnoj akademiji JNA u Beogradu) kad se ne može vaditi kako ne zna da za uredovanja „milicije iz ’88.“ U tadašnjoj SR Hrvatskoj nije bilo ni približno toliko kriminala kojem država ne može stati na kraj (korupcije, droge, ilegalnog oružja, mafijaških obračuna, pljačke s političkim pedigreom, prostitucije, prijevara, etc.) ni nekažnjene, javne diskriminacije bilo koje nacionalne manjine. Osobito ne Roma, a Srbi su bili ustavno konstitutivan narod u SR Hrvatskoj, pa…

Marijan Vogrinec, bivši jugoslavenski novinar Vjesnika, Danasa… i jugokomunistički političar i apartčik, Tacno.net, Slobodna Bosna

 – Stalno ponavljam: tzv “Nacionalni interes”, u ime čije je zaštite pokrenuto krvavo ratno iskušenje, otkriva mi se kao nacionalizam pljačkaškog interesa, u kojem nalazim glavni razlog i smisleni ključ za objašnjenje naše ljudski zajedničke tragedije YU. Saga o “nacionalnom interesu” i njegovoj navodnoj zaštiti završila je u praksi kao puki interesni nacionalizam. I to je sve.

Esad Bajtal, jugoslavenski i bošnjački publicist i urednik, Sevdalinka Info 

– Duboka fascinacija postjugoslavenskih političara Jugoslavijom i Titom – koja može biti i negativna, pogledajte Hasanbegovića! – pokazuje frustriranost naših malih, zatvorenih društava, koja doista nemaju ne samo lidere Titovog formata, nego i ulogu u svijetu kakvu je imala Jugoslavija. Bojim se da će ta frustracija još zadugo ostati. Kao povjesničar, upravo sam od toga i krenuo: prošlost proučavamo ne da bi je ponovili, nego da bi je se oslobodili.

Tvrtko Jakovina, povjesničar s Filozofskoga fakulteta na N1 TV

BRAVO

– Da je gospodin Blaškić odgovoran za nešto za što je recimo odgovoran Ratko Mladić, ja ga ne bih primio. Ali s obzirom na to da takvih kod nas nema, primio sam njega. A primit ću i Milivoja Petkovića kada izađe iz zatvora. To će, nadam se, biti uskoro, zato što on nije ratni zločinac. To da je odgovarao za određene prijestupe – je. Ovo što je Blaškiću dosuđeno je politička presuda, kao i Petkoviću.

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik, Klix, Sarajevo

CENZURA

– Nije potpredsjednik Božinović rekao što mu podmeću. To nije točno. Pitalo ga se za Covid potvrde, preneseno je kao obvezno cijepljenje, izbrišite te naslove tko god ih ima na portalima. On tvrdi da to nije istina.

Andrej Plenković, zloglasni globalistički predsjednik HDZ-a i Vlade laže da Davor Božinović na Hrvatskom radiju nije rekao da će uvesti obvezno cijepljenje

DRUKER

– Što je problem s predsjednikom države, moraliziranje ne bi smjelo biti dopušteno ljudima koji imaju moć. Moraliziranje počiva na moćima, a čim imate moć onda imate argument moći, a ne moć argumenta. Kad si ljudi s moći uzimaju to pravo, onda uništavaju moralnu argumentaciju.

Žarko Puhovski, protuhrvatski politički analitičar, Direktno

GLOBALIZACIJSKI FAŠIZAM

– Nije mi jasno da neki ljudi i dalje ne vjeruju u koronu. Pozivam ljude da se cijepe. 

Andrej Plenković, predsjednik Vlade nakon Aktualnog sata u Saboru 15. IX. 2021.

– Oni koji su vezali COVID potvrde s obavljanjem određenih djelatnosti, polaze od činjenice da zapravo COVID potvrda utvrđuje, pokazuje vaš status – ili ste cijepljeni ili ste preboljeli, ali možete se i testirati. Dakle, mi smo i u ranijim mjerama imali obvezu nošenja maski i testiranja u nekim institucijama, tako da ta obveza bi se možda mogla uvesti, s tim, da naravno, oni koji su cijepljeni ili koji su preboljeli, ne bi joj podlijegali, ali to je nešto o čemu se intenzivno razgovara.

Davor Božinović, ministar policije u emisiji HR-a “Intervju tjedna” u razgovoru s Jasminom Popović

– Ja mislim da su covid potvrde dobra stvar, neke zemlje su ih uvele, vidjet ćemo kako će se stvari odvijati. Mislim da bi uvođenje covid-potvrda potaknulo cijepljenje i smanjilo broj teško oboljelih.

Branko Kolarić, epidemiolog, RTL, Index

– Pedeset posto i nešto malo više cijepljenih ne budi nadu, jer je to iznimno mala brojka, a ideja da se ukinu sve epidemiološke mjere, zato što po Laucu ‘Covid više ne predstavlja opasnost’, su zabrinjavajuće.

Saša Srića, pulmolog, RTL

IZDAJA

– Bez obzira što do 2000. godine nije postojala precizno utvrđena procedura za predaju tražene dokumentacije Haškom tužiteljstvu – uključujući i predaju onih transkripata na temelju kojih je bilo jasno da su ratni zločini činjeni i s hrvatske strane, da je postojala odgovornost pojedinih političara i vojnih lica, da su neki njihovi zločini bili interno prikrivani i nekažnjavani – ostaje pitanje bi li bilo moralno uskraćivanjem predaje takvih dokumenata Haškom sudu zataškavati počinjene zločine i to “u ime nacionalnog interesa”? Jer, je li nacionalni interes “prikriti zločin” ili je pak istinski nacionalni interes takve zločine otkriti i kazniti ih? Nažalost, nigdje u suvremenom svijetu na ovo pitanje nema jedinstvenog odgovora, a još manje jedinstvenog ponašanja u praksi.

Frane Krnić, bivši jugoslavenski diplomat u Slobodnoj Dalmaciji 22. VIII. 2021.

KOMENTARI

– Popović iz pristojnosti, među države koje nemaju opoziciju, nije ubrojio Hrvatsku iako dobro zna da između komunista i “antifašista” koji se izmjenjuju na vlasti nema razlike. Jedni drugima nisu opozicija. Isto tako iz pristojnosti nije spomenuo da Hrvatskom, kao i Crnom Gorom, upravljaju Srbi i prosrpski političari. Vjerujem da se na Cetinje vratio razmišljajući kako je i zašto pozvan na hrvatsku državnu televiziju, kamo nema pristup nitko tko Srbe spomene u negativnom kontekstu.

Krinušić, https://narod.hr/svijet/popovic-ako-u-crnoj-gori-dode-do-gradanskog-rata-izbjeglice-ce-ici-u-dubrovnik

– Srbija je do danas morala biti manja od makova zrna, sramiti se svojih zlodjela i biti sretna što itko iz susjedstva želi imati ikakvog posla s njom. Umjesto toga, doveli su novog Miloševića na vlast koji želi ponoviti ratove 90-ih. To je strahovit podbačaj političara i intelektualaca u Hrvatskoj i okolnim državama. Nije da nisu jasni, predvidljivi i da ih se ne može vrlo lako i organizirano staviti na mjesto. S obzirom na krađu Bunjevačkog govora, nazivanje bazena u Kotoru po čuvaru logora u Morinju, maltretiranje hrvatske nacionalne manjine i pokušaj ponavljanja 90-ih počev od Crne Gore, Hrvatska bi morala uvjeriti partnere u inozemstvu da je vrijeme da Srbija plati ratnu odštetu Hrvatskoj, a Srbiji bi trebalo biti jasno da nikad neće ući u Europsku uniju.

Darija, https://narod.hr/svijet/popovic-ako-u-crnoj-gori-dode-do-gradanskog-rata-izbjeglice-ce-ici-u-dubrovnik

– Nikakve tu vjerske i rasne mržnje nema niti s time ima veze. ako je što kriv onda je to što je zaslužan što je razgolitio perverzije i kriminal u islamskoj zajednici.

Robomnikadahttps://www.klix.ba/vijesti/bih/potvrdjena-optuznica-protiv-novinara-fatmira-alispahica-zbog-izazivanja-rasne-i-vjerske-mrznje/210910083

– Hvala ti Fatmire što si razotkrio mafijašku IZ sa kriminalcem Kavazovićem na čelu koji kradu od bošnjačke sirotinje vitre, kurbane i zekjat 13 miliona maraka IZ skupi za kurbane i vitre i to sve treba do marke podijeliti sirotinji a oni podjele knap milijun maraka a kriminalna IZ sa kriminalcem Kavazovićem stave sebi u džep 12 milijuna maraka. Haram im bila svaka marka što ukradu od bošnjačke sirotinje, dao im Allah duplu džehennemsku kaznu.

gooUser1613463716, https://www.klix.ba/vijesti/bih/potvrdjena-optuznica-protiv-novinara-fatmira-alispahica-zbog-izazivanja-rasne-i-vjerske-mrznje/210910083

LAŽ

 – Srbija je u Prvom svjetskom ratu izgubila oko 1,3 milijuna ljudi, što je trećina tadašnje populacije naše zemlje.

Boban Karović, novinar beogradskoga Kurira

– Više od 8300 ljudi u Hrvatskoj je umrlo od ovog virusa. Opasnost je tu, cjepiva imamo dovoljno i svatko u Hrvatskoj se može na najučinkovitiji mogući način zaštititi.

Davor Božinović, ministar policije u emisiji HR-a “Intervju tjedna” u razgovoru s Jasminom Popović

PRIJETNJA

 – Nikada se nisam dvoumio oko pitanja je li Kosovo izgubljeno za Srbiju. Nije i ne će se izgubiti sve dok Srbi, ne daj Bože, od toga ne odustanu. Sada, nakon slučaja koji se dogodio s Afganistanom, koji je dvadeset godina bio pod okupacijom, još sam uvjereniji da se ne možemo i ne smijemo odreći Kosova, da će njegova današnja okupacija jednog dana prestati.

Vasilije Krestić, srbijanski povjesničar i akademik SANU-a, Kurir

– Razmišlja se o obveznom cijepljenju.

Davor Božinović, ministar policije u emisiji HR-a “Intervju tjedna” u razgovoru s Jasminom Popović

– Pravnici će naći odgovor na pitanje kako postupati s onima koji se odbiju testirati.

Vili Beroš, ratoborni ministar zdravstva prijeti na Aktualnom satu u Saboru

– Treba pojačati represivne mjere u smislu sankcija prema osobama koje tako upadaju u školu.

Radovan Fuchs, ministar obrazovanja i znanosti prijeti roditeljima u Krapinskim Toplicama koji se protive da njihova djeca nose nepotrebne maske, Index

– Zakonom se propisuju proporcionalne i učinkovite sankcije trgovcima koji su odgovorni za raširene povrjede te se usklađuje postojeći normativni okvir s digitalnom dimenzijom sklapanja ugovora.

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja na sjednici Vlade prijeti trgovcima i ugostiteljima

Povezane objave

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

HF

IZJAVE TJEDNA

hrvatski-fokus

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se slažete s tim, ali možete to neprihvatiti i isključiti ukoliko želite. Prihvati Pročitaj više